© Rootsville.eu

Dani Nel-Lo &
Barcelona Big Blues Band
Selftitled

review: Freddie

Uit de vijver van El-Toro Records viel er iets in de bus dat ons werkelijk goed gemutst zal stemmen. De nieuwste van ‘Dani Nel-Lo’ en de ‘Barcelona Big Blues Band’. De Barcelona Big Blues Band staat onder leiding van double-bass speler Ivan Kovacevic en is een old school swing band vol met energieke R&B.
Aan de zijde van deze 13-koppige big band staat tenor saxofonist Dani Nel-Lo. Van beiden had ik nog nooit gehoord maar een swingende big band met veel saxofoon en allen instrumentale nummers dat is toch om van te kwijlen.

Voor de roots van Dani Del-Lo moeten we richting Spanje en meer bepaald de regio van Barcelona. Dani startte zijn carrière in 1985 toen hij als 17-jarige saxofoon speelde in de rock ’n roll groep Los Rebeldes. Sinds het moment dat hij een saxofoon in handen kreeg wist hij dat dit het instrument was waarmee hij het zou maken in de muziekwereld. Hij wilde zich maar al te graag spiegelen aan zijn voorbeelden in de Rhythm & Blues. Die energieke jump & swing muziek was helemaal zijn ding en door de samenwerking met Ivan Kovacevic zijn ze tot een mooi resultaat gekomen met de bedoeling die lekker swingende big band muziek uit het verleden de 21ste eeuw binnen te loodsen.

In de streek rond Barcelona zijn jazz- en swing big bands steeds hot gebleven. ‘The Barcelona Big Blues Band’ onder leiding van Ivan Kovacevic is daar een schoolvoorbeeld van. Deze big band kunnen het laten swingen als geen ander, soms wild en rauw dan weer gesofisticeerd. In het verleden trad Ivan Kovacevic enkel op met kleine combo’s en zijn jaren ervaring wil hij nu meegeven door arrangementen te schrijven voor big bands. Het resultaat zijn krachtige en swingende nummers in de lijn Van T-Bone Walker en Johnny Otis.

Voor deze ‘Sax Attack’ hebben Dani Nel-Lo en Ivan Kovacevic 13 nummers geselecteerd. Nummers van eigen hand zoals titeltrack ‘Sax Attack’ en ‘Smooth’ maar ook werk van anderen zoals ‘Wine-o’ van bassist Bob Mosley of het explosieve ‘Hot Rod’ van de Amerikaanse saxofonist en bandleider Hal ‘Cornbread’ Singer. Het resultaat is een swingend album vol met Rhyhtm & Blues zoals we deze reeds kennen van de jaren 30-40 en 50. Van nummer 1 tot 13 allemaal instrumentale pareltjes om van te smullen zoals de zeer up-tempo ‘Saltos y Meneos’ van de hand van Dani Nel-Lo of een mambo als Rhumambo. Afsluiter is ‘Zip’ van tenor saxofoonspeler Red Prysock (1926-1993) zoals we dat van  Red gewoon zijn is ook dit nummer zeer energiek.

Retro party in ‘da house’, gewoon deze Sax Attack aanschaffen en je hebt drie kwartier van de beste big band swing en jazz in huis…


Tracks:

01 Marshall Plan
02 Please Mr. Plas
03 Pomez Stone
04 Jump for George
05 Sax Attack
06 Smooth
07 Bajo el Puente
08 Dey-Lo
09 Wine-o
10 Hot Rod
11 Rhumambo
12 Saltos y Meneos
13 Zip

more info:

year: 2015

artist: website

label: El Toro Records

distribution:

promotion:

band:
Dani Nel-lo: tenor sax

The Barcelona Big Blues Band
Ivan Kovacevic: bandleader & double bass
Duska Miscevic & Ignasi Poch: alt sax
Arthem Zhiliev & Pol Prats: tenor sax
Nuria Vito: baritone sax
Jaume Torné & Victor Vergés: trumpet
Pere Masafret: trombone
Igor Kossenkov: bass trombone
Mario Cobo: guitar
Frederico Mazzanti: piano
Marti Elias: drums