© Rootsville.eu

The Kingmixers (Can)
Flyboy

review: Freddie

The Kingmixers zijn voor mij nog onontgonnen terrein. Voor hen te leren kennen moest ik eens gaan googlen en dan kwam ik uit aan de westkust van Canada. We krijgen hier niet zoveel volk over de vloer uit die contreien en daar mag best wat verandering in komen. De inspirerende man bij deze Kingmixers is Gary Preston en samen met zijn twee kompanen David Schade en Anita Bonkowski brengt dit trio een mix van blues met een beetje swing en daardoor ook een groot party gehalte.

Na enig zoekwerk weten we dat deze ‘Flyboy’  hun derde CD is na ‘Bright Lights’ uit 2008 en ‘Riding With Mr. Blues’ uit 2012. Een bluesband met een vrouwelijke ‘batteur’ zie je ook niet dagelijks en buiten drummen speelt Anita Bonkowski ook keyboards en bass. Ook als songwriter kan zij uit de voeten want ‘Gizbone’ en ‘The Quarter’ zijn van haar hand al dan niet met hulp van Gary Preston. Op deze 12 tracks tellende CD heeft iedereen zowat een nummertje geschreven zoals ook David Schade die op zijn ‘The Real World’ de vocals waarneemt en Gary Preston gezwind de bluesharp ter hand neemt.

Openen doen ze met eentje van Robert Johnson en deze ‘Walking Blues’ brengt je onmiddellijk in de juist ‘bluesmood’, krachtige beats en haarscherp harmonicawerk. Van een andere ‘grote’ laten ze ook wat ‘legacy’ horen zoals ‘Let Me Explain’ van Sonny Boy Williamson al hebben Anita en Gary hier een eigen arrangement op geschreven, eentje dat best mag gehoord worden en een bluesje dat lekker swingt.

‘Flyboy’ is een gevarieerd album en is opgedragen aan een goede vriend met name Trevor Dossett die Spitfire piloot was vanwaar de titel van het album. Wanneer je jezelf probeert in te beelden met welke band je deze ‘Kingmixers’ moet gaan vergelijken kom je best in de buurt van een andere party band zoals The Mofo Party Band van de broertjes John en Bill Clifton en zij zijn hier op het vaste land toch graag geziene bluesmannen dus laat ons Anita, Gary en David dan toch eens overvliegen.


Tracks:

01 Walking Blues
02 Steady
03 The Quarter
04 Let Me Explain
05 Guilty
06 Secrets
07 Gizbone
08 Lacy’s Place
09 Passaic Walk
10 The Real World
11 You’ll Never Get The Blues
12 Flyboy

more info:

year: 2015

artist: website

label: independent

distribution: artist

promotion:

band:
Gary Preston: vocals , harmonica & keyboards
David Schade:  guitar & vocals
Anita Bonkowski: keyboards, drums & bass