© Rootsville.eu

Greg Nagy (US)
Stranded

review: Freddie

Ongekend is deze Greg Nagy niet maar ‘live’ heb ik hem nog niet kunnen aanzien, wel heb ik in 2009 (2008 US) zijn debuutalbum ‘Walk That Thin Line’ kunnen recenseren. Dit album bracht hij uit enkele jaren later nadat hij de soulful band ‘Root Doctor’ had verlaten en het destijds uitgebrachte album als een nieuwe start kon bekijken.
Greg Nagy werd geboren in Michigan en leerde gitaar spelen op zijn veertiende waarna hij blues leerde kennen door te luisteren naar Muddy Waters en Howlin’ Wolf. Toen hij tijdens zijn ‘Tour Of Duty’ Freddie en Albert King hoorde wist hij dat dit het gene was waarmee hij zijn brood wilde verdienen en sinds 1993 is muziek zijn ‘full time’ bezigheid. Door zijn breuk met ‘Root Doctor’ kreeg Greg het even moeilijk en we moeten Jim Alfredson die toen ook de toetseman bij de band was dankbaar zijn dat hij in 2005 Greg Nagy terug onder de mensen bracht en ook bij het debuutalbum heel wat werk heeft verzet. Greg en Jim moeten sindsdien wel soulmates zijn geworden want ook nu op het derde album van deze Greg Nagy blijft deze Jim Alfredson tekenen voor de productie van het album maar ook de keyboards neemt hij nog steeds voor zijn rekening alsook het schrijven van enkele nummers.

Eén ding hebben ze beide nog niet verleerd hebben dat is de ‘soul’ steken in hun  nummers en juist dat zijn enkele zaken waarvan ik voorstander ben. Als je weet dat één van mijn favoriete ‘blanke’ blueszangers met een uitermate hoog soul gehalte een Darrell Nulisch is dan moet deze Greg Nagy daar ook kunnen bijbehoren.

Normaal wordt het privéleven niet meteen gebruikt om uitgesmeerd te worden in een recensie maar we moeten er hier nu wel eerlijk erbij vermelden dat de meeste nummers van deze prachtige ‘Standed’ een ‘legacy’ zijn van de teleurstelling opgelopen van een huwelijk dat na 24 jaar eindigde. Na deze moeilijke en pijnlijke ervaring begreep Greg ook dat door het brengen van zijn muziek hij ook andere mensen in dezelfde situatie kon helpen.

Mooie poëtische teksten maken deel uit van zijn handelsmerk die deze nummers van Gerg zo apart maken. Van dit 10 nummers tellende album zijn de het merendeel van Greg of Jim maar ook mooie covers zoals Bobby Bland zijn ‘Ain’t No Love In The Heart Of The City’ passen perfect in dit rijtje. ‘Welcome Home’ is voor mij één van de diep rakende tracks die dit album rijk is en waar Greg Nagy werkelijk zijn ganse ziel in legt. Door zijn intonatie die Greg Nagy gebruikt in de nummers mag hij best tot de betere hedendaagse soulzangers worden gerekend.

Deze ‘Stranded’ is een hoogwaardig soulblues album geworden waarbij Greg Nagy niet enkel gewoon zijn nummers pleegt te spelen maar tevens telkens weer met zijn fans probeert te communiceren op een warme en diep rakende wijze die je emotioneel kunnen raken. Zijn derde album is dan ook meteen een hoogvlieger zowel muzikaal als poëtisch en hoort gekoesterd te worden want mij heeft hij duidelijk weer geraakt.


Tracks:

Stranded
Walk Out That Door
Ain’t No Love In Th Heart Of The City
I Won’t Give Up
Run Away With You
Long Way To Memphis
Still Doing Fine
Been Such a Long Time
Sometimes
Welcome Home

more info:

year: 2015

artist: website

label: Big Records 2421

distribution:

promotion: Frank Roszak Radio Promotions

band:
Greg Nagy - guitar, leadvocals
Jim Alfredson - keyboards, backing vocals (tracks1,2,4,5,9,10), percussion (tracks2,8,9)
Joseph Veloz - bass (all tracks except 4 & 6)
Jim Shaneberger - bass (tracks 4 & 6)
Scott Veenstra - drums (1,3,5,7,8,10)
Glenn Giordano - drums (2 & 9)
Karl Schantz - drums (track 6)
Dave Gross - drums (track 4)
Bill Vits - percussion
Zach Zunis - lead guitar (track 9)
Marcia Allen - backing vocals (tracks 1,3,5,7)
Jen Sygit - backing vocals (tracks 1,3,5,7)
Heather Jones - backing vocals (track 4)
Donny Jones - backing vocals (track 4)