© Rootsville.eu

Brad Vickers & His Vestapolitans (US)
That's What They Say

review: Freddie
©Rootsville 2015

Brad Vickers & His Vestapolitans, dan moeten we al niet te lang nadenken en ook al heb ik deze Brad Vickers hier nog niet ‘live’ aan het werk gezien, toch blijft zijn fijne manier van blues steeds in mijn geheugen gegrift.

Brad Vickers is een meester in het samen brengen van good-time music, de brenger van goede rock ’n roots blues en zeker een meester in ragtime. Zijn muziek brengt hij op zo een onvolprezen relaxe manier dat ik hem wel de JJ Cale van de blues zou willen noemen. Nog één van de eigenschappen van, deze Brad Vickers is dat zijn albums niet ophouden bij de gebruikelijke 10 of 11 nummers maar veel verder kijken dan dat…

Ik leerde deze Brad Vicker kennen met zijn album 'Le Blues Hot' uit 2008. Later volgde nog 'Stuck With The Blues' (2010), 'Traveling Fool' (2011), 'Great Day In The Morning' (2013) en met een regelmatige frequentie van 2 jaar is er nu dus deze 'That's Wat They Say' en nog steeds is zijn coole manier van spelen niet aangetast door de huidige stijlen.

Brad Vickers leerde het van iconen als Pinetop Perkins en Hubert Sumlin en dit zijn ook niet per toeval twee bluesmuzikanten die van 'laidback blues' een statement hebben willen maken. Zijn albums zijn telkens weer een verzameling van Americana vintage blues en brengen je haast in tranche bij het beluisteren ervan.

Met de opener ‘Seminole Blues’ zit deze Brad Vickers & His Vestapolitans al meteen op het juiste spoor en met de traditional ‘Don’t You Love Your Daddy No More’ gaan we al meteen een heel stuk in de tijd en ik denk wel dat de ‘Delmare Brothers’ voor hun ‘Blues Stay Away From Me’ hier ook de inspiratie kwamen opdoen. Tijd ook om de eerste keer de jazzy klarinet van Jim Davis te mogen aanhoren. Met het ragtime nummer ‘If You Leave Me Now’ en ‘Everything About You Is Blue’ maakt Brad Vickers ervan gebruik om zijn eigen talenten als songwriter hier te komen verkondigen. Net ook zoals bij het rock ’n roll rootsje ‘Another Lonesome Road’.

‘Fithtin’ is een nummer van Margey Peters en ware het niet dat we dit konden aflezen van de cover zouden we haast gaan denken dat we hier te maken hebben met een originele ‘negrospiritual’.  Een nummer volledig in de sfeer uit de era van de ‘zwarte slaven’ en boordevol religie. Gelukkig is de slavernij al lang afgeschaft zo niet hadden de Noor-Afrikanen er een nieuw volkslied bij. Met het opsommen van het keukenlijstje in ‘Mama’s Cookin’ krijgt diezelfde Margey Peters haar kans om het vocale gedeelte volledig naar zich toe te trekken.

Met 'The Secret' van Brad himself en Margey Peters haar 'Having A Ball' gaan we richting tracks 13 & 14 en zeker bij het eersgenoemde reiken Brad Vickers & His Vestapolitans de hand naar New Orleans door toedeopn van Jim Davis en Matt Cowan beide op detenor sax en Dave Gross aan de black & white keys en daarmee is de 'spirit' van de alive & kickin'...

Afsluiten doen ze met 'In For A Penny' en krijgen we nog de heerlijke stemmen te horen van Margey Peters in harmonie met deze van Christine Santelli en Gina Sicilia in 3/4 maat en meer moet dat niet zijn!!!

CD report: Brad Vickers & His Vestapolitans - Le Blues Hot.


Tracks:

01 Seminole Blues
02 Don't You Love Your Daddy No More?
03 If You Leave Me Now
04 Everything About You Is Blue
05 Another Lonesome Road
06 That's What They Say
07 Mountain Sparrow
08 Fightin'
09 Don't You Change A Thing
10 Whising Well
11 Mama's cookin'
12 Twenty-First Century Rag
13 The Secret
14 Having A Ball
15 In For A Penny


more info:

year: 2015

artist: Brad Vickers

label: Man Hat Tone

promo: Frank Roszak Promotions

distribution: CD Baby

additional personnel:

Brad Vickers (bottleneck, guitars & vocals)
Margey Peters (bass, fiddle & vocals)
Bill Rankin (drums)
Matt Cowan (baritone sax)
Jim Davis (clarinet)
Dave Gross (upright bass, mandolin, acoustic guitar & percussion)
Charles Burnham (fiddle)
Mickey Junior (backing vocals & handclappin')
Christine Santelli (vocals)
Gina Sicilia (vocals)