© Rootsville.eu

Fandango Live
Kerkom Texas

review: Freddie
©Rootsville 2015

Alsof 'Kerkom Texas'  in de ‘Lone Star State’ zou komen te liggen…Niets daarvan natuurlijk want  ‘Kerkom Texas’ is het nieuwste album van ‘Fandango Live’. Meteen al het vierde album van deze groep rond Dirk Lekenne en net zoals alle albums die zijn uitgegeven bij ‘Fandango Music’ is deze nu ook weer een verzorgde uitgave geworden.

‘Fandango Live’ zijn Dirk Lekenne (voclas & guitars), Luk de Graaff (voclas, guitar & bass), Pieter Akkermans (keyboards) en de ritme sectie Tim Van Passel (bass) en Walter Mets (drums). De naam ‘Kerkom Texas’ vloeit verder uit de enorme bewondering van Dirk Lekenne voor Ry Cooder en niet in het minst ook voor JJ Cale (1938-2013).

Beginnen en eindigen doen ze op dit album telkens met een instrumentaaltje waarbij de ‘gemeente’ Kerkom en de staat Texas in de kijker komen te staan. Beide nummers worden ook gekenmerkt door een slide intro waarbij zeker en vast is gedacht aan Ry Cooder. Na de intro op Kerkom gaat dit nummer verder als een onvervalst Americana-Roots nummer waarmee de toon is gezet voor het ganse album. ‘Kerkom Texas’ bestaat uit 11 tracks die op gebied van credits netjes zijn opgedeeld tussen Dirk Lekenne, Luk de Graaff en …jawel JJ Cale. We gaan er toch netjes bij vermelden dat Dirk op ‘I’m Comin’ Home’ de hulp heeft gekregen van Els Marivoet en bij ‘Dirty Lie’ daar kreeg Dirk hulp van Yannick Depauw die op dit nummer ook instaat voor drum en bass.

‘The Story Of A Man’ is van de hand van Luk de Graaff, een nummer dat gekenmerkt wordt door een mooi stukje mandoline. Alle instrumenten zijn zelf ingespeeld door diezelfde Luk de Graaf en op dit nummer krijgt hij vocale hulp van Filip Casteels. Een sterk nummer dat me op gebied van muzikale intensiteit me toch ook en beetje aan de kronkels van Tom Waits doen denken.  Dirk Lekenne tekent voor ‘Pretty Little Thing’ een stevig en lekker rootsrock nummer waarbij het heerlijk luisteren is, I’m on a roll with this Pretty Little Thing. Na 'Dirty Lie' dat ook weer doordrongen is van 'slide' komen we aan bij het mooie 'Magnolia' van JJ Cale en bij dit nummer is de essentie...luisteren!

Het akoestische 'It's Gonna be All Right' heeft voor Dirk en Els en nog wel iemand een bijzondere intense betekenis. Hierop krijgt iedereen die al wel eens te maken heeft met tegenslag of verbittering de bevestiging dat er altijd wel iemand is die je begrijpt en alles met je wil delen. Een sentimenteel nummer dat je terug op de been krijgt wanneer het je niet meezit. Klaar voor de 2de van JJ Cale...want hier komt Humdinger in de typische laid back stijl van deze grootmeester en dat verscheen op zijn album 'Travel Log' uit 1990. Ook voor Luk de Graaff is het tijd om eens akoestisch aan bod te komen op dit album met ht mooie poëtische 'This Rain Won't Last Forever' en freewheelend door Texas nemen we afscheid van dit mooie album.

Deze 'Kerkom Texas' is een album dat als een weldoordacht geheel naar buiten wordt gebracht al is dit niet zo vreemd want ook op het podium staan deze 'Fandango 'Live' meer dan hun mannetje. Kwaliteit alom alsof het lijkt dat ze een tijdje in Texas zijn gaan wonen en voor mezelf weet ik nu dat Texas niet zo veraf ligt.


Tracks:

01 Kerkom
02 The STory Of A Man
03 Pretty Little Thing
04 I'm Coming Home
05 Dirty Lie
06 Magnolia
07 Masterplan
08 It's Gonna Be All Right
09 Humdinger
10 This Rain Won't Last Forever
11 Texas


more info:

year: 2015

artist: Fandango Live

label: Fandango

booking: Fandango Music

the band:

Dirk Lekenne (vocals, guitar)
Luk de Graaff (vocals, guitar & bass)
Pieter Akkermans (keyboards)
Tim Van Passel (bass)
Walter Mets (drums)

special guests:

Filip Casteels
Yannick Depauw
Stoy Stoffelen
Alain Louie