© Rootsville.eu

Antwerp Gipsy Ska Orch.
Kilo GipsySka

review: Freddie

Ska, dan heb je allereerst wel die authentieke sound uit Jamaica uit de jaren ’50 en ‘60  zoals van The Skatalites met o.a. Don Drummond, Ronald Alphonso en Tommy McCook om maar enkele klinkende namen te vernoemen. The Skatalites vormden destijds het huisorkest van Studio One zoals Booker T en zijn MG’s dat was bij Stax. Van al deze namen heb ik wel een aanzienlijke verzameling steken in de kast en zelfs van de allereerste opnamen van Bob Marley heb ik een digitale versie van steken want ook dat was vooreerst Ska.
Dan heb je natuurlijk ook nog de Britse revival van Ska die eind jaren zeventig ontstond en in de eerste helft van de jaren ’80 furore maakte met groepen als The Selecter, The Specials en Madness. Hun Ska werd toen wel een maatje sneller gespeeld dan deze uit Kingston & co maar desalniettemin kreeg mede door deze Britse invloeden de Ska een ware boost. Toen de ‘echte’ ska een beetje over zijn hoogtepunt heen was in het land van oorsprong ontstond ginds de ‘Rock Steady’ en ook naar Europa en zeker ook de Britse zone waaide deze sound over. Hier in België werd Ska ook nieuw leven in geblazen door de ‘popcorn’ rage en dan vernoemen we uiteraard ook de ‘Blues Busters’ en ‘Byron Lee’. Een ‘hit’ die in de popcorn discotheken ook wel aan bod kwam was deze van de Britse formatie ‘The Bodysnatchers’ met hun ‘Do Rock Steday’.

In ’t stad hebben ze zo ook hun variant op Ska muziek met het ‘Antwerp Gipsyska Orkestra’. Deze zeskoppige formatie bestaat al enkele jaren en na ‘Tuttilegal’ (2007) en ‘I Lumia Mo Kher’ (2011) is deze ska band met deze ‘Kili Gipsyska’ aan hun 3de album toe. De eigenheid van deze ‘Antwerp Gipsyska Orkestra’ bestaat erin een mix te bewaren van ska met enige Balkan invloeden waardoor ze uiteraard in Midden- en Oost-Europa meer dan aanzienlijk succes weten te behalen. UIit dit album hebben ze ‘Jolene’ geselecteerd om als single op de markt te brengen.

Bij talloze Gipsy en Klezmer formaties wordt deze Antwerpse formatie bijzonder hoog in het vaandel gedragen en genieten ze heel wat aanzien. Opener van dit 10 tracks tellende album is ‘Star From Jafar’ en hier horen we duidelijk enige ‘libertango’ invloeden van een Grace Jones maar is toch duidelijk ook de Balkan en Oosterse klanken aanwezig. Zoals reeds geschreven is ‘Jolene’ als single uitgebracht en dit nummer heeft echt wel hit potentieel gespeend van enige reggea rifjes.

Met ‘Like A Lion’ zitten ze meer op de golflengte van Ska, een heerlijke dancehall versie. Met ‘Opa Opa’ probeert Gregor Engelen een ‘one night stand’ te versieren aan de telefoon en we weten niet of het met dit opzwepende nummer hem ook gelukt is. Meer aanleunend bij de Britse ska toestanden is ‘Kilo Slivovica’ al behouden deze ‘Antwaerpse gansters’ hier natuurlijk volledig hun eigenheid.

Deze ‘Kilo Gipsyska’ is een album waar zowel ska als liefhebbers voor de Balkanmuziek hun gade in zullen vinden en nu maar eens ‘Antwerp Gipsyska Orkestra’ live gaan kijken…


Tracks:

Star From Jafar
Jolene
Wolves and Lambs
Like A Lion
Opa Opa
Misirlou
Zvonija, Zvonija
Kilo Slivovica
Peaucha
Attention

more info:

year: 2015

artist:

label:

distribution: Music & Words

promotion: Salomon Bookings

band:
Gregor Engelen: vocals & trumpet
Mukti Gabriels: guitar & backing vocals
Filip Vandebril: bass
Suhamet Latifi: keyboards
Roel Poriau: drums
Nathan Daems: saxes & backing vocals