© Rootsville.eu

Frank Deruytter
& Nico Schepers

De Loods Aarschot
March 05, 2015

review & pictures: Freddie

Eén van de jaarlijks terugkerende jazz concerten in de Loods te Aarschot is zonder meer met Frank Deruytter die tot de vriendenkring van den Tesse mag worden gerekend. Altijd wel een beetje ‘speciaal’ als deze Desselaar zijn kunde komt laten horen hier in ‘Osschot’ wat ook logischer wijze als een gevolg daaraan mag worden gezien is dat de tot jazzcafé omgetoverde ‘Loods’ als uitverkocht mag worden beschouwd. Van één zaak kan je op aan, in Aarschot hebben ze een hart voor ‘live’ muziek, is het nu jazz, blues, roots of pop.

Voor vanavond trad Frank Deruytter aan met trompetist Nico Scherpers en hun ‘Back To The Future Quintet’ waarmee ze hier vanavond roem en glorie gaan behalen. Dit Quintet is ontstaan uit de funkiest band van het land met name de O.T.O Machine en bestaat naast Frank en Nico nog uit het ritmesectie Jordi Geuens (drums) en Eric Rademakers (bass) en ook met toetsenman Bert Gielen.

Is het nu … A Whole Lotta Funk with Jazz of A Whole Lotta Jazz with Funk, een feit is wanneer er funk bij te pas komt dat Frank Deruytter is zijn sas is. Samen met Nico Schepers en het Quintet BTTF gaan ze hier vanavond de Loods in vuur en vlam zetten en daar gebruiken ze in hoofdzaak eigen werk voor wat voor tenorsaxofoon Frank e zijn compadre Nico een klein kunstje pleegt te zijn. Negen nummers staan er maar op de setlist en dat is niet zo uitzonderlijk want deze funky songs kunnen maar blijven doorgaan.

Nummers als ‘Shwung Fu’ en ‘Bling Bling Blues’ worden aan elkaar gepraat door de toch wel speciale bindteksten van Frank. Heer lijk jazz en funk verweven tot technische hoogstandjes met tijd om ieder lid van dit Quintet op tijd in de spotlights te zetten. Indrukwekkende solo’s zijn daar het gevolg van is het nu het meesterlijke van Frank of het indrukwekkende van Nico, het klinkt allemaal even beklijvend met als resultaat na ieder nummer een welverdiend applaus.

Roy Hargrove’s zijn ‘Strasbourg St-Denis’ mag als ‘standard’ worden aanzien en wordt hier door dit ‘Back To The Future’ als enige cover van de avond gebracht en met ‘Battle and Shame’ swingen ze richting einde van dit concert maar niet alvorens ze nog ‘Bollerroll’ als extraatje geven, een nummer dat Frank ook met zijn eigen Quartet brengt en tevens op de CD staat die hij samen met Peter Erskine, Eric Legnini en Bart De Nolf  uitbracht.

Een geslaagde ‘Contempory ‘Funky’ Jazz Night’ hier in De Loods en zo kan de Ben al een  nieuw contract beginnen voorleggen voor volgend jaar….