© Rootsville.eu

Randy McAllister & The Scrappiest Band in The Motherland
Gristle To Gold

review: Freddie
©Rootsville 2015

Met deze Randy McAllister bevinden we ons in Texas. Met deze Randy zijn ze bij de McAllister’s reeds aan de vijfde generatie van muzikanten toe. Zijn vader was een drummer en daardoor was het logisch dat Randy ook dit instrument het eerst onder de knie kreeg. Toen hij op 20-jarige leeftijd bij de ‘US Air Force’ in Massachusetts was gestationeerd begon hij ook op de bluesharp te spelen waarbij hij tips kreeg van de Boston blues legende ‘Earring George’ Mayweather. Na zijn legerdienst keerde Randy McAllister terug richting Texas en begon zich ook toe te leggen op het vocale en ontwikkelde hij ook de ‘skills’ als songwriter. Zijn eerste platencontract haalde hij binnen bij JPS Records en nadien bracht hij ook werk uit bij Severn Records en Reaction Records.

Bij deze Reaction Records is nu ook zijn nieuwste album op de markt gebracht dat luistert naar de naam ‘Gristle To Gold’. Voor dit nieuwe album schreef Randy McAllister 12 nieuwe nummers waaraan een hele lijst met muzikanten hun medewerking verleenden. Samen met The Scrappiest Band in The Motherland werd dit en heerlijke plaat met aardig wat soulblues invloeden. The Scrappiest Band dat zijn in eerste instantie Randy zelf samen met Rob Dewan op gitaar, Maya Van Nuys op de ‘fiddle’ en Matt Higgins op de bass.

Als ‘producer’ voor dit album kon deze multi-instrumentalist niets anders dan zichzelf naar voren te schuiven en de opnamen gebeurden in Dallas Texas. Zoals gezegd zijn alle nummers werk van eigen hand al deelt Randy McAllister de credits op #10 en 12 samen met Rob Dewan, de gitarist van de band.

‘Gristle To Gold’ is een lekker luisterend album geworden waar zeker zonder meer de backing vocals bestaande uit Andrea Wallace en Benita Arterberry-Burns een belangrijke rol in spelen. Op ‘The Kid With The Really Old Soul’ wordt dit onder meer dan duidelijk. Lekker opzwepend nummers met Randy McAllister op de bluesharp en uitbundige gitaarrifjes van Rob Dewan. Met de opsomming in dit nummer van enkele iconen in diverse stijlen van de muziek voelen we ook dat ‘soul’ in dit album op het voorplan wordt geschoven. Ook ‘The Push’ valt hieronder en is bijzonder funky.

Het nummer met de langste titel is zonder meer ‘Crappy Food, No Sleep, A Avn and A Bunch of Songs’ met een Carson Wagner op de barrelhouse keys. Ook I’m Like A Boomerang’ is mede door de organ sound een soulbluesje waarnaar het aangenaam luisteren is en telkens zijn die soulful backing vocals van de partij, net als op track #5 is een zekere 'Mike Morgan' van de partij. Het lijkt wel of deze CD is opgenomen tijdens één of andere soul sessions. Met ‘Someone’s Been There’ wordt er dan toch een beetje gas teruggenomen en bevinden we ons meer in het roots straatje.

Voor mij was het persoonlijk de eerste kennismaking met deze ‘Randy McAllister’ en al onmiddellijk een zeer positieve. Afsluiten doen ze met ‘Hey Hooker’, een lekkere shuffle, en ‘Ninja Bout Cha’ waar de funk weer komt bovendrijven. Job Well Done!

Tracks:

01. The Kid With The Really Old Soul
02. The Push
03. Something That Don't Cost A Dime
04. Crappy Food, No Sleep, A Van and A Bunch Of Songs
05. I'm Like A Boomerang
06. You Lite The Dynamite
07. Someone's Been There
08. Bowling Pin
09. Glass half Full
10. A Whole Lot Of Nothing
11. Hey Hooker
12. Ninja Bout Cha


more info:

year: 2015

artist: Randy McAllister

label: Reaction Records

promotion: Frank Roszak Promotions

booking: boss'n boys management

musicians:

Randy McAllister
Rob Dewan
Matt Higgins
Maya Van Nuys
Carson Wagner
Kevin Shermenhorn
Sean Mcurley
Eric Smith
Benita Arterberry-Burns
Andrea Wallace
Steve Howard
Jeff Robbins
Mike Morgan
Rich Stanmyre