© Rootsville.eu

The Freeborn Brothers (Pol)
Gypsy Hobo Trash Grass

review: Freddie
©Rootsville 2015

The Freeborn Brothers, dat zijn in eerste instantie Matt Plesniak en Niko Soszynski die zich als ware bloodbrothers door het muzikale landschap weten te begeven. Naast deze beide wel bij opmerkelijke individuen is er ook nog een derde ‘brother’ en dat is Chris Pasieka.

Ondertussen heb ik deze ‘party’ band uit Polen wel al enkele malen aan het werk kunnen zien en het was pas de laatste week dat ik ook heb kennis maken met de 3de telg van de familie Freeborn. Het merkwaardige is dat ieder optreden dat ik van deze’ Freeborn Brothers’ heb kunnen beluisteren en ook wel bekijken het er telkens weer anders aan toe gaat, van bijzondere Trash band tot de Gyspy sound uit de Poolse steppen. Nu ik hun album heb  kunnen beluisteren komt daar nog een andere dimensie bij. Bij een optreden is buiten hun eigen sound ook nog de show een aspect. Gaande van trashpunk tot steengoed gyspy muziek het zit er wel ergens allemaal in en hun handelsmerk is daardoor ook …We Wanna Bring You Chaos.

Op hun album staan naast een korte en misschien wel bizarre intro nog 15 tracks te beluisteren en het lijkt wel of ze bij het opnemen van dit album de ‘trash’  hebben thuis gelaten. Hier staan 15 nummers op die gaan van Poolse Hillbilly tot Country bluegrass met de nodige portie rock ’n roll in de ruime zin van het woord. De ‘country’ is meer dan voldoende aanwezig bij nummers als ‘Rise Your Head’ en ‘Dig A Hole’. Nummers waarbij de hoofdtoon zeker de banjo is van Nico Soszynski.

Naast het perfect beheersen van de gyspy gitaar is het voor Matt Plesniak een klein kunstje om in hun nummers de ’trekzak’ in de betrekken iets wat als een perfect match kan worden aanzien wanneer ze zulke nummers gaan componeren. ‘Easy Come Easy Go’ is een nummer waarbij deze Matt een eerste keer zijn accordeon laat spreken., een nummer waar je ook wonderwel een mooie samenzang krijgt met de rest van de ‘brothers’. ‘You Rule’ start als een mooie ballad wel wetende dat de zware melancholische ondertoon van de Poolse volksmuziek meer dan aanwezig is, een nummer dat verder lekker luistert in ¾ maat… tot het punk gehalte komt aandraven.

Met het nummer ‘Promisland’ bewijzen ze zelfs dat het hier niet gaat over een trio dat erop uit is om chaos te creëren maar hoor je duidelijk dat Matt en Nico ook iets in hun ziel hebben als songwriters talent. Zelfs bij ‘All Alone’ kunnen ze als het willen er behoorlijk wat rock ’n roll in steken. Als laatste is er ‘Road Ends on Forever’ en na weerom een andere ‘Freeborn Brothers’ aan het werk te hebben kunnen horen ben ik er zeker van dat ze nog heel wat kilometers kunnen  afleggen op hun highway to chaos…


Tracks:

01 Intro
02 Rise Your Head
03 Dig a Hole
04 Easy Come Easy Go
05 You Rule
06 Farewell 2
07 Heart is Dyin'
08 Down To Hell
09 See It In Your Eyes
10 I'm Gonna Take You Home
11 Promiseland
12 All Alone
13 Marching To Your Grave
14 The Voice
15 Sticker In The Toilet
16 Road Ends On Forever


more info:

year: 2015

artist: The Freeborn Brothers

label: Donkey Fart Entertainment

booking: Kurt De Bont +32(0)495 535308

promo: Kurt De Bont +32(0)495 535308

the band:

Matt PLesniak (vocals, guitar, accordion)
Niko Soszynski (vocals, banjo, drums, washboards)
Chris Pasieka (doublebass)