© Rootsville.eu

Ralph de Jongh (NL)
Sun Coming Up

review: Freddie
©Rootsville 2015

We schrijven 2008 toen opperduivel Gust van Duvelblues het aandurfde om deze Ralph de Jongh in zijn Tiendeschuur te laten optreden. Wij hadden er destijds nog niet van gehoord maar wat we konden vinden op ‘You Tube’ was destijds meer dan belovend en zo werd de eerste kennismaking met deze in Roosendaal geboren bluesman er eentje om nooit meer te vergeten. Zijn optreden typeert zich als intens en energiek en telkens weer wint hij nieuwe fans door zijn beleving van de blues met hun te delen. Ralph werd destijds ontdekt door Harry Muskee in 2004 en bood hem aan om het voorprogramma te verzorgen voor de tournee van Cubby & The Blizzards. In 2011 won hij de eerste maal de Dutch Blues Awards als beste male vocalist.

Ralph de Jongh kon niet zonder zijn gitaar en het brengen van de blues met gans zijn ziel en dit gedurende 365 dagen per jaar begon zijn tol te eisen. In 2012 volgde een sabbatperiode dat hem trouwens meer dan goed heeft gedaan al was 2013 er eentje van vallen en opstaan. Als vechter wist hij zijn plaats terug veroveren in de Nederlandse blues scène en in 2014 wint hij weerom ‘The Dutch Blues Challenge’. Mijn hernieuwde kennismaking dateert ook van 2014 toen ik naar Eindhoven ben gereden om te zien dat hij terug was, maar voor zijn fans nooit was weggeweest.

Opmerkelijk is dat toen hij in 2010 met zijn eigen band ‘Crazy Hearts’ niet diezelfde interactie met het publiek kon beleven dan wanneer hij dit solo doet. Dus solo dan maar weer en toch in deze ‘Sun Coming Up’ opgenomen met een band rondom hem. Deze studio metgezellen voor de dit album zijn Bas Mulder (keyboards), Christof Bauwens (guitars), Marcel Wolthof (drums), Jasper Mortier (bass) en Arend Bouwmeester (sax) en het resultaat is meer dan verbluffend.

Tien van de elf nummers aanwezig op deze ‘Sun Coming Up’ zijn van de hand van Ralph al dan niet met of zonder co-writers. Alleen de folksong ‘Worried Man Blues’ is van A.P.Carter en werd door de Carter Family reeds opgenomen in 1930. Ralph zijn semi-akoestische versie van dit nog steeds actueel nummer krijgt een extra dimensie met zich mee door de backing vocals van Patries, Liesbeth en CT Heida waardoor dit nummer een hoog gospel gehalte in zich heeft. Diezelfde gospel feeling krijg je dan ook meteen weer terug wanneer ze aan de bak gaan in 'Goodmorning Woman', inclusief het obligate handclapping eigen aan gospel.

Deze ‘Sun Coming Up’ is, vanaf het moment dat dit album werd uitgebracht bezig met geschiedenis te schrijven want het puilt uit van de prachtige nummers zoals er zijn ‘Burning’ en ‘My Yell Bam Bam’ dit laatste krijgt ook een zeer hoog Cat Stevens gehalte met zich mee. Ralph De Jongh kennende komt er ook een hele portie rock ’n roll bij kijken een reden waardoor ik hem ook soms vergelijk met één iemand van de Stones. En bij het afsluitende ‘It’s Allright’ en opener ‘Turn me On’ wordt deze vergelijking akelige werkelijkheid. 'It's Allright werd destijds geschreven met zijn 'Crazy Hearts'. Met de titeltrack ‘Sun Coming Up’ doemt er dan weer een ander beeld op en krijg je het lazy laidback gevoel van een Lou Reed mee. Zo zie je dat dit album een veelzijdigheid kent waarin eenieder zich zal kunnen vinden en van een comeback gesproken.

Na Ralph De Jongh alleen als solo bluesman te kennen ben ik door dit prachtige ‘Sun Coming Up’ meer dan behoorlijk nieuwsgierig om hem ook eens met band aan het werk te zien want dit was meer dan een hemelse ervaring met deze Ralph en band, eentje waar daadwerkelijk de zon van opkomt in al zijn glorie.


Tracks:

01 Turn Me On
02 On You Own
03 Sun Coming Up
04 Easy Day
05 Worried man Blues
06 Good Morning Woman
07 Burning
08 Harry
09 Last Goodbye
10 My Yell Bam Bam
11 It’s Allright

more info:

year: 2015

artist: Ralph De Jongh

label: Ralph De Jongh Recordings

distribution: Ralph De Jongh