© Rootsville.eu

Gatos Bizcos (E)
Eurovegas

review: Freddie
©Rootsville 2015

In het nummer ‘Too Far To Miss’ zingt deze Quique Gómez… one of these days we meet again. Niet dat het van toepassing is met de betekenis is in deze song maar het was toch fijn om terug nieuws te horen van deze uit Spanje afkomstige harmonica speler.

Quique Gómez stond dit jaar op Duvel Blues wel 2 x maal op de affiche. Vooreerst was hij op vrijdag van de partij met zijn ‘copain’ Luca Giordano en de dag daarna stond hij samen met legende Jimmy Burns op de affiche. Beide optredens werden toen met smaak ontvangen en dus gaan we nu het nieuwe album van hem met de groep ‘Gatos Bizcos’ onder de loep nemen. Op zaterdag morgen tijdens Duvel Blues zijn we samen onder een warm voorjaarszonnetje beginnen babbelen, een gesprek dat ik me nog herinner alsof het gisteren was.

Gatos Bizcos is een Spaanse formatie die bestaat uit Quique Gómez (vocals & harmonica), Pablo “Sanpa” (guitars), Héctor Rojo (bass, contrabass & conga’s) en Miquel Benito (drums). Met ‘Eurovegas’ zijn deze muzikanten al aan hun 2de album toe na ‘Can't Believe My Eyes’ (2012) dat ze destijds volledig hebben opgedragen aan Eddie C. Campbell. Muziek is Muziek, dat zijn de woorden van Quique Gómez en daarmee wil hij verduidelijken dat muziek als een universele taal mag worden beschouwd, of we het nu hebben over blues, swing of soul. Het is trouwens deze ‘taal’ die ervoor heeft gezorgd dat deze vier muzikanten elkaar hebben gevonden en samen muziek zijn beginnen maken.

Deze ‘Gatos Bizcos’ zijn vier muzikanten die hun vak tot in de kleinste details beheersen. We kennen Quique Gómez natuurlijk als een blues muzikant die de gave bezit om zijn harmonica te laten spreken. Niet dat dit album meteen een verzameling is van blues, nee dit album ‘Eurovegas’ mag als een evolutie worden aanzien die deze vier muzikanten sinds hun vorige album hebben doorlopen. Een trip door verschillende stijlen.

Blues is aanwezig maar je zal ook meteen ondervinden bij het beluisteren van dit album dat het nummers zijn die stuk voor stuk hun eigenheid bezitten. Beginnen doen ze met het West Coast aanvoelende ‘All I Can Say’, of blues met een vleugje jazz en swing. Op ’Too Far To Miss’ zou je kunnen geloven dat je hier met een crooner te maken hebt. Dit jazzy nummer bezit alle ingrediënten om in iedere jazzclub ter wereld je een  ‘echanted evening’ te bezorgen, een nummer met een sublieme Alejandro Serrano op de trompet.

‘Something Else’ mag je dan ook letterlijk nemen want hier starten ‘Gatos Bizcos’ alsof ze een heuse big band zijn, een nummer met een huwelijk tussen swing en blues en... put on your dancin’ shoes! Op ‘The Break’ starten ze alsof het hier om een country bluesje gaat waarna er enige New Orleans Jazz is waar te nemen in een duet met Marina Sorin. En zo hoor je ook dat er verschillende gastmuzikanten aan het opnemen van dit album hebben meegewerkt. Met de titeltrack ‘Eurovegas’ trekken deze Gatos Bizcos nog eens alle registers openen en wanen we ons terug in de jaren ’30, toen jazz & swing overal en in elke club was te horen. Een nummer dat door zijn zuiders ritme ook in het Spaans is gezongen.

De twee volgende nummers hebben dan weer meer blues in zich en het stemtimbre van Quique Gómez doet me terug denken aan een Van Morrison in de jaren ’70. Met het nummer ‘From Pink To Grey’ steken deze ‘Gatos Bizcos’ heel wat soul in het nummer met dank aan de baritonsax van David Carrasco. Voor de liefhebbers van aanstekelijke slide verwijzen we graag naar het nummer ‘The Way You Walk’. Op dit aanstekelijke album krijgen we ook 2 bonus tracks waarbij ze in ‘This Is Not My First Love Song’ de ganse horn section als extraatje aan het werk zetten.

Prettige kennismaking met deze ‘Gatos Bizcos’ en een album dat meer dan het beluisteren waard is mede door zijn veelzijdigheid aan muziekstijlen die hierop in perfecte harmonie samengaan....een kruising van verschillende muziekstijlen


Tracks:

01 All I Can Say
02 A Girl Like You
03 Too Far To Miss
04 Something Else
05 The Break
06 Eurovegas
07 Too Late
08 This Is Not My First Love Song
09 From Pink To Grey
10 The Way You Walk
Bonus tracks
11 This Is Not My First Love Song (Horns)
12 El Gato

 

more info:

year: 2015

artist: Gatos Bizcos

label: Sweet Records

booking: Gatos Bizcos