© Rootsville.eu

Dave Weld & The Imperial Flames (US)
Slip Into a Dream

review: Freddie
©Rootsville 2015

Dave Weld werd geboren in 1952 in Chicago en wanneer je voorbestemd bent om je heil te gaan zoeken in de muziekwereld  dan kan je in de ‘Windy City’ je het beste toeleggen op de blues. Zijn eerste kennismaking met de blues was voor deze Dave Weld het beluisteren van een 78-toeren plaat. Dit was ook meteen het sein om richting New Mexico te verhuizen en bij jazz-gitarist Kurt Black gitaarlessen te gaan volgen.

Aangetrokken door de blues van Muddy Waters ging het terug richting geboortestad waar hij in de plaatselijke blues clubs probeerde zijn gram te halen. Na met de Hound Dog Taylor Band te hebben mogen spelen ging hij spelen in de ‘1815’ club. Daar had deze Dave Weld het voorrecht om te spelen aan de zijde van o.a. Otis Rush en de Tail Dragger. Tijdens die periode kwam hij onder de invloed van het slidewerk van JB Hutto en ging bij deze laatste op de leer. Het was ook ten huize van JB Hutto dat hij kennis maakte met Lil’ Ed & The Blues Imperials.

We schrijven 1988 toen David Weld de tijd rijp achtte om zijn Dave Weld & The Imperial Flames op te richten. Destijds werd deze groep opgericht met al van blues veteranen in de bezetting. Hun debuutalbum ‘Roughrockin’ in Chicago’ werd uitgebracht door Blue Sting Records in….België en werd verdeeld door Parsifal. Met Lil’ Ed bracht hij later nog diverse albums op de markt zoals  ‘Keep On Walkin’ bij Earwig Music. In 2010 bracht hij bij het ‘Delmark’ label ‘Burnin’ Love’ uit, een album met daarop o.a. Monica Myhre, Jeff Taylor, Harry Yaseen en Dave Kaye.

Op ditzelfde ‘Delmark’ en ook met de vernoemde bandleden van destijds werd nu hun nieuwste album ‘Slip Into A Dream’ uitgebracht. Met tal van muzikanten op de ‘bill’ staan er ook enkele opmerkelijke gastoptredens vermeld zoals Bobby Rush, Sax Gordon en Greg Guy, de zoon van…

Met dit 12 nummers tellende album (13 als je de reprise van de titeltrack meetelt) zetten deze Dave Weld & The Imperial Flames een nieuwe standard voor de hedendaagse Chicago Blues. Een album boordevol adrenaline en gaande van Chicago blues zoals op de titeltrack ‘Slippin Into A Dream’, over stevige rock ’n roll met ‘Sweet Rockin’ Roll’ tot aan prachtige soulvolle ballads als ‘Walk On Down’.

De diversiteit van dit album valt te rapen bij de verschillende stijlen en vocalisten die zijn waar te nemen op deze ‘Slip Into A Dream’. Zo krijgen we naast Dave Weld ook Jeff Taylor op ‘Dorothy Mae’ als zanger maar het meest opmerkelijke is nog steeds de mooie stem van Monica Myhre. Haar timbre kan je vergelijken met een Dionne Warwick en dan weet je dat je hier klasse in overvloed in huis hebt.

Nummers als ‘Sweet Love’ krijgen door de inbreng van deze Monica Myhre iets extra met zich mee, in die mate zelfs dat blues en Memphis soul moeiteloos in elkaar overvloeien. Steviger gitaarwerk krijgen we bij nummers als ‘Too Bas So Sad’ en bijna alle nummers zijn geschreven door Dave Weld al dan niet met co-writing van Monica Myhre. Voor  ‘Dorothy Mae’ gaan de credits naar drummer Jef Taylor waardoor hij ook op dit nummer als zanger om de hoek komt kijken.

Als je mag stellen dat deze ‘Dave Weld & The Imperial Flames’ tot de veteranen behoren kan je ook stellen dat deze ‘band’ nog steeds  ‘alive and kickin’ is  op deze ‘Slip Into A Dream’ en dan moeten we gaan aankloppen bij ArtistService in Nederland om deze Dave Weld naar de lage landen te halen.

met dank aan Frank Roszak

Tracks:

01 Slip Into A Dream
02 Sweet Rockin' Soul
03 Looking For A Man
04 Take Me Back
05 May Be Right, May Be Wrong
06 Tremble
07 Sweet Love (Dulce Amor)
08 Louise
09 Walk On Down
10 Dorothy Mae
11 Too Bad So Sad
12 20% Alcohol
13 Slip Into a Dream (reprise)


more info:

year: 2015

artist: Dave Weld

label: Delmark

booking: Dave Weld (US) - Artistservice (Europe)

promo: Frank Roszak Promotions

additional personell:

David Weld (vocals, guitar)
Monica Myhre (vocals)
Harry Yasheen (piano)
Graham Guest (piano 5,6,7 - organ 1,10)
Jeff Taylor (drums - lead vocals on 10)
Greg McDaniel (bass on 5)
Dave Kaye (bass)
Parris Fleming (trumpet on 4)
Kenny Anderson (trumpet on 6)
Rajiv Halim (tenorsax on 4)
Hank Ford (tenorsax on 6)
Bryant Smith (trombone on 4)
Bill McFarland (trombone on 6)

special guests:

Bobby Rush (harmonica on 3,12)
Greg Guy (guitar on 11)
Sax Gordon (tenor & baritonesax on 7,8,10)