© Rootsville.eu

Bettye LaVette (US)
Worthy

review: Freddie

Bettye LaVette heeft pas op latere leeftijd echt van het succes kunnen genieten maar doet dit nu des te meer. Haar nieuwste ‘Worthy’ is ook te verkrijgen in een ‘Deluxe Edition’ extra voorzien van een DVD van een ‘live’ optreden in het befaamde ‘Jazz Café Londen’ welk vorig jaar in  2014 werd opgenomen. Op het album zelf bevinden zich 11 tracks.

Bettye LaVette nam haar eerste plaatje op in 1962 maar door haar aparte mix van soul, blues, jazz en R&B moest deze diva wachten tot 2005 toen zij haar ‘I’ve Got My Own Hell To Raise’ op de markt bracht. Ondanks als laatbloeier te zijn bestempeld is deze dame een ware legende en beginnen we nu pas als het ware van haar muziek te genieten. In zowel de blues, jazz en soul middens geniet Bettye Lavette vandaag de dag bijzonder veel bijval en het is juist haar eigen stijl die deze dame zo uniek maakt. Haar stem en ‘live performance’ zijn uiteraard haar sterkste wapen en dat heeft ook president Barack Obama mogen ondervinden toen ze samen met Jon Bon Jovi in 2009 een duet bracht. Na 2005 volgden nog drie prachtige albums met ‘Scene of The Crime’ (2007) en  ‘Interpretations’ (2010), twee albums waar ze meteen een nominatie voor mocht ontvangen. In 2012 volgde dan nog ‘Thankfull ’n Thoughtful’ welke een bloemlezing werd van haar carrière.

Na een samenwerking van 8 jaar en 4 albums met het label ANTI-records vonden Bettye LaVette en haar entourage de tijd gekomen om elders vernieuwing te gaan zoeken en werd er voor deze ‘Worthly’ gekozen voor ‘Cherry Red Records’.
Voor de opener van dit nieuwste album van de Lady of Soul grijpt ze terug naar eentje van Bob Dylan. Deze ‘Unbelievable’ bracht  Bob Dylan uit in 1990 op het album ‘The Red Sky’ en werd hier voor Bettye LaVette voorzien van een extra funky en swingend arrangement. Het nummer ‘Where A Life Goes’ is dan enorm ontroeren daar het hier om een conversatie gaat tussen Bettye en haar overleden zuster.

Op het nummer ‘When I Was a Young Girl’ slaagt Bettey er moeiteloos in haar fans enkele grooves te laten horen en voelen waarvan zelfs de schrijver Chris Youlden er niet van dacht dat ze dit kon. Met ‘Stop’ krijgen we een song van de Amerikaanse singer-songwriter Joe Henry en hier laat ze horen waarom haar sound zo opmerkelijk mag worden genoemd. Dit nummer zit boordevol jazz en soul dat het pakkend is om naar te luisteren.
Zelf kreeg ze de meeste voldoening door de titeltrack ‘Worthy’ maar zeker ook door het door McCartney en Lennon geschreven ‘Wait’. Zeker het nummer van de Fab Four brengt ze zo ingetogen dat je er beklijvend blijft naar luisteren en deze song bracht ze ook in 2013 op een samenkomst waar John Lennon werd herdacht. Voor mij is het bluesje ‘Just Between You And Me And The Wall, You're a Fool’ ook niet te versmaden, een nummer waarop de stem van Bettye eerder broos en breekbaar klinkt maar een nummer is met veel diepgang. Als producer koos Bettye LaVette voor dit album Joe Henry uit al heeft ze ook samen met hem verschillende arrangementen uitgewerkt.

De DVD bevat onder andere de Neil Young cover ‘Heart of Gold’, een nummer dat door onze ‘Lady of Soul’ op een album ‘Souvenirs’ is terug te vinden welke door Atco werd uitgebracht voornamelijk in Frankrijk en een album dat eerder bij de ‘rareties’ mag worden ondergebracht. Deze ‘Heart of Gold’ werd ook remastered als single op de markt gebracht. Ook Nina Simone haar ‘Don’t Let Me Be Misunderstood’ uit 1964 kan je er op beluisteren al kennen we ook de versie van The Animals uit 1965. Dit nummer kan je ook terug vinden op haar album ‘Interpretations’. Ook ‘Blackbird’ van Paul McCartney krijgt hier een prachtige versie op deze DVD.

De release party vond plaats in ‘Café Carlyle’ in de Big Apple op eind januari en begin februari en op 29 januari werd het zelfs een extra feestje door de viering van haar 69ste verjaardag. Nadien volgt een tour door de VS en Europa met optredens in Parijs, Amsterdam en ja zelfs ‘De Roma’ heeft deze Diva op woensdag 18 maart kunnen strikken om er deze ‘Worthy’ te komen voorstellen, dus allen daarheen!

Tracks:

01.Unbelievable (Bob Dylan)
02. When I Was A Young Girl (Chris Youlden)
03. Bless Us All (Mickey Newbury)
04. Stop (Joseph Lee Henry)
05. Undamned (Linford Detweiler)
06. Complicated (Mick Jagger/Keith Richards)
07. Where A Life Goes (Randall Bramblett)
08. Just Between You And Me And The Wall, You're a Fool (JH Brown Jr)
09. Wait (John Lennon/Paul McCartney)
10. Step Away (Christine Santelli/Brian Mitchell)
11. Worthy (Beth Neilsen Chapman/Mary Gauthier)

more info:

year: 2015

artist: website

label: Cherry Red Records

distribution:

promotion:

band:
Doyle Bramall II: guitars
Patrick Warren: keyboards
Chris Bruce: bass
Jay Bellerose: drums & percussion