© Rootsville.eu

Dr. Helander (Fin)
Country Boy

review: Freddie
©Rootsville 2015

Wanneer we voor de Delta en Country Blues in Finland iemand moeten gaan uitkiezen komen we vrijwel zeker uit bij IIkka Helander aka Dr. Helander. Deze 62-jarige bluessinger is in zijn thuisland één van de meest typische bluesmannen die er zijn. In tegenstelling tot zijn vorige albums waarop meestal eigen werk is terug te vinden brengt hij met deze ‘Country Boy’ een album uit met uitstekende covers maar kunnen we ook nog genieten op een paar tracks van eigen hand. Nog een verschil met zijn vorige albums is dat deze Dr. Helander op deze ‘Country Boy’ hoofdzakelijk de akoestische gitaar ter hand neemt daar waar hij eerder gekend is in Finland om zijn werk op de elektrische uitvoering van dit instrument.

Voor de opnamen van dit akoestische album 'Country Boy' liet Dr. Helander zich bijstaan door enkele collega’s uit de muziekwereld aldaar maar toch is er ook een meer dan opmerkelijke ‘gast’ waar te nemen op een 3-tal nummers en dan hebben we het over de nog levende legende Charlie Musselwhite. Wanneer een Charlie Musselwhite zijn medewerking gaat verlenen ben je haast zeker dat we een uitstekend bluesartiest te horen gaan krijgen. En dat ook zo het geval bij deze Dr. Helander. Na het album een paar keer beluistert te hebben ben ik toch maar gaan grasduinen naar wat info van deze IIkka Helander om me te van overtuigen dat deze wel uit Finland afkomstig is.

Waarom? Deze Dr. Helander weet prefect hoe hij blues moet aanvoelen en tengelijker tijd is het  Engels van deze man ook quasi prefect. Openen doet hij op deze ‘Country Boy’ opperbest en haalt daarbij 3 prachtige Delta bluesjes uit de kast. Als eerste begint hij met Muddy Waters zijn ‘Country Boy’ en dat heeft zo zijn reden. Voor de opnamen van dit album liet Dr. Helander zich in eerste instantie beïnvloeden door Muddy Water zijn album ‘Folk Singer’ en dat is misschien waarom ook ‘My Home Is In The Delta’ een plaatsje kreeg op dit album.

Nog veel moois uit de Delta zit eraan te komen wanneer we het country bluesje ‘Green River Blues’ te horen krijgen. Met dit nummer van Charlie Patton grijpt deze Dr. Helander volledig terug naar het tijdperk van de pre-war blues zoals we die ook kennen van Son House, Mississippi John Hurt en Big Bill Broonzy. Van Junior Wells werden er ook 2 nummers geselecteerd om deel uit te maken van dit album zoals ‘Good Morning Little Schoolgirl’ en ‘Hoodoo Man Blues’. Na een tijdje zou je haast gaan denken dat deze Dr. Helander de verkeerde huidskleur heeft meegekregen. Respect!

Nog een grondlegger van de country Delta blues was ook zonder meer Arthur Cudrup en met 'Mean Old Frisco' brengt hij ook hulde aan deze legende, een nummer met een bruggetje naar diens 'That's All Right' uit 1946. Dat deze Dr. Helander zich bijzonder goed in zijn vel moet voelen bij deze tak van de blues wordt nog eens extra in de verf gezet wanneer hij het toch aandurft naast al dit moois eigen werk te brengen. En zo worden zijn '100$ Bills" en 'Big Cold Beer' bijna tot standards verheven, al heeft hij bij dit laatste wel goed zitten luisteren naar Jimmy Reed.

Voor mij een meer dan heugelijke kennismaking met deze Dr. Helander en eerlijk, hij hoeft voor mij niet elektrisch te spelen want dit is zondermeer goed te noemen....


Tracks:

01 Country Boy
02 Walking Blues
03 My Home Is In The Delta
04 Green River Blues
05 Good Morning Little Schoolgirl
06 Mean Old Frisco
07 100$ Bills
08 Hoodoo Man Blues
09 Hey Foreman
10 Hello Central Give Me 209
11 Big Cold Beer
12 Just A Feeling


more info:

year: 2015

 

label: Bluelight Records

booking: Bluelight Records

additional personel:

Dr. Helander (vocals, dobro & acoustic guitar)
Mika Railo (double bass)
Topi Kurki (drums)
Esa Kuloniemi (slide & mandolin)
Little Willie Mehto (harmonica)
Leevi Leppänen (percussion)
Olli Haavisto (slide & rhythm guitar)

special guest:

Charlie Musselwhite (harmonica & speakin part on #12)