© Rootsville.eu

Bluescaravan 2015
Girls With Guitars

review: Freddie

Toen Thomas Ruf in 2005 het lumineuze idee opvatte om met deze Bluescaravan van start te gaan zou dit leiden tot een ieder jaar weerkerend fenomeen waar iedere bluesliefhebber zowat zit op te wachten. Voor sommigen van de artiesten die er aan deel nemen is het de echte doorbraak of geeft hun carrière een enorme boost. De eerste editie, ‘Ladies Night’ startte al onmiddellijk met drie vrouwelijke publiekstreffers zoals Ana Popovic, Sue Foley en Candye Kane. Tijdens de periode van 10 jaar zagen zowaar wat namen verschijnen op de Bluescaravan waar het nu een beetje storm voor loopt zoals er zijn Laurence Jones, Deborah Coleman, Erja Lyytinen, Oli Brown, Joanne Shaw Taylor, Aynsley Lister, Samantha Fish, Coco Montoya en nog vele anderen.

Voor de editie van 2015 krijgen we weerom drie vrouwelijk bluesgitaristen aan het werk te zien en deze ‘Girls With Guitars’ zoals de onderliggende titel van het album noemt zijn Eliana Cargnelutti, Sadie Johnson en Heather Crosse, deze laatste evenwel op de basgitaar. Na 2005, 2007 met Deborah Coleman, Sue Foley en Roxanne Potwin, 2008 met Deborah Coleman, Candye Kane en de Britse Dani Wilde, 2011 met Cassie Taylor, Samantha Fish en Dani Wilde, 2012 met Samantha Fish, Victoria Smith en Dani Wilde is dit dus de zesde editie waarbij we enkel vrouwelijke bluesartiesten aan het werk zullen zien. Voor België is er maar 1 enkel optreden voorzien en dat is op maandag 6 april in het CC Palethe in Overpelt.

Eliana Cargnelutti aka Electric Woman naar haar laatste solo album is in haar homeland Italië al meermaals in de prijzen gevallen en na het uitproberen van diverse stijlen is ze tot de vaststelling gekomen dat bluesrock haar ‘dada’ is. Haar voorbeelden zijn Joe Bonamassa en zeker Ana Popovic mag deze Eliana tot haar fans rekenen. Haar nieuwste album ‘Electric Woman’ is pas uit en na haar debuutalbum ‘Love Affairs’ in 2013 heeft ze vriend en vijand al weten te overtuigen met haar kunde op de elektrische gitaar.
Eén van haar metgezellen voor deze Bluescaravan 2015 is een Amerikaanse die in Clarskdale en omgeving eeuwige roem wist te behalen met haar groep Heavy Suga & The Sweetones. Haar idolen moeten we gaan zoeken bij een heel andere generatie van blues madammen en zo komen we uit bij iconen als Etta James, Koko Taylor en Willie Mae Thornton aka ‘Big Mama Thornton’. Een full CD heeft deze Heather Crosse nog niet op de markt maar met haar hit genoteerde eigen creatie ‘Why Does a Woman Need a Bass Guitar’ zal dit niet lang meer duren, en daarmee weten jullie ook dat deze Heather Crosse de baspartijen voor haar rekening zal nemen.
De jongste van het gezelschap en tevens ook van de Bluescaravan ‘ever’ is Sadie Johnson en een landgenote van Heather. Ook zij is regionaal al een hele bekendheid in de staat Indiana en meer bepaald in haar Bloomington. Nummers als ‘Ramblin On My Mind’ van Robert Johnson zijn deze jonge deerne niet vreemd want haar passie gaat boven de bluesrock ook uit naar de Delta blues. Door toedoen van Susan Tedeschi is Sadie zich wel beginnen verdiepen in de bluesrock samen met haar band ‘Sad Sam Blues Jam’ waar ook haar zus Samatha Johnson van de partij is. In 2013 bracht ze een eerste EP’tje uit maar op de full-CD is het ook nog even wachten, misschien wel na haar avontuur met deze Bluescaravan.

Dit 11 nummers tellende album van de editie 2015 werd geproduced door Thomas Ruf himself en werd opgenomen in de US. Buiten werk van ZZ Top met Tush, Joan Jett  met ‘I Hate Myself For Lovin’ You’ en ‘Feelin’ Alright’ van Traffic is de rest van de nummers geschreven door ons trio waardoor ze de Bessie Blue Studios in Stantonville TN al danig hebben beroerd.

De opener van dit album is een nummer van de hand van de Italiaanse furie Eliana Cargnelutti waarmee ze al onmiddellijk bewijst wat ze in haar mars heeft. Een energiek bluesrock nummer waarmee ze ‘live’ al wel dadelijk iedereen op haar hand krijgt moest de eventuele setlist de volgorde van de CD volgen. Wanneer ze de cover van ZZ Top brengen bewijzen Sadie en Eliana dat ze hun ‘mannetje’ kunnen staan tegenover Billy Gibbons en Dusty Hill waardoor deze ‘Tush’ niet hoeft in te leveren tegenover het origineel en dat is toch straffe kost.

Bij ‘Feelin’ Alright’ leunen ze in mijn opinie teveel aan bij de versie van de van ons heengegane Joe Cocker maar de black & white partij van Rick Steff geeft hierbij dit nummer wel enige meerwaarde. Op deze CD van de Bluescaravan worden er door youngster Sadie Johnson twee nummers vocaal gebracht waaronder ook ‘She May Have You, But I Got Yo Heart’, een slowbluesje dat met veel diepte wordt gebracht. Wanneer we aanbelanden bij  ‘I Hate Myself For Lovin’ You’ roepen bij mij onmiddellijk de beelden op van de zondagmiddagen in de discotheek met The Runaways want ook al is het een later nummer van Joan Jet tand The Blackhearts toch brengen Eliana, Sadie en Heather het met datzelfde elan als in de mid-seventies. Deze drie stevige rocksters kunnen duidelijk ook overweg wanneer ze aan een ‘ballade’ moeten beginnen zoals bij het mooie ‘Say Goodbye’ waar Sadie op het einde een prachtig partij gitaar laat horen.

Deze 2015 lichting van de Bluescaravan mag er best wel wezen en het lijkt wel of deze drie dames al een lange tijd samen spelen. Energiek hoog gehalte van samenspel en zang waarbij iedere dame zo zijn kwaliteiten naar voren brengt  en voor het zover nog hoeft zal dit misschien wel de ultieme duw in de rug kunnen zijn en zullen we zeker en vast nog wel gaan horen van Eliana Cargnelutti, Sadie Johnson en Heather Crosse.


Tracks:

Girl Band
Tush
This House Just Ain’t My Home
Feelin ‘Alright
She May Have You, But I Got Yo Heart
I Hate Myself For Loving You
Give Me A Kiss
Shades Of Love
Life
Say Goodbye
Wish You Had not Gone

more info:

year: 2015

artist: Ruf Blues Caravan

label: Ruf Records

distribution: Ruf Records

promotion:

band:
Eliana Cargnelutti:  vocals & guitar
Sadie Johnson: vocals & guitar
Heather Crosse: vocals & bass
Justin Holder: drums & percussion
Rick Steff: keyboards
Trey Hardin: bass