© Rootsville.eu

Keith Richards
Crosseyed Heart

review: Freddie
©Rootsville 2015

Het is al wel een paar decennia geleden dat Keith Richards nog zelf een album op de markt heeft gegooid. Wat we ervan mochten verwachten was in eerste instantie gissen maar alleen uit respect voor dit rock ’n roll icoon hebben we het toch maar gaan beluisteren.

Keith Richards voorstellen zou open deuren intrappen zijn dus kunnen we ons dadelijk toeleggen over de bespreking van deze ‘Crosseyed Heart’ die hij samen met zijn begeleidingsband X-Pensive Winos heeft opgenomen. Een album met 15 nummers en wat blijkt? Er staan prachtige nummers op dit album dat met een ongekende warmte door deze 72-jarige jonge rocker worden gebracht.

Meer dan 50 jaar meedraaien met een band die nog steeds als hot mag worden beschouwd is nu eenmaal niet alledaags te noemen. Het was 1962 toen een Brits rock ’n roll bandje begon met geschiedenis te schrijven en als bluesliefhebber kunnen we stellen dat ze zelfs prachtige nummers in dat genre hebben gebracht.

Deze ‘Crosseyed Heart’ is vooreerst zeker en vast een rock ’n roll album geworden maar blues en ook folk zijn aanwezig op deze schijf, uitgebracht door Universal. Zelfs reggea is aanwezig wanneer hij Gregory Isaac zijn ‘Love Overdue’ brengt. Openen doet hij met de titeltrack van dit album en al meteen zitten we toch met een akoestisch bluesje opgeschept dat best lekker is om naar te luisteren…and we love it too.

Na 'Heartstopper' en 'Amnesia' krijgen we 2 nummers die er stevig inhakken en wel als Stones nummers mogen worden aanzien. Met 'Robben Blind' krijgen we dan een Keith Richards te horen die ook niet vies is om een mooie ballad te brengen, wat we ook terug vinden bij 'Suspicious'. Als voorgift is uit dit album in july de singel 'Trouble' uitgebracht.

'Blues in The Morning' ...dan laat deze 'youngster' het rocken als de beste maar dan wel in een bluesjasje gestoken. Rock 'n Roll pure sang. 'Just a Gift' is weerom een nummer waar Keith Richards het terug een beetje rustiger aan doet, een nummer dat met de engelachtige backing-vocals ook best wel mooi is. Van de klassieker 'Goodnight Irene' van folk-bluesman Lead Belly hebben we door de jaren al meer dan genoeg versies mogen aanhoren maar steeds weer brengt dit nummer een zekere sfeer en weemoed met zich mee, iets wat het ook doet in deze versie van Keith Richards. 'Substantial Damage' klinkt dan weer als een nummer van een oude rocker die de midlife crisis nog niet heeft kunnen bedwingen maar afsluiten doet hij dan weer in schoonheid met 'Lover's Pea'.

Moest het zonodig dat Keith Richards nog zelf een nieuw solo album uit zou brengen? Ik kan er geen bevestiging op geven maar ben toch tevreden dat ik het in mijn verzameling heb zitten zeker wanneer ik bij het soulful 'Lover's Pea' nog eens op replay druk. Een nummer waar David Porter ook zijn aandeel in heeft. Na zijn Vintage Vinos uit 2010 mogen zijn fans dit zeker niet aan hun voorbij laten gaan. En is 72 jaar oud? Laat velen dit maar eens nadoen!

met dank aan Johan de Laat

Tracks:

01 Crosseyed Heart
02 Heartstopper
03 Amnesia
04 Robbed Blind
05 Trouble
06 Love Overdue
07 Nothing On Me
08 Suspicious
09 Blues In The Morning
10 Something For Nothing
11 Illusion
12 Just a Gift
13 Goodnight Irene
14 Substantial Damage
15 Lover’s Pea

additional track
16 Love Overdue

 

more info:

year: 2015

artist: Keith Richard

label: Universal Music

distribution: Amazon