© Rootsville.eu

The Jackson Four (Aus)
Love The Life (EP)

review: Freddie
©Rootsville 2015

Wie gedacht dat de 'Jacksons' terug aan de ochtend van een revival staan zit duidelijk op het verkeerde been met deze 'The Jackson Four'. Dit Quartet heeft zijn thuisbasis in Melbourne Australië en dat is dan meteen de andere richting uit. Ook hun keuze van muziek is enigszins anders te noemen.

Deze 'The Jackson Four Quartet' bestaat uit Peter Jackson en dat is meteen de enig ejackson in de groep. Peter staat in voor de vocals en percussie in de band en wordt bijgestaan door Gary Jones op de Hammond B3, Jeff Mead op de sax, en Nick Mierisch aan de drums. 2014 was voor dit Quartet een hels jaar met een hele lijst aan festivals waarop ze speelden. In het voorjaar van 2015 werd dan hun debuut album (EP) op de markt gebracht en dat gaf ons bij Rootsville de reden om deze 'Jackson Four' eens te gaan beluisteren.

Hun muziek brengt ons naar de crossroads van jazz en blues met in het middelpunt de heerlijke grooves van een Hammond B3. Prachtige selectie van nummers en zo starten ze hierop hun 'Love The Life' met 'Work Song' van Nat Adderley dat door hem werd uitgebracht op het gelijknamige album uit 1960. Een uitsekende manier van deze Jackson Four om ons te laten kennismaken met hun arrangement van dit van oorsprong 16-bar bluesje.

Hun lekkere swingende en jazzy grooves samen met de warme stem van Peter vinden we ook terug op hun 2de nummer 'Early In The Morning'. Voor de titeltrack van het album grijpen ze terug naar een 'standard' van Willie Dixon en waarvan ook een heerlijke versie bestaat uit 1960 van Mose Allison om het een beetje bij de jazz te houden. Niet dat dit Quartet ons louter aan jazz doet denken want er zit zoveel blues in dit viertal dat ze hier op deze 'Love The Life' een perfecte blend brengen.

En om hun keuze van mix tussen blues en jazz compleet te houden wordt er hier afgesloten met Sonny Landreth zijn 'Congo Square', een nummer waarop dit viertal zich volledig blijken te geven en weten hier dit nummer van de 'King of Slydeco' goed in de verf te zetten. Helaas is het maar een EP met daarop toch 6 sterke nummers en mij hebben ze alvast kunnen overtuigen en ik denk ook dat hun fans al aan het wachten zijn op een full CD van deze 'The Jackson Four'.

We love the life and certainly this four!


Tracks:

01 Work Song
02 Early In The Morning
03 I Love The Life I Live
04 I'm Gonna Move To The Outskirts Of Town
05 I'd Rather Drink Muddy Water
06 Congo Square


more info:

year: 2015

artist: The Jackson Four

label: Independent

booking: Fabulous Events and Entertainment Management

 

the band:

Peter Jackson (vocals & percussion)
Gary Jones (B3)
Jeff Mead (sax)
Nick Mierisch (drums)