© Rootsville.eu

Omar and The Howlers (US)
The Kitchen Sink

review: Freddie
©Rootsville 2015

Deze ‘The Kitchen Sink’ is niet alleen het nieuwste album van Omar and The Howlers maar tevens een eerbetuiging aan vier van zijn vrienden die het aardse leven hebben ingeruild voor het spirituele.  Zo is er Larry Monroe die kwam te overlijden in januari 2014. Larry Monroe was een gerespecteerd DJ en meer dan 37 jaar een vriend van Omar Kent Dykes.  Diezelfde maand januari kwam ook Efrain Ramos te overlijden. Efrain was buiten een schilder ook reeds 30 jaar een trouwe fan van Oma rand The Howlers. Januari 2014 moet voor Omar een zware maand om dragen zijn geweest want ook Eugene ‘Gene’ Brandon kwam diezelfde maand te overlijden. Misschien wel de dierbaarste herinnering voor Omar want deze Eugene Brandon was ook drummer bij The Howlers tussen 1981 en 1994. Dit voor zover de bijdrage aan het eerbetoon aan sommigen van zijn dierbaarste vrienden.

Omar Kent Dykes richtte Omar and The Howlers op in 1973 en sindsdien is hij niet meer weg te denken in onze bluesscène. Een van de heugelijkste ontmoetingen die ik had met Omar was tijdens een optreden in The Bordeline toen hij alle gitaarsteunen en ‘retours’ van het podium onmiddelijk liet verwijderen. Eén enkel trek aan zijn snaren en zijn witte Fender kwam terug op de grond te liggen, zo simpel kan een soundcheck zijn. Everything can be easy!

Met een rijk verleden als bij Omar and The Howlers horen ook talrijke albums en ik denk dat ook bij deze ‘The Kitchen Sink’ de teller niet zal blijven stilstaan. In 2013 bracht hij nog zijn eerbetoon aan Howlin’ Wolf met het album ‘Runnin’ With The Wolf’. Het jaar daarvoor moet bijzonder productief geweest zijn want buiten het album dat hij postuum uitbracht met Gary Primich (1958-2007) verschenen er dat jaar nog 3 nieuwe albums.

Voor deze nieuwe ‘The Kitchen Sink’ schreef Omar zelf 6 nieuwe nummers van de 12 die er op dit album zijn te vinden. Voor de andere helft ging Omar grasduinen om zo enkele ’tributes’ van onder het stof te halen. Zo zijn er 2 ‘live’ rareties  met ‘Dust My Broom’ van Robert Johnson en Bo Didley zijn ‘Who Do You Love’.  Verwacht ook van deze nieuwe van Omar and The Howlers het onverwachte. Er zijn natuurlijk de zo herkenbare shuffles van hen als ‘Can’t Hold Out’ of ‘Dirty People’ maar er is ook ander werk.

Een beetje country Americana mag uiteraard ook zoals op het vrolijke 'Dixie's All Night Bar' een nummer waar de stem me doet denken aan onze Wim De Vos of is het visa versa. Een deuntje met heel veel 'twang' in. De typische rock 'n roll die zo eigen is aan Omar samen met zjn nasaal stemgeluid krijgen we bij het lekker swingende 'Cutie Named Judy'. Afsluiter van dit album is een country gospel van Johnny Cash en op deze 'Climb On Board krijgen we Howler Jimmy Connolly aan de piano. Ook 'The Battle Rages On' is ook zo een country-gospel waarop we Tommy Sperlock horen aan de pedal-steel.

'The Kitchen Sink' een tribute aan zijn vrienden die het ongetwijfeld goed hebben hierboven en voor ons weer een lekker luisterend album van deze Omar and The Howlers.


Tracks:

01 That Ain't It
02 The Batlle Rages On
03 Fire and Gasoline
04 I'll Keep On Dreamin'
05 Dirty People
06 Dixie's All Night Bar
07 Cutie Named Judy
08 Dust My Broom (Live)
09 Who Do You Love (Live)
10 Hello Operator
11 Can' t Hold Out
12 Climb On Board

 

more info:

year: 2015

artist: Omar and The Howlers

label: Big Guitar Music