© Rootsville.eu

Rockin' Around Turnhout
Smokestack Ligthnin'

Turnhout
April 05, 2015

review & pictures: Freddie

Met mijn partner in crime Lambert Smits voor Rockin’ Around Turnhout had ik afgesproken dat het deel van Smokestack Lightnin’ in mijn handen kwam te liggen dus na het namiddaggedeelte van deze 20ste editie van deze hoogmis voor Rock-’n-Roll, Rockabilly en aanverwanten haastte ik me richting jeugdcentrum ‘De Wollenwei’.

Van alle 12 locaties waar de ‘kroegentocht’ zou plaats vinden was dit ook meteen de meest afgelegen van allen. Op het binnenplein van de JC aangekomen zag ik meteen dat hier een ware boot gestationeerd lag die meteen dienst doet als een of andere party locatie. ‘De Overmorgen’, zoals deze boot is gedoopt, is al een attractie op zich en dat dacht ook Bernie Batke van Smokestack Lightnin’ en samen plaatsen we ons in de nog flauwe voorjaarszon op het terras met zicht op ‘zee’.

Met deze gezellige babbel werd ik ook wijzer waarom Frieder Graef de band had verlaten en meteen  waren de ‘sniffers’ het gespreksonderwerp en kwamen we beiden tot het besluit dat het toch een gemis is zonder deze rootsband. Bernie vertelde ook welke geweldige ervaring het was toen ze in Nashville, TN hun album ‘Stolen Friends’ hadden opgenomen samen met Eddie Angel en Paul Burch. Een ervaring die Bernie blijft koesteren. Recent is dan ook een nieuwe EP opgenomen die de titel ‘El Camino Real’ meekreeg en waarvan een recensie later zal verschijnen op Keys and Chords.

Tijd voor de soundcheck en tegen 20:00 kon dan begonnen worden aan 4 sets van ruim drie kwart uur. Bernie Batke en Michael Kargel op drums zijn de enige twee die nog resten van de oorspronkelijke samenstelling van De ontspannen manier van zingen en spelen van deze rootsband spreekt me enorm aan  en toch kunnen hun nummers bijzonder aanstekelijk zijn zoals bijvoorbeeld bij de song ‘Soulbeat’. Met ’Don’t Think Twice’ en ‘Louisiana’ krijgen we 2 nummers uit hun eerste album dat werd opgenomen in Vitanova te Antwerpen. Goh, wat heb ik deze heerlijke sound al een tijdje gemist. Meteen ook de reden waarom ik deze Smokestack Lightnin’ zeker wilde terugzien.

Uit het album ‘Stolen Friends’ brengen ze hier ‘What Have I Got Of My Own’ een nummer dat destijds een grote hit is geweest van Trini Lopez en waar er de intro van ‘Rumble’ van Link Wray is in verweven. Ook ‘Everglades’ een nummer over het donker gevangenisleven komt uit datzelfde album en daarmee hebben we al zo een beetje uit het hele repertoire van hen gekregen.  Uit ‘Home Cooking’ komt ‘I Take a Lot of Pride in Waht I Am’ samen met ‘Girl On The Billboard’ en wanneer Bernie het laatste nummer van deze eerste set aankondigt lijkt het wel of ze nog maar een paar minuutjes aan de gang is waardoor er een wakkere fan roept voor meer… een punt waarmee de goed gevulde ruimte van dit jeugdcentrum het volmondig eens was.

Met het gekende ‘Run For Your Life’ van de Fab Four komt er toch spijtig genoeg een einde waarbij Axel Brückner en Axel Langer een conversatie aangaan, enerzijds met een Telecaster vol met Twang geluiden en een Gibson die op de Memphis wijze antwoordt. Daarmee is de tijd voor de merchandising nu definitief aangebroken. Zoals de Paladins hun eigen Paladins-sound hebben zo ook is deze eigenheid van Smokestack Lightnin’ uniek te noemen en na set twee moet ik toch dan maar met tegenzin op zoek naar de Lambert.