© Rootsville.eu

European Blues Challenge
2015

review: Freddie

Op 12, 13 en 14 maart is het weerom zover. De AB te Brussel is dan een weekend de ‘place to be’ voor de ware blues fanaten want dan staat deze concert-tempel in het teken van de European Blues Challenge en dit event is al aan zijn 5de editie toe. Sinds de zestiger jaren hebben alle blues organisaties en artiesten in Europa de morele verplichting om ‘De Blues’ te blijven promoten.
In de US hebben ze hun ‘Blues Foundation’ en dus kon Europa niet achter blijven het is trouwens met dank aan talrijke Britse artiesten dat de revival van de Blues destijds een feit werd. In Italië ontstond het idee om hier op ons continent ook een organisatie op te richten en in 2008 werd er een eerste ‘European Blues Conference’ gehouden en de oprichting van de ‘European Blues Union’ was een feit. In Berlijn werd dan in 2011 deze ‘contest’ gehouden en werd al meteen onze eigenste ‘Howlin’ Bill’ daar de laureaat voor de Oostenrijkse Meena. Het jaar daarop ging de uit Noorwegen afkomstige Rita Engedalen met de prijs naar huis en zij was sindsdien al te bewonderen op Blues Peer en vorig jaar nog op Hookrock. Onze kleuren werden toen verdedigd door Lightin’ Guy.
In 2013 werd als gastland Frankrijk uitgekozen en daar kwamen de mannen van Hideaway voor ons op. Als laureaat kwam toen de Italiaanse formatie Veronica Sbergia & The Red Wine Serenaders uit de bus. Vorig jaar verhuisde de EBC richting Letland en werd de ‘battle’ uitgevochten in Riga met als winnaar de uit Barcelona afkomstige band ‘A Contra Blues’. Onze bluesrock trots was ginds Fred & The Healers. Zoals geweten geeft deze EBC aan de deelnemende artiesten een niet te onderschatten promo zowel in eigen land als buiten de grenzen.

2015 wordt de EBC dus hier op eigen grond gehouden. Het is niet de bedoeling om van elke deelnemer de pro en contra op te sommen want een wedstrijd moet eerlijk blijven maar toch even vermelden dat de eer dit jaar voor België voor Doghouse Sam & His Magnatones is die onze kleuren zullen verdedigen met hun opzwepende ‘Something’s Wrong’ uit hun reeds meer dan bejubelde album ‘Knock Knock’ en wij maar duimen…
Uit Oostenrijk krijgen we het duo Hermann Posch & Christian Sandera. Oostenrijk heeft al aardig wat gekende muzikanten gekend en dan kunnen we al terug naar een andere eeuw met namen als Liszt, Schubert, Haydn en Strauss maar ook met popartiesten als Falco. Voor de blues kennen we natuurlijk ook Meena en daar komt nu zonder meer dit duo bij. Na wienerschnitzel en appelstrudel kennen we nu ook hun oerboogie ‘Devil’s Woman. Uit Kroatië krijgen de ‘Delta Blues Gang’ met de rauwe stem van Elizabeta Petric en de door been en meg snijdende slide van Aleksandar Kajtez. Hun ‘Last Phone Call zal zeker door de gangen van de AB blijven nagalmen.
Denemarken wordt dit jaar vertegenwoordigd door Mads Wilhjelm en zijn Bound By Law. De sound bij ‘The Live One’ is zonder meer ‘dirty rough’ en na een talmende intro krijgt deze song een meer country karakter met een lichte knipoog naar een Johnny Cash en met een indrukwekkende Jon Rahbek op de bluesharp. Van de bluesbands uit het hoge noorden is maar weinig gekend al kennen we uit Finland toch zeker wel Erja Lyytinen en ook Ina Forsman die nu op ronde is. Ook Micke Bjorklof en zijn Blue Stripe brengen met ‘Ramblified’ een stevig potje slide blues.

Xavier Pillac komt uit ‘La Douce France’ en zijn ‘Never Make Your Move Too Soon’ is een andere blues met koperblazers incluis. Met enig BB King rifjes is dit nummer een gespeend van funk en soul. Uit het land van Merkel komt de Jessy Martens band overwaaien. Hun ‘You’re Not The One I Need’ is best wel meeslepend met de krachtige stem van Jessy en het Hendrix geluid uit de gitaren. ‘Empty Living Room’ is een doorsnee bluesje waarmee het Eles Garbo Trio de kleuren van Hongarije zal verdedigen in Brussel. Uit het land van ‘La mama’ krijgen we met regelmaat bluesartiesten over de vloer op onze festivals al dan niet als begeleidingsgroep. Dave Moretti brengt met zijn Blues Revue de swung en swing erin. Samen met de bluesharp van Dave en zijn combo zullen de voetjes wel bewegen bij het horen van ‘That’s Swing’.

Uit Letland krijgen we de groep ‘Elastic’ Hun inzending was evenwel te laat binnen bij het ter perse gaan van deze promo CD. Hun nummer is een mix van blues met invloeden uit New Orleans. Uit Luxemburg krijgen we als 11de formatie de Remo Cavallini Band met het nummer ‘Self Control’. Remo mag aanzien worden als een van de productiefste songwriters uit dit kleine landje. Vorig jaar kwam zijn album met als titeltrack ‘Self Control’ uit, een nummer met als lead vocaliste Nelly Pereira en een mix van jazz, blues en funk.
Een rasechte blues krijgen we met ‘Once And For All’ van de Leif De Leeuw Band die de kleuren van Nederland zal komen verdedigen. Deze blues rock formatie brengt als zangeres Britt Jansen mee. Hun EP ‘Deluxe’ zag in juni 2014 het daglicht en bij het beluisteren van hun inzending dromen mijn gedachten weg naar een SRV. Ook rustig luisterend en lekker laid back is ‘Play By The Rules’ van de Noorse formatie J.T. Lauritsen & The BuckShot Hunters met de klanken van een B3 zeker en vast eentje om rekening mee te houden. Deze soulfull band heeben door hun muziek de ganse wereld al wel gezien en daar komt nu de stad van ‘manneke pis’ nog bij.

Drunk Lamb komt uit Polen en brengen met ‘What About You’ ook een ietwat stevigere blues. Buiten dat deze mannen ook goede muzikanten zijn gaan ze ook door het leven als hechte vrienden. Een toch wat eigenzinnige blues. Uit Roemenië komt de Marius Dobra Band met hun ‘What About You’, een soort shouting blues met overheersende gitaarrifs en een indringende Hammond op de achtergrond. Jergus Oravec Trio komt met zijn 4real’ rechtstreeks uit Slovenië en probeert met zijn album ‘Aries’ zijn liefde voor de folk wat opzij te dringen. Stevige gitaarklanken en een aparte hese stem moeten de troeven zijn van dit trio hier op deze EBC. In Spanje leeft de big band enorm zeker in steden als Barcelona want nog maar pas heb ik de nieuwe van Dani Nel-lo en de Barcelona Big Blues Band nog beschreven en deze ‘Magnolia Route’ ligt zowat in dezelfde lijn. Deze ‘Travellin’ Brothers’ zullen zonder fout de ganse AB aan het swingen krijgen met hun New Orleans swing jazz.
Raw & heavy zijn de ingrediënten van de Lisa Listam Family Band. Deze Lisa Lystam komt in Zweden nog maar pas kijken in de blues scene maar hun (The Blues Makes Me) Soakin’ Wet zal ongetwijfeld hoge ogen gooien, a dirty song!

Uit het land van de gruyère komt een duo aanwaaien. The Two bestaat uit Thierry Jaccard en Yannick Nanette en hun ‘On and One’ is een country bluesje, een nummer om naar te luisteren. Als laatste groep op deze EBC promo CD komt Laurence Jones aan bod. Deze Britse band brengt een mix van Clapton en Buddy Guy blues en vindt onder zijn bewonderaars een zekere Walter Trout. Wie gaat hier in Brussel met bloemen lopen? Moeilijk te zeggen want we hebben hier te maken met 20 sterke nummers en voor iedere blues liefhebber valt er wel iets te rapen dus belangrijk is zeker aanwezig te zijn. De EBC kickoff gebeurt op donderdag met een mini festival met Fred & The Healers, Howlin’ Bill en Hideaway en zal gepresenteerd worden door Guy Verlinde aka Lightin’ Guy. Vrijdag en zaterdag vind de ‘Challenge’ plaats en wij duimen uiteraard voor Doghouse Sam & His Magnatones…

Tracks:

Hermann Posch & Christian Sandera (Austria): Devil’s Woman
Doghouse Sam & His Magnatones (Belgium): Something’s Wrong
Delta Blues Gang (Croatia): Last Phone Call
Bound By Law (Denmark): The Live One
Mick Bjorklof & Blue Strip (Finland): Ramblified
Pillac (France): Never Make Your Move Too Soon
Jessy Martens Band (Germany): You’re Not The One I Need
Eles Gabor Trio (Hungary): Empty Living Room
Dave Moretti Blues Revue (Italy): That’s Swing
Remo Cavallini Band (Luxembourg): Self Control
Leif De Leeuw Band (Netherlands): Once And For All
J.T. Lauritsen & The Buckshot Hunters (Norway): Play By The Rules
Drunk Lamb (Poland): Sleep Honey
Marius Dobra Band (Romania): What About You
Jergus Oravec Trio (Slovakia): Real
The Travellin’ Brothers (Spain): Magnolia Route
Lisa Listam Family Band (Sweden): (The Blues Makes Me) Soakin’ Wet
The TWo (Switzerland): The Two
Laurence Jones (United Kingdom): Soul Swamp River

more info:

year: 2015

artist: website

label: Blues Boulevard

distribution:

promotion:

band: