© Rootsville.eu

Sam Baker (US)

tiltle: Land Of Doubt
music: singer-songwriter
year: 2017
label: independent

info artist: Sam Baker

© Rootsville 2017


Dat deze uit Dallas afkomstige Sam Baker een overlever is dat is het minste wat je kan stellen. Toen hij eind jaren 80-tig een bomaanslag kwam te overmeven beinvloedde dit zijn beslissing om aan de slag te gaan als singer-songwriter. Na zijn debuutlabum 'Mercy' (2004) volgde al vlug 'Pretty World' (2007) en 'Cotton' (2009). Deze drie album bracht hij uit onder de noemer 'The Mercy Trilogy'. Later volgde in 2013 het albu 'Say Grace', een album dat hoog scoorde in de 'Country Charts'.

Nu 4 jaar later komt deze Texaanse singer-songwriter uit met een nieuw album 'Land Of Doubt'. Voor dit album schreef Sam Baker 14 nummers. Luisteren naar Sam Baker is alsof je samen met hem de tragedie die hij beleefde opnieuw onder ogen ziet komen. Het is bijna noodzakelijk om al zijn album en in de eerste plaats 'The Mercy Trilogy' terug opnieuw te gaan beluisteren.

Als een volleerd moderne troubadour weet hij als geen ander met zijn intieme muziek je te beroeren zonder in eerste instantie te weten waarom. Zijn teksten en ook bij wijlen breekbare stem laten niemand beroerd. Met het beluisteren van opener 'Summer Wind' wordt je opeens afgesloten van de buitenwereld, een nummer dat je de pijn en verdriet binnen in hem komt aan te voelen. Het album werd opgenomen in Nashville met als producer Neilson Hubbard. Special guests zijn ook trompetist Don Mitchell en gitarist Will Kimbrough.

Ook met 'Same Kind Of Blue' kan je jezelf perfect inleven in de nostalgische wereld van deze singer-songwriter. 'Margaret' is dan weer een romantisch liefdesverhaal waarbij 'kiekebisj' zonder meer aan de orde is. Het best kan je deze Sam Baker beluisteren zonder al teveel afleiding van buiten uit waardoor je hem ook beter komt te begrijpen. Schijfje in de CD speler en hoofdtelefoon in de aanslag komen zijn vertellingen het best tot hun recht.

'The Feast Of Saint Valentine' kan je best onderbrengen onder de noemer 'folkrock' en een nummer dat qua opbouw subliem mag worden genoemd. Met nummers als ' Love Is Patient' en 'Moses In The Reeds' bewijst Sam Baker nogmaals dat hij als singer-songwriter tot de grote mag worden gerekend waardoor hij in het gezelschap komt van bijvoorbeeld een Tom Waits. Zelf de liefhebbers van 'Twang' komen aan hun trekken met als afsluitend nummer de titeltrack van dit weerom sublieme album.

 

tracks:

01 Summer Wind
02 Same Kind Of Blue
03 The Slivered Moon
04 Margaret
05 Love Is Patient
06 Leave
07 Pastures Fit For Thoroughbreds
08 Song Of Sunrise Birds
09 The Feast Of Saint Valentine
10 Moses In The Reeds
11 Say The Right Words
12 The Sunken City Rises
13 Peace Out
14 Where Fallen Angels Dwell
15 Land Of Doubt