© Rootsville.eu

Alaska Gold Rush (B)
Dirty Road (EP)

review: Freddie
©Rootsville 2015

‘Two Man Bands’… in het buitenland vinden we de meesten van deze bands, en meer bepaald in de States, in de blues en rootsrock scène zoals bijvoorbeeld het duo ‘Old Grey Mule’ van CR Humphrey en JJ Wilburn. Wanneer we het in Europa gaan bekijken moeten we nogal vlug gaan grasduinen in het ‘garage rock’ vakje en dan komen we in de UK uit bij duo’s als ‘Le Chat Noir’ met Teddy Hesper en Eileen Spruce. Verder oostwaarts hebben we ook voorbeelden zoals de uit Polen afkomstige ‘The Freeborn Brothers’, maar dan zitten we overduidelijk bij genres als punk & trash.

In de Belgische vijver van het garage rock gebeuren zag ik recent nog ‘The Glück’, dit duo bestaat uit Tina Ghillebert en Alek Pigor. Deze ‘Izzy & Pigor’ zag ik nog op Roost & Roses 2015. Ons meest voor de hand liggende duo zijn zonder meer wel ‘Black Box Revelation’. Dit duo bestaande uit Jan Paternoster en  Dries Van Dijck zijn misschien wel het schoolvoorbeeld dat duo's als deze in de garage rock ook in het buitenland heel wat succes kunnen behalen.

In ons eigen België zijn er nog zulke voorbeelden en dan hebben we het over ‘Alaska Gold Rush’. Dit duo van goudzoekers bestaat uit Alexandre De Bueger op drums en Renaud Ledru voor vocals en gitaar. Hun roots liggen in onze metropool Brussel en in 2013 brachten ze ‘Pilot Village Midnight’ op de markt. Het betrof hier een EP met nummers als ‘Clarksdale’ en ‘The Gallows Birds’.

In 2015 hebben Alexandre en Renaud in ’Desert Valey’ aan het kanaal te Brussel terug 3 nummers gevonden die misschien wel eens als goudklompjes mogen worden bestempeld in dit genre. De fixatie van deze ‘Alaska Gold Rush’ moeten we net als bij het vorige album ook nu weer gaan zoeken bij verlaten steden in de woestijn. De plaatsen die ooit berucht en beroemd werden door de gelukzoekers zoals Bonanza Creek in 1896.

Opener is ‘Dirty Road’ een nummer dat in het begin van 2015 reeds kon proeven van de ‘Ultratop’ en zo kunnen we stellen dat je het voor deze ‘Alaska Gold Rush’ ook van de 'Indie' kant kunt bekijken. Hun ‘Where The Mountain Ends’ ligt in dezelfde lijn als het eerste nummer maar met het nummer ‘Rich’ brengen ze de spokerige sfeer rond een ‘ghost town’ weer tot leven. Een nummer dat je als ballad kan beschouwen.

Voor mij was dit de eerste kennismaking met dit Brusselse duo en het wekt zeker en vast de interesse op om ze eens ‘live’ aan het werk te gaan zien langs één of andere dirty road…


Tracks:

01 Dirty Road
02 Where The Mountain Ends
03 Rich

 

more info:

year: 2015

artist: Alaska Gold Rush

label: Independent

booking: Swapping Music