© Rootsville.eu

Deb Callahan (US)
Sweet Soul

review: Freddie
©Rootsville 2015

Na het uitbrengen van haar album 'Tell It Like It Is' besloot de uit Philadelphia afkomstige Deb Callahan dat het tijd was om eerst aan haar biologische klok toe te geven. Nu bijna vijf jaar later heeft ze terug de tijd gevonden om de studio in te duiken. Dat de opvoeding van haar zoontje op de eerste plaats kwam kunnen we begrijpen, dat ze bijna 5 jaar later de draad weer heeft opgepikt kunnen we alleen maar toejuichen.

Als gereputeerd singer-songwriter hoeft deze Deb Callahan ons al lang niets meer te bewijzen, zeker met nu al 6 albums op haar conto. Samen met Allen James en Chris Arms schreef ze voor deze nieuwe ‘Sweet Soul’ 8 van de 13 tracks en werden de andere tracks zorgvuldig geselecteerd. Zo krijgen we met ‘Way Down In The Hole’ er eentje van Tom Waits en is het arrangement van Deb Callahan nu niet te vergelijken met de uitvoering van Mr.Waits. Samen met haar band brengt ze hier een voortreffelijke versie waarin blues en jazz de hoofdingrediënten zijn.

Dat Deb Callahan buiten de blues zeker ook dweept met soul is al meteen duidelijk te horen wanneer ze ‘Big Love’ ten gehore brengt. Een nummer dat door toedoen van de keyboards en backing vocals een bijzondere groove met zich meekrijgt en daardoor uitermate soul getint is. Met ‘I Keep This Running’ trekt deze dame dan weer terug zuiver de kaart van de blues al blijft haar krachtige stem bijzonder ‘zwart’ klinken. Voor de opnamen van deze ‘Sweet Soul’ trok het gezelschap richting ‘Ultratone Studios’ in LA waar drummer Tony Braunagel de productie van het album op zich zou nemen.

Het album is een krachtige en hernieuwde kennismaking geworden met deze Deb Callahan met sterke nieuwe nummers waarbij blues en soul in een perfecte harmonie werden samengebracht. Voor mij heeft dit album zeker als extra meerwaarde de inbreng van de keyboards en zo krijgt ook het nummer ‘Seven States Away’ daardoor en lekkere beat met zich mee. Een bijzonder vrolijk album over liefde en familie welke twee thema’s zijn die deze Deb Callahan hoog in het vaandel draagt.

Dit album is van 01 september te verkrijgen en laat je de vreugde van deze Deb Callahan en haar band daardoor niet ontglippen…

Grace & Grit (2008) CD report

Tracks:

01. Big Love
02. I Keep Things Running
03. Shakin Up
04. I Am Family
05. Sweet Feeling
06. Born to Love You
07. Seven States Away
08. Way Down In The Hole
09. Step Back
10. You Don’t Know Your Mind
11. Crazy ‘Bout You Baby
12. Slow As Molasses, Sweet As Honey
13. I Been Hoodood

more info:

year: 2015

artist: website

label: Blue Pearl Records

distribution:

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

band:
Johnny Lee Schell (guitar)
Allen James (guitar)
Reggie McBride (bass)
Tonny Braunagel (drums)
Mike Finnigan (keyboards)