© Rootsville.eu

Corey Harris Band (US)
Live! From Turtle Island

review: Freddie

Country blues met een vleugje reggea, onder deze noemer kan de muziek van Corey Harris vallen. Ikzelf heb nog niet het genoegen gehad om deze in Denver Col. geboren Amerikaan live aan het werkt te hebben mogen zien. Zijn ‘Fulton Blues’ uit 2013 had ik al wel in mijn collectie maar dit is maar eentje van de 11 (+1 compilatie) albums die Corey Harris al op zijn conto heeft staan. Daar komt nu deze ‘Live at Turtle Island’ bij en welk van de verschillende schilpadden eilanden het wel zou kunnen zijn moet ik je schuldig blijven maar in alle geval zal het zonder meer een exotische bestemming zijn en dan vermoeden we ergens in de Cariben zijn als we luisteren naar ‘Sista Rose’ die Corey aan zijn zuster opdraagt, een nummer met enige calypso invloeden met aan het einde een stukje rap.

Het begin van zijn carrière begon toen Corey Harris als straatzanger in New Orleans aan de kost kwam. Nadien leefde hij enkele jaren in Zuid-Afrika en daar begon hij reggea, soul en Afrikaanse invloeden aan zijn muziek toe te voegen. Tijdens zijn loopbaan trad hij met verschillende namen op zoals Taj Mahal, BB King, Tracy Chapman en Buddy Guy om er maar enkele te noemen. Toen Martin Scorsese in 2003 aan een film werkte over de geschiedenis van de blues gaande van West Afrika tot aan de West Coast van de VS werd Corey Harris gevraagd om aan deze ‘Feel Like Going Home’ zijn medewerking te verlenen.

Door het inbrengen van andere muziek invloeden is de band ook voorzien van een saxofoon en ‘organ’. Alhoewel het ‘live’ is opgenomen is het pas rond ‘Sista Rose’ dat je echt hoort dat het hier een ‘live’ album betreft. Opener is ‘Santoro’, een nummer van eigen hand met enige soul in verwerkt maar ‘E Blues’ aka Catfish is dan blues uit de Delta waarop Corey de ‘steel guitar’ ter hand neemt.  Zowel track 4, een medley, ‘Basheads’ als ‘Sweatshop’ zijn dan weer pure reggea waarop we lekker kunnen mee dansen. Yeh Man!

Deze ‘Live at Turtle Island’ is wat we van Corey Harris gewoon zijn. Niet echt pure blues maar ‘zijn’ blues verweven met diverse invloeden die het album daarmee zo speciaal maken. Toch maar uitkijken want nu ga ik hem zeker niet meer links laten liggen wanneer deze Corey Harris Band in onze contreien zal vertoeven. Eruit gaan we met het lekker swingende ‘A Blues’…


Tracks:

01 Santoro
02 E Blues (Catfish)
03 Sista Rose
04 Cleanliness/Babylon Walls/Ark of The Covenant (medley)
05 Sweatshop
06 More Precious Than Gold
07 Where All The Kings Gone
08 Better Way
09 Basheads
10 A Blues

more info:

year: 2015

artist:

label: Blues Boulevard

distribution: Blues Boulevard

promotion: Swapping Music

band:
Corey Harris: vocals & guitars
Chris ‘Thelonious Nut’ Whitley: keyboards
Gordon ‘Saxman’ Jones: tenor sax
Jayson ‘Brother J” Morgan
Paul ‘Metronome’ Dudley: drums