© Rootsville.eu

Shawn Pittman (US)
Backslidin' Again

review: Freddie

Deze ‘Backslidin’ Again’ van Shawn Pittman heeft wel een klein beetje mystiek rond zich hangen want al is zijn laatste album uitgebracht bij Delta Groove deze nieuwe is door Shawn zelf uitgebracht en is voor de liefhebber enkel en alleen digitaal te verkrijgen. Het betreft hier 13 tracks die reeds in 2012 zijn opgenomen in een studio in Hollywood samen met Jimi Bott op de drums en Willie Campbell aan de bass. Samen met Doug Messenger nam Swahn Pittman het productie gedeelte voor hun rekening. Het gaat hier over hier 13 nummers die ‘live’ zijn ingeblikt en zowel digitaal als analoog op HD zijn vastgelegd.

Alhoewel Shawn Pittman aanzien wordt als een Texaan is hij officieel een autochtoon van de staat Oklahoma waar hij in het dorpje Talihina werd geboren. Vanaf zijn 8ste levenjaar werd hij door zijn moeder verplicht pianolessen te nemen al werd hij eerder geïnspireerd door het drumstel van zijn broer. Op zijn veertiende schakelde Shawn Pittman over op gitaar en daardoor kwam hij in contact met de blues van Lightnin’ Hopkins en Muddy Waters. De rest is geschiedenis. Zijn vorig album ‘Edge Of The World’ dateert evenwel al van 2011 en nieuw werk zal voor de fans altijd wel welkom zijn is het nu fysiek of digitaal.

Ondanks dat de nummers al meer dan 3 jaar oud zijn klinken ze verfrissend jong en met opener ‘Made In The Shade’ zitten we al lekker op koers met dit footstompin’ bluesje. ‘How Come It Is’ is een rustige shuffle geworden die we op zondag 29 maart ‘live’ konden aanhoren tijdens zijn optreden bij ‘Keeping The Blues Alive’ in Nederland. Wat meteen opvalt is dat dit album in alle sereniteit moet zijn opgenomen want we krijgen hier een rustige Shawn Pittman te horen enkel ondersteund door een ritme sectie.

‘Backslidin’ Again’ is uiteraard naast de titeltrack ook een vettige boogie in de stijl van de meester JLH zelf met heerlijk sliderifjes en meteen rijst er de vraag waarom deze nummers zolang zijn achtergehouden want dit is blues zoals het hoort te klinken. Aan de tracks ‘Hide nor Hair’ en ‘Smart Phone’ heeft een zekere Jeff Scott Fleenor aan meegewerkt en zeker het slowbluesje ‘Hide nor Hair’ mag er best wel wezen, een bluesje voor lovers.

Met ‘Lucy Mae Blues’ trekt Shawn Pitmann richting Delta maar het is onmogelijk in dit nummer te achterhalen of het nu gaat om een actrice die haar roots heeft in Californië ofwel over een blauwtje dat Shawn heeft opgelopen. Nog even lekker rocken met ‘Troubles Comes Around’ alvorens dit album eindigt met een slowblues met als titel ‘Fortune Of Fame’ en dit laatste moet wel een statement zijn bij Shawn Pittman want voor hem is het belangrijkste dat je blues speelt van uit je hart in niet voor het geld en voor mij verduidelijkt dit wel in dit album want eerlijk dit is een van de betere albums van Swan geworden, eerlijk en oprecht gebracht.


Tracks:

Made In The Shade
How Come It Is
Ain’t Had But Two
Smart Phone (Pocket Dial)
Backslidin’ Again
Real Mother For You
Hide nor Hair
I Miss You So
Turn Me Aloose
Lucy Mae Blues
Together Kind Of Day
Tourbles Comes Around
Fortune Of Fame

more info:

year: 2015

artist:

label: independent

distribution: CD Baby

promotion:

band:
Shawn Pittman: guitars, vocals & piano
Willie Campbell: bass
Jimi Bott: drums