© Rootsville.eu

Phil Bee's Freedom (NL) winner Dutch Blues Challenge 2015
Caught Live

review: Freddie
©Rootsville 2015

Wanneer de strijd om de landelijke ‘Blues Challenge’ titels wordt gestreden komen er naast verrassingen ook altijd wel certitudes uit de bus. Eén van die zekerheden waren dit jaar de laureaten voor de Dutch Blues Challenge met Phil Bee’s Freedom. Voor diegene die de dag van vandaag nu niet meer op staande voet het nieuws in de blueswereld opvolgen gaat er zeker nog een belletje rinkelen wanneer we het hebben over Phil Bee and The Buzztones. Hun album ‘Live at SBN’ werd toen nog door Rootsville beschreven als één van de beste soulblues albums in lange tijd. Voeg daarna nog King Mo met 'Live à La Bonbonière' en 'Sweet Devil' aan het rijtje toe en je hebt al meteen een heel stuk geschiedenis uit de Nederlands Bluesscène. Nu is er voor Phil Bee een ander tijdperk aangebroken met deze Phil Bee’s Freedom.

Phil Bee’s Freedom…deze 6-koppige band kreeg in het voorjaar van 2014 gestalte toen Phil Bee (vocals), John F.Klaver (guitar), Berland Rours (guitar), Pascal Lanslots (keys), Marcus Weymaere (drums) en Carlo van Belleghem (bass) besloten om samen muziek te gaan maken. Hun ‘blues’ zou gaan bestaan door jazz en rock door elkaar te weven om zo de sound van hun vrijheid te creëren.

Met Phil Bee hadden ze al meteen een sterke vocale inbreng want deze frontman kreeg in het verleden al 3 maal een nominatie voor ‘best vocalist of the year’ achter zijn naam. Met John F.Klaver hebben ze een gitarist in de rangen die ook wel weet wat winnen is. Hij won de Dutch Blues Challen liefst al 2 maal (2011 en 2013). Met Berland Rours zit er nog een gitarist in de band die met zijn inbreng het jazz en soul gevoel in deze groep een extra boost zou gaan geven. Pascal Lanslot die al het podium mocht delen met een icoon als BB King zou de partituren voor de black & white keys voor zich nemen. De ritme sectie bestaat uit Marcus Weymaere aan de drums en wanneer we namen als Gorki, Admiral Freebee en Beverly Jo Scott gaan vermelden weten we dat hier een ‘batteur’ met heel wat ervaring zit. Tenslotte is er nog bassist Carlo van Belleghem die we nog kennen van bij het West-Vlaams blues instituut Marino Noppe maar ook van bij Boogie Boy en Last Call.

We lieten het woord jazz al wel een paar keer vallen en dat is nu niet zonder reden. Wanneer je deze ‘Caught Live’ gaat beluisteren wordt je dadelijk gedwongen om aandachtig te luisteren want met nummers als ‘Octopus-E’ zullen ook de liefhebbers van jazzfunk op hun wenken worden bediend. Nummers die met zoveel gevoel voor jazz, funk en soul worden gebracht zoals ‘For My Brother’ en ‘Ain’t No Love in The Heart of The City’ hebben bij mij uiteraard een streepje voor.

De echte bluesliefhebbers moeten nu niet meteen gaan wanhopen want met ‘Big Legged Woman’ tappen ze dan weer uit een ander vaatje als is ‘funk’ nog steeds een niet te versmaden ingrediënt. Er zijn er misschien niet zoveel meer die een aansteker bij de hand hebben door de strenge reglementering maar diegene die er eentje in hun zak hebben steken mogen die onmiddellijk bovenhalen bij de tonen van Soulshine. Deze ballad van The Allman Brothers uit 1994 wordt hier prachtig vertolkt door deze Phil Bee’s Freedom, een nummer …better than sunshine, better than moonshine!

Als afsluiter krijgen de liefhebbers van deze Phil Bee’s Freedom er nog meteen een extra bonus track bij met het bijzonder volle jazzy en ingetogen ‘Sweet Rain’ en zo mogen we wel stellen dat hier een serieuze kandidaat opstaat voor de European Blues Challenge op 7,8 en 9 april 2016 te Torrita Di Siena (Italië).

previous CD reports
Phil Bee and The Buzztones - Live at SBN (2009)...CD report
King Mo - Sweet Devil (2010)...CD report
John F.Klaver - The Edge (2014)...CD report


Tracks:

01 Kairos
02 Octopus E
03 For My Brother
04 Ain't No Love Of The Heart Of The City
05 Big Legged Woman
06 I'll Take Care
07 Where Do I Have To Stand
08 Soulshine
09 Old Love

bonus track:
10 Sweet Rain

 

more info:

year: 2015

artist: Phil Bee's Freedom

label: Continental Record Services

booking: Phil Bee's Freedom

the band:

Phil Bee (vocals)
John F.Klaver (guitar)
Berland Rours (guitar)
Pascal Lanslots (keys)
Marcus Weymaere (drums)
Carlo van Belleghem (bass)