© Rootsville.eu

Tas Cru (US)
You Keep The Money

review: Freddie

Tas Cru is helemaal geen onbekende meer en met dit ‘You Keep The Money’ is deze ‘based New Yorker’ al aan zijn zesde album toe en volgens ingewijden is dit album een portret ‘pure sang’ van deze singer-songwriter en bluesman. Nog juist op de valreep van het nieuwe jaar zorgt dit album voor een welgekomen verademing  in de blueswereld en is het de logica zelve dat Tas Cru ook in 2014 de ‘Keeping The Blues Alive Award’ mocht ontvangen.
Mijn eerste kennismaking met deze begenadigde bluesman dateert van 2009 toen ik zijn ‘Grizzle ’n Bone’ mocht recenseren en toen was ik al danig onder de indruk van het kunnen van deze man. Later volgden nog ‘Jus’ Desserts’ (2010) en ‘Tired Of Bluesman Cryin’ (2013) en ook datzelfde jaar gooide hij nog een Kerstsingle op de markt met de titel ‘Won’t Have Them Christmas Blues’.

Deze nieuwste telt 13 tracks en op gebied van variatie kan het best tellen. Tas Cru opent meteen met de titeltrack en deze lekker luisterende ‘You Keep The Money’ heeft meteen iets van soul in zich met backing vocals om u tegen te zeggen. Voor dit nummer liet hij zich inspireren door een gesprek met legende T-Model Ford. Van de ballad ‘A Month Of Somedays’ gaan we gezwind over naar boogie met ‘Half The Time’ aka ‘Drunk Half The Time’ en weerom brengen de dames op de achtergrond een meerwaarde opgezweept door een lekker swingende  ‘Mississippi Saxophone’.

Track #4 is een pareltje van een instrumentaaltje en deze ‘La Belle Poutine’ zou zo van de hand kunnen zijn van een magistrale Carlos Santana. Deze track laat je wegdromen in betere oorden en is gewoonweg meesterlijk met een grote M….licht uit een lekker glaasje wijn en genieten maar waarna we aangenaam wakker geschud worden door het ‘funky’ ‘Heart Trouble’ en daar zijn de backing vocals weer.
Tas Cru stond in het begin van zijn carrière gekend door zijn meesterlijk country blues maar dit album heeft zoveel meer ‘soul’ in zich en wordt nu door mezelf bij één van de betere albums van 2014 gerekend. Gewoonweg zalig luisteren is ook ‘A Little More Time’ met een heerlijke gitaar en organ intro en onze dames op de achtergrond zorgen hier voor een behoorlijke portie gospelgevoel.

‘You Keep The Money’ mag een magistraal meesterlijk album worden genoemd en ik hoop dat de concertorganisatoren er werk van maken om Tas Cru op onze podia te laten optreden, uiteraard met zijn ‘The Moneymakers’ want echt waar, dit zou zonder meer een meerwaarde zijn. Blues, soul, gospel hij heeft het allemaal in zijn warme bluesstem, luister maar naar de heerlijke bluesballad ‘Holding On To You’  met het timbre van een Eric Bibb en wij houden zeker van Tas Cru want de replay knop blijft ingedrukt.


Tracks:

01 You Keep The Money
02 A Month Of Somedays
03 Half The Time
04 La Belle Poutine
05 Heart Trouble
06 A Little More Time
07 One Bad Habit
08 Take Me Back To Tulsa
09 Count On Me
10 Holding On To You
11 Bringing Out The Beast
12 Thinking How To Tell Me Goodbye

more info:

year: 2015

artist:

label: Crustee Tees Records

distribution:

promotion: Frank Roszak Promotions

band:
Tas Cru: vocals, acoustic & electric guitar, resonator & cigarbox
Mary Ann Casale: backing voclas & dulcimer
Alice ‘Honeybea’ Ericksen: backing vocals
Dave Olson: drums except 4,6,10
Dick Earl Ericksen: harmonica
Bob Holz: drums 4,6,10
Ron Keck: percussion
Chip Lamson: piano
Guy Nirelli: organ
Bob Purdy: bass