© Rootsville.eu

Loes Swinkels
Nothing As I Know

review: Freddie

Ze zijn niet over één nacht ijs gegaan en zij, dan bedoel ik Loes Swinkels en producer Gabriël Peeters. Dertien nummers heeft Loes geschreven voor deze ‘Nothing As I Know’ en het heeft enkele maanden geduurd alvorens Loes en Gabriël alle 13 tracks tot één album hebben gemixt, een album dat nu maar eens door de grote poort in blues en rootsland naar binnen moet worden gehaald want het resultaat is top.

Gitaar spelen leerde Loes op haar zestiende maar teksten daar was ze reeds in geoefend want al voor ze gitaar leerde spelen bracht ze veel tijd door met het schrijven van poëzie. Deze uit Limburgs Nederland afkomstige singer-songwriter is niet aan haar proefstuk toe met dit album want in 2009 bracht ze in eigen beheer haar debuutalbum ‘Passionately Lonely’ uit en daarmee leerde heel Nederland deze diamant kennen. Met voorbeelden als Susan Tedeschi, Bonnie Riatt en Aretha Franklin weet je dat blues en soul haar daarmee nauw aan het hart liggen.

Loes Swinkels laat zich omringen door producer Gabriël Peeters, Richard van Bergen, Rob Geboers en BJ Baartmans en daarmee ziet ze zich verzekerd dat de muzikale kwaliteit van deze ‘Nothing As I Know’ zich op hoog niveau afspeelt. Haar liefde voor blues en soul worden het ganse album weerspiegelt door 13 mooie nummers en ook voor de layout van deze CD is niet over één nacht ijs gegaan want  deze oogt bijzonder fraai inclusief het meegeleverde songboekje.

Opener van deze CD is titeltrack ‘Nothings As I Know’ en daarmee weten we het meteen, dit is klasse, een warme stem en een indringende gitaar op de achtergrond samengebracht door de melodieuze klanken van de ganse band vormen deze song al meteen eentje met hit potentieel. Producer en ‘bandlid’ Gabriëls speelt op dit album diverse instrumenten en wat graag horen we bij deze opener zijn wurlitzer klinken.
Mooi en aangrijpend zijn ook nummers als ‘Sending Love & Hope To You’ en ‘This Love’ en moesten we nu niet weten dat deze singer-songwriter van Nederlandse komaf is waande we ons onmiddellijk in het land van de ‘American’. Deze nummers kunnen zelfs hoge toppen scheren in de country charts, één woord klasse. Warm en diep rakend is hier ook het subtiele spel van Richard van Bergen op de slide guitar. Met tracks als ‘Good For Me’ wordt er ook voor wat variatie gezorgd al heeft dit album dit hoegenaamd niet nodig zeker wanneer je naar het aangrijpende ‘mama’ beluisterd, een smeekbede om geruststelling.

Met deze Loes Swinkels wordt bevestigd wat we in feite al allemaal wisten en dat is dat hier in onze lage landen meer dan voldoende artiesten voor handen zijn die de ‘skills’ hebben om het wereldwijd te maken alleen…moet daar maar eens eindelijk werk van worden gemaakt.

‘Nothing As I Know’ is pure klasse op alle gebied, indrukwekkende warme stem van een uiterst begaafde zangeres, kwalitatief hoogstaande en aangrijpende teksten en ondersteuning door ware professionals die als het ware al jaren in dezelfde band op elkaar zijn afgesteld. Dit is americana ‘pure sang’ en een productie om mee te pronken want …this is close to perfection! Respect and let me listen to your voice again and again…


Tracks:

Nothing as I Know
Love All Around
Sending Love & Hope to You
Good for Me
This Love
Mama
December
Foolish Man
Forbidden
Misty Feeling
Cape Rainy Days
Heal This Wounded Child
Welcome Home

more info:

year: 2014

artist: Loes Swinkels

label: independent

distribution: Sonic Rendezvous

promotion:

band:
Loes Swinkels: vocals & guitar
Gabriël Peeters: keyboards, bass, drums & percussion
Rob Geboers: Hammond
Richard Van Bergen: guitars
BJ Baartmans: electric guitar