© Rootsville.eu

Eric Bibb & JJ Milteau
Lead Belly's Gold

review: Freddie
©Rootsville 2015

Wanneer we 3 indrukwekkende namen samen op een album te zien krijgen kan het niet anders of het resultaat mag als hemels worden beschouwd. Akkoord er zijn van de 3 namen er maar 2 meer in leven en dat zijn Eric Bibb en Jean-Jacques Milteau maar de tribute die ze hier brengen voor Lead Belly is gewoon fenomenaal. Misschien heeft deze Lead Belly niet zo zeer diezelfde impact gehad op de blues als Robert Johnson maar zijn ‘legacy’ van nummers die hij opnam uit het Amerikaanse folk genre is gewoonweg indrukwekkend te noemen.

Het is altijd voor leken een beetje verwarrend geweest want zijn oeuvre werd uitgebracht onder de naam Leadbelly maar zelf spelde hij zijn naam als ‘Lead Belly’.  Deze folk & blues zanger werd geboren in Louisiana op 29 januari 1885  en mag bestempeld worden als eerste zwarte die aanvaard werd in de blanke gemeenschap. Lead Belly was nu niet bepaald een onbeschreven blad en het woord criminaliteit was hem zeker niet vies. Het is zelfs merkwaardig te noemen dat hij na vele jaren gevangenis nog op tour is kunnen gaan.  Nog net voor een nieuwe tour kwam Lead Belly op 64-jarige leeftijd op 06 december 1949 te overlijden aan een ziekte.

Eric Bibb en de Franse ‘harper’ JJ Milteau hebben nu de handen in elkaar geslagen om hulde te brengen aan deze roots artiest. Met een mix van studio opnamen en ‘live recordings’ is dit een meer dan behoorlijke tribute geworden aan Lead belly. De ‘live’ opnamen werden opgenomen in de Parijse Jazzclub ‘The Sunset’ en deze lichtstad is ook wel een beetje een tweede huis voor Eric Bibb die sinds 1970 in Europa woont. Het samen gaan van de 12-string gitaar van Eric Bibb en de heerlijke bluesharp van Jean-Jacques kunnen zodanig als uniek worden beschouwd. Neem dan nog het indrukwekkende arsenaal van nummers van Lead Belly en het beeld is compleet om te kunnen genieten van een album met liefst 16 tracks.

Niet alle nummers op dit album zijn daadwerkelijk geschreven door Lead Belly  maar werden wel door hem opgenomen, zo hebben we als 2de een medley met de Negro-Spiritual ‘Swing Low Sweet Chariot’ en ‘The Train Comes Along’ van Mississippi Fred McDowell en zelfs daar is dan nog twijfel over iets wat eigen was aan de nummers uit die periode. Openen doen ze met ‘Grey Goose’ en dat is ook zo een traditional in het Amerikaanse Folk genre dat werd opgenomen door Lead Belly in 1930.

‘The House of The Rising Sun’ werd voor The Animals een wereldhit in 1964 en zo blijven Eric Bibb en JJ Milteau de traditionals aan elkaar rijgen op dit album.  ‘Midnight Special’ werd opgenomen door Lead Belly in 1934 en dit country bluesje valt ook onder de noemer traditionals zeker wanneer we het hier hebben over de periode van de slavernij in het zuiden van Amerika. De eerste opnamen van dit nummers dateert al van 1926 en de best misschien wel van CCR, een van de weinige hits van hun die niet door J. Fogerty werden geschreven.

Voor het nummer 'Where Did You Sleep Last Night' bestaan diverse itiels zoals ook 'In The Pines' en 'Black Girl' Naast Leadbelly werd dit ook een hiet voor de Greatful Dead en Nirvana. De bekenste 'work song' die door Lead belly werd opgenomen is zeker 'Pick a Bale Of Cotton' een nummer dat in rootsmiddens veel wordt gedraaid in de versie van Lonnie Donegan. De in 3/4 maat gezongen standard 'Good Night Irene' werd geschreven in 1908 en pas in 1933 door Huddy Lebetter aka Lead Belly op de plaat gezet. Een ballad die het nu nog steeds goed doet en door wie weet hoeveel artisten in het repertoire werd opgenomen.

16 heerlijke nummers die hier hulde brengen aan Lead Belly met nummers als 'Chauffeur Blues' en 'Swimmin' in A River Of Song' en ook al waait er bij enkele nummers de diskussie op over de royalties toch zijn deze nummers misschien wel allemaal door Lead Belly de geschiedenis in gezongen en dan missen we er nog enkele zoals 'Black Betty' waarvoor hij zeker de credits mocht ontvangen.

Lead Belly's Gold een stukje geschiedenis om te koesteren....


Tracks:

01. Grey Goose
02. Swing Llow, Sweet Chariot – When That Train Comes Along
03. On a Monday
04. The House of The Rising Sun
05. Midnight Special
06. Bring a Little Water, Sylvie
07. Where Did You Sleep Last Night
08. When I Get to Dallas
09. Pick a Bale of Cotton
10. Good Night Irene
11. Rock Island Line
12. Bourgeois Blues
13. Chauffeur Blues
14. Stewball
15. Titanic
16. Swimmin’ in a River of Song


more info:

year: 2015

artist: Eric Bibb - JJ Milteau

label: Dixiefrog

distribution: Parsifal