© Rootsville.eu

Sweet Bourbon & The Bourbonnettes (NL)
Live At Trianon

review: Freddie
©Rootsville 2015

Hier en daar gaan soms stemmen op dat ‘de’ blues in een dipje komt te zitten, maar is dat wel zo? Ligt het niet dat we buitenlandse artiesten soms teveel aan het werk zien en dat er daardoor te weinig diversiteit is en dit ondanks dat er zowel in België en Nederland nog groepen genoeg zijn die we vaker aan het werk zouden kunnen en moeten zien. Eentje daarvan is zeker deze Nederlandse formatie Sweet Bourbon. Ze stellen zichzelf voor als ‘a new blues sound’ en daarmee willen ze alvast een statement maken want door de combinatie van stevige gitaarrifjes, de warme grooves van een Hammond, een doordringende ritmesectie en soulvolle backing vocals brengen ze de blues net een beetje anders.

Om hun bestaan als een bluesband nog wat extra kracht bij te zetten hebben deze Bourbon Street een promoalbum opgenomen. Dit album of EP zoals je het kan noemen is ‘Live’ opgenomen in Café Trianon te Nijmegen. De groep werd opgericht door en rond gitarist Chris Janssen die onder andere 14 jaar speelde in de ‘Bullfrog Blues Machine’ en ook als organisator gekend is van het Blues & Rock Festival Berg & Dal. Een muzikant die muziek iedere dag opnieuw wil beleven en daardoor ook doordrongen is van de blues. Samen met hem bestaat deze Sweet Bourbon uit Willem van der Schoof aan het Hammond monster die vele binnen- en buitenlands artiesten wist te begeleiden en ook bij de vroegere Oscar Benton Bluesband speelde.

René van Onna staat in voor het vocale idee van de groep en is thuis in zowel blues, funk als rock. Het was ook het idee van René om er The Bourbonnettes aan dit geheel aan toe te voegen. De ritme sectie bestaat uit Roeland van Laer die voordien te horen was in de stevigere rock en metal afdeling van de muziek. De andere helft van het hart van deze band is de ‘drummer’ en die luister bij deze Sweet Bourbon naar de naam van Martijn Cuypers. Hij is van alle markten thuis en zeker ook bij die van de ‘bourbon’. The Bourbonnettes zijn dus de extra toevoeging en bestaan uit Marjolein de Buijzer en Eudia Purperhart, een muzikale tandem die al meer dan 20 jaar samen werken en ook gekend zijn van bij de soul & funk groep ‘The B Machine’.

Een band die in het verleden bij diverse groepen al stevig uit de hoek kwamen zijn het gewoon om nummers met extra power te brengen en dat doen ze hier ook met hun arrangement van ‘To The Devil For a Dime’ en net als Tinsley Ellis verkochten deze Sweet Bourbon hun ziel naast de duivel natuurlijk ook aan de blues… Van de Britse rocker Roger Chapman brengen ze hier ook ‘Moth To a Flame’ en hierop hoor je al duidelijk dat de inbreng van The Bourbonnettes een wel doordacht idee blijkt te zijn.

'I Don't Need No Doctor' kennen we natuurlijk in de uitvoering van John Mayer maar werd in 1966 als eerste opgenomen door Ray Charles. Het nummer werd destijds geschreven door het echtpaar Ashford en Simpson en kregen hier destijds de hulp voor van Jo Armstead. Een nummer waarop ook bij 'live' concerten van deze Sweet Bourbon het ideale moment is aangebroken om de Bourbonettes te onderbreken en de band voor te stellen wat ook hier op deze 'Live At Trianon' van toepassing is.

Dat ook ballads bijzonder mooi kunnen klinken met enkele soulvolle backing vocals bewijzen deze 'Sweet Bourbon' hier op 'The Love That She Once Knew'....een bluesje van Walter Trout. Van het stevigere werk naar de barrelhouse blues van T-Bone Walker is maar een kleine stap voor deze vakmannen want met deze 'T-Bone Shuffle' bewijzen ze dat Sweet Bourbon ook het 'relax' aspect van de blues volledig onder de knie hebben.

Van Willie Cobbs brengen ze als afsluiter de blues standard 'You Don't Love Me' maar spijtig genoeg moeten we dit wel ontkrachten want ...Sweet Bourbon we love them too...


Tracks:

01 To The Devil For A dime
02 Moth To A Flame
03 I Don't Need No Doctor
04 The Love That She Once Knew
05 T-Bone Shuffle
06 You Don't Love Me

more info:

year: 2015

artist: Sweet Bourbon

label: Bourbon Records

booking: Sweet Bourbon

Sweet Bourbon:

René van Onna (vocals)
Chris Janssen (lead guitar)
Willem van der Schoof (hammond & vocals)
Roeland van Laer (bass & vocals)
Martijn Cuypers (drums)

The Bourbonnettes:

Marjolein de Buijze
Eudia Purperhart