© Rootsville.eu

Pinetop Perkins & Jimmy Rogers
feat. Little Mike and The Tornadoes (US)

Genuine Blues Legends

review: Freddie
©Rootsville 2015

Genuine Blues Legends….dit is de titel van een ‘live’ opname toen legenden Pinetop Perkins en Jimmy Rogers optraden in het ‘Grand Auditorium’ in Ellsworth (Maine). Het gaat hier over een concert dat dateert van 21 mei 1988 maar waarvan de kwaliteit meer dan behoorlijk is. Elrob Records heeft deze opname van onder het stof gehaald en dit zal zonder meer te maken hebben met de begeleidingsband  die toen samen met deze 2 iconen een heerlijk optreden wisten af te leveren. Pinetop Perkins en Jimmy Rogers waren zo een kleine 27 jaar geleden op hun best en Little Mike die zou pas 2 jaar later zijn eerste album op de markt brengen, maar dat getuigd dat ook deze Michael Markowitz de tands des tijds heeft weten te doorstaan.

Pinetop Perkins werd geboren in Mississippi en begon zijn blues carrière als gitarist. Door een domme fout liep hij echter een letsel op waardoor hij zich genoodzaakt vond om naar de piano oom te schakelen. Een van zijn eerste hits was zonder meer de ‘Pinetop’s Boogie Woogie’  en tijdens zijn carrière speelde hij onder meer met Earl Hooker en Muddy Waters. Jospeh William Perkins aka Pinetop Perkins was 97 toen hij een Grammy Award in de wacht wist te slepen met het album ‘Joined At The Hip’ dat hij opnam samen met Willie ‘Big Eyes’ Smith. Amper een maand na deze onderscheiding overleed Pinetop Perkins op 21 maart 2011.

Ook Jimmy Rogers werd geboren in Mississippi en kreeg de meeste bekendheid toen hij speelde met Muddy Waters. Alvorens hij gitaar begon te spelen leerde hij eerst de bluesharp te bespelen maar toen hij richting Chicago verhuisde wist hij reeds dat  gitaar zijn instrument zou worden. In de vijftiger jaren werkte hij aan een solo carrière en maakte opnamen voor het Chess label. Ook al was hij een solo blues artiest toch speelde hij in 1977  terug samen met Muddy Waters tijdens de reunion sessies. Jimmy Rogers overleed aan kanker in 1997.

‘Little Mike’ die uit het bijzonder competitieve New York komt is nu ook niet meteen een nieuweling in de bluesscène. Zijn liefde voor de bluesharp erfde hij van Muddy Waters wie ongetwijfeld zijn grote voorbeeld is geweest. Het was Paul Butterfield die Michael ertoe aanzette om zich nog meer te gaan verdiepen in de blues met het gekende resultaat. Samen met zijn ‘Tornadoes’ brachten ze bij ‘Blind Records’ in 1990 hun debuutalbum ‘Heartattack’ op de markt. Al vlug kwam er een vervolg op en 2 jaar later verscheen ‘PayDay’. Nog recent kwam er ook bij het Elrob Label een album uit samen met Zora Young.

Het eerste nummer is ‘Kidney Stew’ dat ook een hit is geweest voor Pinetop Perkins en weerspiegelt perfect de stijl van zij pianospel zoals dat destijds door zijn fans werd bejubeld. De eerste meeste nummers worden gezongen door Pinetop zoals ook ‘High Heel Sneakers’.  Ook Jimmy Rogers komt op dit concert aan zingen toe met nummers als Jimmy Reed zijn ‘Big Boss Man’. Samen creëerden ze een unieke sound waar de magie zo van af straalde bij het horen van deze heerlijke Chicago blues. Het is dan ook dank zij Michael Markowitz aka Little Mike dat deze opnamen niet verloren zijn gegaan en we nog kunnen genieten en beleven hoe een optreden in die tijd er aan toe ging.


Tracks:

01 Kidney Stew
02 High Heel Sneakers
03 Had My Fun
04 For You My Love
05 Big Boss Man
06 All In My Sleep
07 The Last Time
08 When I Lost My Baby
09 Pinetop's Boogie Woogie
10 Pine and Jimmy's Jump

 

more info:

year: 2015

artist: Pinetop Perkins (1913-2011)
artist: Jimmy Rogers (1924-1997)
artist: Little Mike and The Tornadoes

label: Elrob Records

promo: Frank Roszak Radio Promotions (US)

contact: Michael Markowitz

Pinetop Perkins (vocals, piano)
Jimmy Rogers (vocals, guitar)
Michael Markowitz (harmonica)
Tony O Melio (guitar)
Brad Vickers (bass)
Michael Anderson (drums)