© Rootsville.eu

Toots Lorraine (US)
Make It Easy

review: Freddie

You have to listen something old so you can find something new…en in deze quote van Toots Lorraine kunnen we ons helemaal vinden. Samen met Chad Dant aka Chad Mo (guitars & vocals), Lorenzo Farrell (piano & organ), Mike Phillips (bass) en June Core op drums en percussie trok Toots Lorraine vorig jaar maar de Greaseland Studios in Campbell CA om deze prachtige ‘Make It Easy’ in te blikken. Aan de knoppen zat Chris ‘Kid’ Andersen die voor zijn hulp ook als gast mocht aantreden en mee tekende voor ‘Satisfied’. Als 2de gast mocht Aki Kumar aantreden en die heeft met zijn bluesharp ons wel weten te overtuigen van zijn kunnen.

Toots Lorraine laat samen met haar echtgenoot Chad Mo ons hier genieten van 12 tracks waarbij we zowel covers als nieuw werk terug vinden. Nummers als ‘Built For Comfort’ van Willie Dixon brengen ze hier in hun eigen interpretatie waarmee ze deze klassieker in een nieuw jasje steken evenals de west-coast swinger ‘Low Down Dog’ van Big Joe Turner. Toots Lorraine en haar band ‘The Traffic’ voelen zich thuis in Florida en meer bepaald in Jacksonville waar de vintage blues nog steeds aan een ware revival bezig is. Ook Toots en haar band opteren voor de lekkere grooves van vintage instrumenten wat de klank-kleur van dit album zeer aangenaam en warm maakt.

Deze ‘Make It Easy’ is enorm gevarieerd en blijft je boeien vanaf hun eigen werk zoals de titelsong waar de warme en jazzy stem van Toots ons meteen bij de keel grijpt zoals ook bij het wondermooie ‘Hindsight’. Dat ze hier verschillende aspecten laten horen van de blues wordt ook duidelijk wanneer ze ‘Love The World’ brengen, een nummer dat een co-productie is van Jimmy Vaughan en Malcolm Rebennack AKA Dr. John. Ook met traditionals als ‘Wade in The Water’ laten ze een diepe indruk op me na hier uiteraard gebracht met enige gospel feeling.

Met slow bluesje ‘When Did You Stop Tryin’…to impress me komt ze in het vaarwater van een Paul DeLay terecht met diezelfde intensiteit gebracht en een diep indringende Aki Kumar op de bluesharp. Knap! Is het nu op de achtergrond of lekker swingend als bij hun ‘Satisfied’ de gitaarrifjes van houseband Chad zijn aangenaam om luisteren en daarmee hebben Toots Lorraine en haar ‘The Traffic’ er met deze ‘Make It Easy’ er alweer een fan bij met een album waar je makkelijk op de replay knop zal drukken. Een mooi album met lekker swingende shuffles en dan weer de aangename jazzy en warme stem van Toots Lorraine bij de ballads. Come on over now!

Tracks:

Make It Easy
When Did You Stop Tryin’
Let Your Tears Fall Baby
Get Back To Lovin’
Satisfied
Wade In The Water
Built For Comfort
Wrong Side Of Love
Chad Mo Shuffle
Low Down Dog
Hindsight
Love The World

more info:

year: 2014

artist: website

label: Greaseland records

promotion:

band:
Toots Lorraine: vocals
Chad Mo: guitars & vocals
Lorenzo Farrell: keyboards
Mike Phillips: bass
June Core: drums

special guests:
Aki Kumar: bluesharp
Chris 'Kid' Andersen: guitar, voclas, bass & piano