© Rootsville.eu

Mariella Tirotto &
The Blues Federation
Live in Concert

review: Freddie

Blues met een ‘plus’. Dat was al mijn conclusie toen ik in 2009 het genoegen had om hun ‘Somewhere Down The Road’ te mogen recenseren. Waarom? De ‘plus’ komt bij mij door het jazzy karakter dat die CD destijds uitstraalde, een sterke combinatie van de steengoede muzikanten samen met de  prachtige en solide vocale capaciteiten van Mariëlla Tirotto.
Vandaag steekt hun nieuwste ‘Live in Concert’ in de CD speler en ook al heb ik de weinige concerten van deze band in ons landje positief mogen aanschouwen toch ben ik benieuwd wat dit ‘live’ schijfje me te bieden heeft.

Dit ‘live’ album is weliswaar opgenomen in de E-Studio’s te Weeps maar heeft desalniettemin de eigenschappen van een ‘live’ album, de introductie, bindteksten en het applaus incluis. Opener is ‘If You’re Going To The City’ van jazz & blues muzikant Mose Allison. Mose kende zijn beste successen in de zestig en zeventiger jaren en door te opteren van een nummer van hem weet ik zeker dat de combinatie van jazz en blues intact is gebleven bij Mariëlla Tirotto en haar Blues Federation.

‘Step By Step’ is dan weerom sterke blues en werd geschreven door Mariëlla en de man aan de black & white keys Heins Greten. Met haar soulful atribuut zijnde haar stem brengt Mariëlla dit nummer naar een sfeer die samen met de funky en jazzy grooves uit de Fender Rhodes de jazz en blues weerom nader tot elkaar brengt.
Naast de Rhodes is zeker de Hammond een instrument dat onmisbaar is bij het genre wat deze band een grote schare aan fans heeft opgeleverd. Op ‘All I Can Take’ is Heins zijn Hammond ‘monster’ nadrukkelijk aanwezig en dit samen met de sterke rifjes uit de gitaar van gastspeler Micha Sprenger is Mariëlla verplicht om het beste in zich te geven waardoor we een sterk nummer krijgen.

Met ‘Somewhere Down The Road’ grijpen ze terug naar ouder werk en natuurlijk hoort deze song bij mijn favorieten. Intens en sterk in detail zit dit nummer met een speeltijd van meer dan 8 minuten boordevol emoties en laten de bandleden horen waarom ze tot de top behoren. Met het nummers ‘Are You Ready’ komen we in de sfeer van de ‘cottonfields’ terecht want dit kon destijds wel dienen als een echte ‘worksong’…Sterk en ja eigen werk solid like a rock! Buiten dat Mariëlla en Heins Greten al lang het leven delen zijn ze beiden ook echte soulmates en dat weerspiegelt zich in eigen werk waarmee ze zonder meer naar buiten kunnen komen.
Soms kan de stem van Mariëlla enige gelijkenis doorstaan met diva Koko Taylor (1928-2009) zoals op ‘The Blues Don’t Bother Me’ of bij de mooie ballad ‘Too Blind To See’, een bluesje om van te genieten. Ook de soulfunk wordt niet overgeslagen op dit album met ‘Don’t Talk So Much’, een nummer dat door ‘het koppel’ misschien wel werd geschreven na een lovers quarrel.

Blues en boogie zijn op ‘live’ steeds een geslaagde combinatie en dat zal hun ‘Playing The Game’ zeker ook wel het geval zijn want dit nummer doet het swingen. Net als bij ‘Too Blind To See’ gaan ook bij de afsluiter ‘Window Of My Eyes’ de credits naar Harry Muskee en Eelco Gelling al komt bij het laatste nummer ook de naam van Nederlands legende Herman Brood naar voren iets dat je aanvoelt bij de diepe weemoedigheid in dit nummer.

Deze ‘Live in Concert’ is aan mijn verwachtingen tegemoet gekomen. Een perfecte match tussen jazz en blues overgoten met funky dansbare grooves. Mariëlla Tirotto & The Blues Federation geven hun release van dit album op 20 februari in het sfeervolle Calypso Theater te Wijk bij Duurstede. Voor mij net ietsje te ver maar ik hoop ze toch zo vlug mogelijk nog eens aan het werk te kunnen zijn.
Als recensent moet ik ook soms wel eerlijk blijven en daarom toch een minuscule opmerking…al is het album ‘live’ opgenomen met publiek toch mis ik ergens de warmte van een echt live gebeuren in een echte club met een goede single malt maar helaas zonder sigaar.


Tracks:

01 If You’re Going To The City
02 Step by Step
03 All I Can Take
04 Somewhere Down The Road
05 Are You Ready
06 The Blues Don’t Bother Me
07 Too Blind To See
08 Don’t Talk So Much
09 Playing The Game
10 House On The Hill
11 Window Of My Eyes

more info:

year: 2015

artist: website

label: independent

distribution: artist

promotion:

band:
Mariëlla Tirotto (vocals)
Heins Greten (Rhodes & Hammond)
Arno Hagemans (bass & double bass)
John Kakiay (drums)

Guest musicians:
Micha Sprenger (guitar)
Onny Tuhumena (percusion)