© Rootsville.eu

Imperial Crowns
The Calling


© Rootsville 2016

Toegeven wanneer Jimmie Wood en JJ Holiday en natuurlijk ook Billy Sullivan hun rentree maken doen ze dit langs de grote poort. Na hun album 'Star Of The West' uit 2007 werd het wat later wel akeling stil rond deze kroonjuwelen van rock en blues uit Los Angeles. Na hun self-titled album uit 1997 deden ze iedereen met een schokgolf in het blueswereldje ontwaken. Jimmie Wood en JJ Holiday brachten het net iets rauwer, net iets snediger. Hun grootste troef was destijds en ook nu het beleven van hun 'live' optredens waarbij zeker Jimmie Wood een publiekstreffer bleek te zijn. Iedereen danig onder de indruk konden ze een concert zo begeesterend over komen dat ze iedereen wisten mee te slepen in hun wereld van blues, rock en rock 'n roll.

In 2015 doken ze terug op in Nederland door op Moulin Blues als begeleiders van Kent Burnside aan te treden en daarmee werd de microbe terug aangewakkerd. Mijn laatste herinnering was er eentje van 2007 toen ze in Nekkersdal Brussel en de helaas verdwenen 'The Borderline' een spetterend optreden weggaven. Dynamisch, rauw met een hoge dosis rock 'n roll zijn een paar quotes die je kan gebruiken wanneer ze aan het werk zijn. Nu hebben deze 'Imperial Crowns' een nieuw album op de markt gebracht met als titel 'The Calling' en daarmee staan ze terug op de plaats waarna ze waren verdwenen in 2007.

Twaalf tracks waarbij de credits alle twaalf gaan naar de 'Imperial Crowns' waarbij ze terug hun visie van rock & blues weten over te brengen op hun toch nog talrijke fans. De graesy en vette slides die JJ Holiday zonder al teveel emotie uit zijn gitaar weet te halen kunnen betoverend werken en voeg daarbij nog de rauwe harmonica-klanken van Jimmie Wood en je krijgt een soort rock 'n roll met een hoop magie. Dit album wordt uitgegeven op het Franse Dixiefrog label en is voorzien van een fraai booklet waar alle teksten te lezen vallen. De foto's hierin zijn van David Palmer en laten zien dat dit trio nog niets van hun charisma hebben verloren.

Openen op dit album doen ze met het stevige en typisch IC nummer 'I Gotta Right'. Titeltrack 'The Calling' is een blues met een een psychedelisch gevoel als additief waarna ze eerder iets rustiger verder gaan met 'Grace Under Pressure'. 'Love 'N The Devil' is dan weer het nummer waar rock de bovenhand dreigt te nemen aangevoerd door een 'horn section'. Op 'Miz Aphrodite' krijgen we de nodige portie rock 'n roll en moesten deze Imperial Crowns kunnen transformeren in 'rollende stenen' was dit meteen een wereldhit te noemen.

Begin november doen deze Imperial Crowns terug Nederland aan met optredens in de Bosuil te Weert en Assen. Hier in eigen land zullen de die-hards dan richting noorderburen moeten reizen om deze formatie terug te zien herrijzen.


tracks:

01. I Gotta Right
02. The Calling
03. Grace Under Pressure
04. Wasn't Love At First Sight
05. Love n' The Devil
06. Something Of Value
07. The Mark Of Cain
08. Miz Aphrodite
09. Liberate
10. Third World War
11. Papa Lawd
12. Question Mark


more info:

year: 2016

artist: Imperial Crowns

label: Dixiefrog

distribution: Parsifal

promotion: Broere Promotion

booking: Swapping Music (Dominique Cranshoff)

musicians:

Jimmie Wood (vocals, harmonica, guitar)
J.J. Holiday (slide guitar, vocals)
Billy 'Champagne' Sullivan (drums)

additional personnel

Andre Berry (bass)
Bob Glaub (bass)
Benmont Tench (piano)
Rachel C. Wood (backing vocals)
Mike Rocha (trumpets)
Ryan Dragon (trombone)
Peter Slocombe (saxophones)