© Rootsville.eu

Big Bill
Ene Mee Hesp (the original)


© Rootsville 2005

Ene me hesp.... wanneer dit in de mid zeventiger jaren werd geroepen oep de Leuvese vismet kreeg je steevast als echo... of ene me kees.

'Ene me hesp' moet zowat de wereldhit in Leuven en omstreken zijn geweest van Armand Hombroeckx aka Big Bill. Met zijn "Big Bill Krakkebaas & The Sock'n'Soul (Ram Jam Funky but Live) Band" vormde hij in 1973 de supergroep van de provincie Brabant en was daardoor ook mee één van de grondleggers voor de Belgische bluesscene. Een groepsnaam met een hele mond vol die alleen later zou worden afgedaan door een andere Brabantse blues formatie zijnde den Huibbe met zijn Chilly Willy, Loony Goony and the Free American Indian Hippy Street Fruits .

Dit nummer is door de jaren een statement geworden om onmiddellijk leven in de brouwerij te brengen en brachten ook roem en glorie voor de frituur van Mariakke van Blanne. Maar los van dit crimineel 'gaaf' nummer is Big Bill een toegewijd blues muzikant. Het is al enkele jaren geleden dat ik Big Bill nog aan het werk zag en dit was ergens in Rotselaar op een van een ‘trike & moto’ concentratie. Armand bracht toen zelfs prachtige blues instrumentaaltjes om u tegen te zeggen en vertolkte zijn wereldhit pas toen het publiek en zijn trouwe aanhang bijna op de knieën zaten en al smekend begonnen te zingen van ene mee.....

Via Codaex wordt deze CD nog eens terug in het zonnetje gezet en kunnen we weerom genieten van deze Leuvense blueslegende met nummers in het Leuvens dialect en zeggen dat die van Gent en A'pen dachten dat ze met iets nieuws kwamen aandraven. Legendes mogen best eens terug in de kijker gezet worden en daarmee brengt ook Rootsville hulde aan Big Bill, Jean Marie Aerts, Mich Verbelen, Bert (his brother) Hombroeckx, Stoy Stoffelen, Frakke Arn en jawel... de jonge Jean Blaute die toen al op de keyboards tokkelde.

Wie nog eens wil genieten kan dus vlug naar de platenboer lopen om dit uniek document in handen te krijgen met 10 Leuvense bluesjes en één psychedelic dingetje dat luistert naar de naam 'Space Caca Del Toro' of beter nog ga hem nog eens live bewonderen op de Libertadfeesten op zaterdag 09 mei in de muntstraat en enjoy want da zen vrieje dinges...en nemt dan 2 flesse bacardi me want doa zen me viere.

en om iedereen deze woorden niet te laten vergeten zijn hier de 'lyrics' van die wereldhit...

ene me hesp of ene me kees
van doane me hesp krijgde groten dest
van doane me kees wedde zuu hees
ene me hesp of ene me kees,
paté of fillet Américain
kip me curry of krabsaloot

ik kwam es gewandeld dee de Diestsestroot
ik haa grote nonger en het was toch al zuu loot,
do was niks ne mee oeupe van hie tot on de vootstroot
oep de groete met zag ek nog e ligske branne
het was de snack van Mariejakke van Blanne
ze deede dee ope en ze vroeg wa zal het zijn

ene me hesp of ene me kees
van doane me hesp krijgde groten dest
van doane me kees wedde zuu hees
ene me hesp of ene me kees,
paté of fillet Américain
kip me curry of krabsaloot


tracks:

01 Ene Mee Hesp
02 Stoose Blues
03 Pirre For President
04 Vismarkt Boogie
05 Voordeur Blues
06 Ene me Hesp
07 Vosseweg Tune
08 Fuif In't Midden Van De Stad
09 Space caca Del Toro
10 Frakke
11 My Friend Stan


more info:

year: 2005

artist: Big Bill

label: Parsifal

distribution: Coadex