© Rootsville.eu

Eliana Cargnelutti (It)
Elextric Woman

review: Freddie

Van één van de drie members van de Bluescaravan 2015 is ook in nu een nieuw album op de markt gekomen en dan hebben we het over de Italiaanse Eliana Cargnelutti. Eliana is afkomstig het noorden van Italië en studeerde daar aan het conservatorium van Ferrara ten noord-oosten van Bologna  in het noorden van het land van ‘La Mama’. Aan het  ‘G.Frescobaldi’ stuurde ze jazz gitaar en behaalde haar graduaat met een thesis over Mike Stern.  Deze Mike Stern speelde enkel jaren mee met ‘Blood, Sweat and Tears’ en is ook recent nog te horen op het nieuwe album van Jimmy McIntosch maar werd ook als jazzgitarist genomineerd en is een legende wanneer het over jazzblues gaat.

Het samenspel van haar energieke stijl van spelen en haar krachtige stem maken Eliana in haar land een veelgevraagde artieste. Haar eerste band werd samengesteld uit voorname Italiaanse blues muzikanten zoals Simone Serafini op bass, Loris de Checchi op de keyboards en Carmine Bloisi op drums waarmee ze toch wel enkele raspaardjes bij zich had. Ze speelde al samen met grote Italiaanse namen als Rudy Rotta en Enrico Crivellaro en toerde in 2010 zelfs door Japan met een rock/klezmer groep. Samen met Peter Stroud & The Joe Pitts Band nam ze in 2009 in de US een CD op waarmee ze in binnen- en buitenland diverse festivals mee aandeed. In 2013 bracht Eliana Cargnelutti met ‘Love Affairs’ haar eerst full-CD uit en nu gelijk met de release van de Bluescaravan 2015 wordt ook deze ‘Electric Woman’ boven de doopvont gehouden.

Op deze schijf zijn 11 tracks terug te vinden  en laat ze zich omringen door Albert Castiglia op slide guitars, Roger Inniss op bass; John Ginty aan de Hammond & piano en Jamie Little op drums.
Ze begint eraanmet het funky ‘Why Do I Sing The Blues’ waarna het steviger word met ‘Just For Me’ maar waarbij het nummer juist net niet als heavy rock kan worden gecatalogeerd. Dat Elian stevig onder de voeten kan met haar gitaar konden we al horen op de CD van Girls With Guitars of de Bluescaravan 2015. Stevige rifjes en een sterke aanwezige stem zijn haar kenmerk en zelfs ook met het Southern Rock getinte ‘Soulshine’ komt dit tot uiting.

Mede door de inbreng van John Ginty op de Hammond krijgt het nummer ‘Everybody Needs Love’ een beetje Rhythm & Blues met zich mee en voor mij persoonlijk komt dit toch een beetje als een verademing na een sessie van bluesrock wat ook mag gezegd worden van de bossa nova getinte slowballad ‘I Saw Your Eyes’ en waarop haar krachtige stem mijn inziens zelfs beter tot haar recht komt.

Afsluiter is Eliana’s Boogie en daarmee vist ze in het water van Billy Gibbons, Dusty Hill en Frank Beard aka ZZ Top, rauwe bluesrock met een stevige ritme sectie. Deze Eliana Cargnelutti is goed op weg om een echte rock diva te worden al ben ik zeker zoveel gevallen voor haar ballads dus is het wachten welke richting haar derde album zal uitgaan maar in alle geval of het nu is met het AC/DC rockende ‘There’s gonna Be Some Rockin’’ of  het meer bluesy ‘Street Corner Talking’ van Savoy Brown deze furie komt er wel.


Tracks:

Why Do I Sing The Blues
Just For Me
Street Corner Talking
Soulshine
Show Me
Everybody Needs Love
I’m a Woman
There’s Gonna Be Some Rockin’
Freedom
I Saw Your Eyes
Eliana’s Boogie

more info:

year: 2015

artist: website

label: Ruf Records

distribution: Ruf Records

promotion:

band:
Eliana Cargnelutti: vocals & guitars
Albert Castiglia: slide guitars
Roger Inniss: bass
John Ginty: Hammond & piano
Jamie Little: drums