© Rootsville.eu

Zora Young & Little Mike and The Tornadoes (US)
Friday Night

review: Freddie
©Rootsville 2015

Zora Young en Michael ‘Little Mike Markowitz, dat is al een vriendschap die meer dan 25 jaar in ere wordt gehouden en dus moest deze band er maar eens tot toedragen dat ze met een gezamelijk album zouden komen en zo kwam deze ‘Friday Night’ tot stand.

‘Little Mike’ die uit het bijzonder competitieve New York komt is nu ook niet meteen een nieuweling in de bluesscène. Zijn liefde voor de bluesharp erfde hij van Muddy Waters wie ongetwijfeld zijn grote voorbeeld is geweest. Het was Paul Butterfield die Michael ertoe aanzette om zich nog meer te gaan verdiepen in de blues met het gekende resultaat. Samen met zijn ‘Tornadoes’ brachten ze bij ‘Blind Records’ in 1990 hun debuutalbum ‘Heartattack’ op de markt. Al vlug kwam er een vervolg op en 2 jaar later verscheen ‘PayDay’.

Nu brengt hij samen met Zora Young deze ‘Friday Night’ uit dat in de Eclipse Studio in St.Augustine FL werd opgenomen. Een album dat ook in die periode werd opgenomen is ‘Live At The St. Augustine Bluzfest’ en daarop is Zora Young te beluisteren als special guest. Hun gezamelijke ‘Firday Night’ telt 11 nummers met covers van Howlin’ Wolf en Otis Spann maar ook met voortreffelijke ‘East Coast Blues’ van eigen hand zoals het mooie ‘A Fool’s Lament’. Dit klaaglied is als het ware op het lijf geschreven van blues diva Zora Young en mede door de inbreng van een 'horn section' die bestaat uit Rick Johnson en Gary Smith en Jim McKaba op de keys wordt dit nummers bijna verheven tot een voortreffelijk soulblues.

Opgewekter mag het ook met Chester Burnett zijn '44 Blues' en omdat we het hier over vootreffelijke brengers van de Chicago Blues hebben mag zeker een nummer als 'I Love Chicago' niet ontbreken. De titeltrack is ook zo een voortreffelijk voorbeeld van deze tak van de blues deze 'Friday Night' is ook van de hand van Little Mike.

Voor diegene die terug op zoek zijn om deze Chicago Blues naar Europa te willen halen is dit een uitstekende gelegenheid om 2 vliegen in 1 klap te vangen want deze Zora Young en Little Mike zullen samen met The Tornadoes ongetwijfeld het podium in vuur en vlam zetten....and so let's boogie with the Spann's Boogie...

Spotlight Zora Young...read more


Tracks:

01 I've Been A Fool Too Long
02 A Fool's Lament
03 44 Blues
04 True Love is Hard To Find
05 I Love Chicago
06 Friday Night
07 Chains Of Love
08 Just Your Fool
09 Country Girl
10 I'm Good
11 Spann's Boogie

 

more info:

year: 2015

artist: Zora Young
artist: Little Mike and The Tornadoes

label: Elrob Records

promo: Frank Roszak Radio Promotions (US)

Zora Young (vocals)
Michael Markowitz (harmonica)
Tony O Melio (guitar)
Brad Vickers (bass)
Robert Piazza (drums)
Rick Johnson (saxophone)
Gary Smith (trumpet)