© Rootsville.eu

OakCity Jazzband
Ace in the Hole

review: Freddie
©Rootsville 2016

Hoeveel streetbands of Dixielandbands er in België zijn moet ik U schuldig blijven maar wel weet ik dat deze Oakcity Jazzband tot de uitblinkers moet behoren nadat ik ze recent heb bezig kunnen zien en horen. Deze gebeurtenis viel plaats bij het voorstellen van hun nieuwe CD en meteen had ik een avondje achter de rug zonder al te veel zorgen en kon ik goedgemutst terug huiswaarts keren want na het beluisteren van deze Oakcity Jazzband stond mijn inwendige barometer terug op zeer positief. Zowel op gebied van bezetting als bij de keuze van de nummers zijn deze ‘Amazing Seven’ het neusje van de zalm en als ze daarbij nog afkomstig zijn van de Maaskant moet je weten dat ‘plezier’ in hun genen is ingebouwd.

Dixieland AKA Hot Jazz wordt uiteraard vereenzelvigd met New Orleans en dat heeft zo zijn reden. Deze vroege jazzstijl ontstond in het begin van de 20ste eeuw in New Orleans alvorens het zich verspreidde. We schrijven 1917 toen door de ‘Original Dixie Jazz Band’ de eerste dixieplaat werd opgenomen en daaruit is de naam Dixieland dan ontstaan. Het zijn voornamelijk ‘blanke’ bezettingen die tot deze bands behoren al is de muziek een samensmelting van Creoolse muziek zoals ragtime, blues en negrospirituals. In deze smeltkroes van stijlen haalt de collectie improvisatie de bovenhand en wordt deze New Orleans Jazz gespeeld in vierkwartsmaat. Later werd deze stijl verdrongen door swing en bebop maar toch is dankzij het leven in New Orleans deze muziek altijd blijven bestaan en moeten we daardoor ook bands zoals deze Oakcity Jazzband blijven koesteren.

Deze Oakcity Jazzband zag het levenslicht in het najaar van 1995 toen een zeven ‘kameraden’ zich als doel stelden om met deze muziek  het publiek te gaan entertainen. Hun thuishaven is Maaseik dat ook wel ‘Eikerstad’ wordt genoemd en daardoor zijn naam aan deze stad ontleende. Door hun professionalisme is deze ‘streetband’ een veel gevraagde bezetting op zowel binnen- als buitenlandse openlucht evenementen en tijdens hun 16-jarig bestaan in 2011 hebben ze zelfs mogen optreden op het French Quarter Festival te New Orleans en dat getuigd toch van hun kunnen wanneer je tussen 250 internationale bands in de bakermat van Dixieland mag gaan optreden.

Gedurende de jaren van hun bestaan heeft deze Oakcity Jazzband ook wel enkele veranderingen in de bezetting gekend zoals het spijtig overlijden van Nico Janssen die er bij was van de eerste minuut maar de huidige bezetting bestaat uit Herman Vanspauwen (klarinet), Hubert Kerkhofs (trompet en vocals), Gaene Luyten (trombone), Bob Schweig (banjo), Frank Brulez (drums), Patrick Weeghmans (sousaphone) en Lieven Winkels (vocals, piano en big drum) en zo zie je meteen dat de obligate instrumenten voor een echte Dixieland band aanwezig zijn.

Deze ‘Ace In The Hole’ bestaat uit 12 nummers en bestaat uit een mix van wat deze stijl moet beogen zoals opener ‘Why Don’t You Go To New Orleans’ of ‘I’ve Found A New Baby’. Opwekkende jazz zoals bij ‘Canal Street’ of het wel meer jazzy ‘Copenhagen’ dat toch wel bij de jazz standaards mag gerekend worden. Of neem nu Sydney Bechet zijn ‘Petite Fleur’ die ook bij de bekende ‘Dixie ‘componisten mag worden gerekend en waarbij de kwaliteit van deze Oakcity Jazzband toch wel een beetje komt bovendrijven zoals bij het horen van de klarinet van Herman en deze kwaliteit komt voor de ganse band nog eens naar boven bij het horen van hun arrangement van ‘La Vie En Rose’.

Voor hun 20 jarig jubileum konden ze geen beter geschenk bedenken dan deze ‘Ace In The Hole’…real Tin Pan Alley blues.


Tracks:

Why Don’t You Go To New Orleans
Copenhagen
Some Of These Days
Blues My Naughty
Tin Roof Blues
Canal Street
Ace In The Hole
I’ve Found A New baby
There’s Yes, Yes In Your Eyes
Petite Fleur
Saint Louis Blues
La Vie En Rose


more info:

year: 2015

artist: OakCity Jazzband

label: Independent

booking: OakCity Jazzband