© Rootsville.eu

Dayna Kurtz (US)
Rise And Fall

review: Freddie

Dayna Kurtz voorstellen aan de liefhebbers van singer-songwriters is meteen een open deur intrappen want deze dame hoeft al lang geen introductie meer. Haar indrukwekkende vocale kwaliteiten en soms diepzinnige teksten zijn als het ware een lust voor het oor. Afkomstig van New Jersey leeft en werkt deze Dayna Kurtz in New Orleans en is dat nu niet één van de betere plaatsen op aarde om muzikale inspiratie op te doen al laat deze Dayna niets aan het toeval over wanneer ze een album maakt. Zo trok ze voor het studio album ‘Another Black Feather’ uit 2005 een tijdje de  woestijn in om haar muze te vinden.

Als ‘good friend’ van niemand minder dan Norah Jones moet het hemels zijn als die twee beginnen brainstormen over muziek schrijven. In 2012 en 2013 bracht ze twee albums uit met de titel ‘Secret Canon’ waarbij ze haar eigen arrangementen brengt van in de vergetelheid geraakte klassiekers in de jazz en vroegere R&B en daar is ‘Do I Love You’ van Floyd Dixon een school voorbeeld van. Is het nu country, blues, folk of zelfs jazz in iedere categorie van de muziek heeft deze Dayna Kurtz wel bewonderaars en daar hoor ik zeker en vast bij.

Haar nieuwste album ‘Rise And Fall’ is weerom zo een pareltje om blijven te koesteren. Zichzelf begeleidend op de gitaar   en ondersteund door drums, bas en een orgel brengt ze met haar krachtige en warme stem je onmiddellijk in vervoering. Nummers als ‘It’s How You Hold Me’ en ‘You’re Not What I Need (but you’re all that I want) zijn er meteen twee die je onmiddellijk naar de strot grijpen. Ben je weemoedig is deze ‘Rise And Fall’ een aanrader om eens goed met een glas wijn in je eentje te zitten uithuilen. Warm, aangrijpend en diep treffend!

‘Raise The Last Glass’ is een folk song en zoals we het wel gewoon zijn met haar eigen nummers hebben ze dat ietsje meer door naar de teksten te luisteren zoals bij het aangrijpende ‘If I Go First’. Op deze nieuwste bevinden zich 10 nummers en allen zijn een lust voor het oor zoals ‘Yes You Win’ dat er ook weer eentje is om diep bij na te denken.
Als afsluiter krijgen we nog een folksong en met deze ‘You’ll Always Live Inside Of Me’ en de gedachten aan mijn dierbaren komen de tranen al vlug, en dat mag toch bij zulks veel moois. Spijtig kan ik niet vermelden wie de begeleidende muzikanten zijn of de prachtige tweede stem zeker bij de laatste track omdat het hier om een promo uitgave gaat maar diegene die deze parel aanschaffen zullen daardoor meer info weten te bemachtigen. Zeker kopen want deze moet je zeker en vast in je collectie hebben.

Deze ‘Rise And Fall’ is van een uitzonderlijk hoog gehalte zowel tekst, stem als muziek  zijn hierop perfect op elkaar afgesteld en het moet weer geen 4 jaar meer duren alvorens er weerom eigen werk te horen zal zijn al kunnen we met dit album weer een beetje verder om eindeloos van te genieten.

Op 20,21 en 22 maart is deze Dayna Kurtz te bewonderen bij onze noorderburen en wij vallen helaas weer naast de boot…wie is onze minister van cultuur alweer?

Tracks:

It’s How You Hold Me
You’re Not What I Need (But You’re All That I Want)
Raise The Last Glass
If I Go First
Eat It Up
Yes, You Win
Far Away Again
A Few Confessions
The Hole
You’ll Always Live Inside Of Me

more info:

year: 2015

artist: website

label: Kismet Records

distribution: Lucky Dice Distribution

booking: LDM Bookings

band: