© Rootsville.eu

Tim Williams
So Low

review: Freddie
©Rootsville 2015

Tim Williams is een akoestische blues artiest die met dit album met een solo project naar buiten komt. De titel van dit album is ‘So Low’ wat eenvoudig uitgesproken wordt als ‘Solo’ en dan bedoelt hij zonder enige gasten en zelfs zonder enige technische hoogstandjes. Pure en rauwe akoestische blues met vooral eigen werk maar ook met nummers van Big Bill Broonzy, Blind Boy Fuller en zelfs eentje van Johnny Cash.

Tim Williams wordt in Canada aanzien als één van de fijnste blues muzikanten en wordt daarbij nog bestempeld als een zeer fijne entertainer.  Openen doet hij met ‘If You Love’ van Mose Allison, en met deze jazz- en blues pianist heeft Tim in de jaren en wordt door hem zelf als één van zijn favorieten bestempeld. Het meest was hij onder de indruk van de blues toen hij de eerste keer Leadbelly en Big Bill Broonzy hoorde en dat was ook het moment dat Tim werd geïnspireerd om blues te spelen. Misschien daardoor ook dat zijn eigen ‘More Peppers In Your Chili’ gerelateerd is met de country blues van Big Bill.

Toen hij een eerste maal ‘Big River’ kwam te beluisteren wist hij eerst niet dat dit een Johnny Cash nummer bleek te zijn maar associeerde hij dit nummer eerder met een Blind Boy Jefferson of een Leadbelly. Dit is dan ook de reden waarom hij dit nummer ook aan dit 10-tracks tellende album wist toe te voegen. Nog iemand die een invloed heeft gehad op de muziek van Tim Williams is zonder meer Sam ‘Lightnin’ Hopkins waardoor hij het nummer ‘Lightin’ dan ook volledig opdraagt aan dit andere icoon.

Een bluesman in hart en nieren, zijn gitaar, een goede stem en een verhaal om te vertellen en meer heb je niet nodig om zulk een goede blues naar ons toe te brengen en met dit 'So Low' is Tim Williams daar meer dan behoorlijk in geslaagd, een album om in alle rust van te genieten.


Tracks:

01 If You Live
02 More Peppers In Your Chili
03 My Big Money
04 Anywhere C/O The Blues
05 Pistol Snapper
06 The Witching Hour
07 The Grizzly Bear
08 Big River
09 Midnight After Midnight
10 Lightnin'

 

more info:

year: 2015

artist: Tim Williams

label: Lowden Proud Records

promo: Frank Roszak Radio Promotions (US)

booking: Cayuse Music