© Rootsville.eu

Erja Lyytinen
Live in London (CD-DVD)

review: Freddie
©Rootsville 2015

Dit ‘live’ album van het Fins gitaarwonder Erja Lyytinen werd reeds uitgebracht in juni van dit jaar maar omdat we toen Rootsville nog niet terug online hadden plaatsen we nu graag voor U nog dit CD report. Dit is niet de enige reden want ook willen we er op wijzen dat ze volgende zomer op onze festivalweiden te zien zal zijn, so keep posted!

Deze uitgave is naast een CD ook een DVD geworden en werd ‘Live’ opgenomen in de gekende ‘100 club’ te Londen. Deze club heeft een zeer goede reputatie wanneer het op blues concerten aankomt en is zeker en vast het bezoeken waard wanneer je nog eens een city-trip  maakt over het kanaal.

Erja Lyytinen is in haar Finland een meer dan gewaardeerde bluesvrouw. Ze werd geboren in een wel zeer muzikale familie en was zo al vlug bezeten door de blues. In 2005 werd Erja door Ruf Records in contact gebracht met de Britse blues-nieuwkomers Ian Parker en Aynsley Lister en samen blikten ze de CD “Pilgrimage” in. Het grote succes dat dit schijfje te beurt viel, leidde tot een tournée door de USA en Europa onder de roepnaam Blues Caravan 2006. Ook al in 2005 had Sue Foley haar uitgenodigd om een song te leveren voor haar CD “Blues Guitar Women” en dat werd het nummer “Dreamland Blues”.

Openen doet ze evenwel met Fred McDowell zijn ‘It’s A Blessing waarbij haar a capella intro samen met Miri Miettinen en Roger Inniss wel die door merg en been gaat waarna ze er stevig tegenaan gaan met ‘Let It Shine’ waar deze Erja Lyytinen laat horen waarom ze als de first lady of slide wordt genoemd. Met ‘Person To Person’ neemt ze tijdens deze show de eerste keer een nummer van Elmore James onder handen. Uit haar album ‘Grip Of The Blues’ grijpt ze evenwel terug naar eigen werk met de titeltrack uit haar gelijknamige album uit 2008.

De laatste 3 nummers van deze CD zijn er telkens van Elmore James wat haar hommage aan deze legende nog wat kracht bij zet. Beginnende met ‘The Sky Is Crying’ waarna het einde wordt aangekondigd met een meer dan 14 minuten lange versie van Elmore’s ‘Dust My Broom’.  Sterk zoals we dit van deze Erja gewoon zijn en waar alle aspecten van de blues aan bod zijn gekomen.

previous CD report
Dreamland Blues (2006)
Grip Of The Blues (2008)


Tracks:

1. It’s A Blessing
2. Let It Shine
3. Person To Person
4. Hand in Hand
5. Grip Of The Blues
6. Change of Season
7. Everything’s Fine
8. Hold On Together
9. The Sky Is Crying
10. It Hurts Me Too
11. Dust My Broom


more info:

year: 2015

artist: Erja Lyytinen

label: Tuohi Records

musicians

Erja Lyytinen: vocals - guitars
Davide Floreno: guitar - backing vocals
Roger Inniss: bass - backing vocals
Miri Miettinen: drums - backing vocals