© Rootsville.eu

Jan Muës Quartet plays Chet Baker

JazzCafé Den Egger Scherpenheuvel
2015, october 20

club: JazzCafé Den Egger
artist: Jan Muës

concert report: Freddie - photo credits: Freddie
© Rootsville 2015

Het JazzCafé Den Egger was voor het eerste optreden van dit nieuwe seizoen meer dan behoorlijk gevuld en Chet Baker (1929-1988) was daarvoor niet de reden. Deze uitzonderlijk begaafde trompettist is al een tijdje niet meer onder ons maar zijn zachte melancholische toon en warme stem des te meer. Vanavond is het de taak van de lokale Jan Muës om die verpersoonlijking op zich te gaan nemen en insiders en fans van deze multi-artiest weten maar al te goed dat hij de aangewezen persoon is om Chet Baker weer naar dit tranendal te halen als is het alleen de geest in zijn muziek.

Jan Muës laat zich vanavond bijstaan door Mario Vermandel op de contrabas en het ritme sectie dat bestaat uit Peter Verbraken op de gitaar en Eric Rits aan de drums, en met ‘Tangerine’ uit 1941 zijn we vertrokken voor een onvolprezen avond met mooie jazzstanders. Het is algemeen geweten dat Chet Baker als exponent van de ‘cool jazz’ zowat alle ‘standards’ heeft gespeeld die er bestaan en dus is de voorraad nummers waaruit dit Quartet kan putten meer dan behoorlijk.

Sfeervolle nummers als ‘Strollin’ van Horace Silver vullen dit Jazz Café maar het is toch wachten op de eerste kreetjes bij het aanzetten van Cole Porter zijn ‘You’de Be So Nice To Come Home To’. De opzetting van dit Jazz café is naar voorbeeld van de sfeervolle Jazz café’s in Parijs zoals  de ‘Club Saint Germain’ of ‘The Living Room’ maar het levendige van deze clubs is vanavond ergens in Parijs blijven hangen want alle aanwezigen zitten in opperste concentratie naar de kwaliteiten van dit Quartet te luisteren en zo dreigt het barpersoneel nog werkloos te worden. Chet Baker was Jazz en dit Jan Muës Quartet is het vanavond.

Dat Chet Baker alleen op het gehoor speelde is natuurlijk niet van toepassing voor dit Quartet want stuk voor stuk leven ze zich in bij hun cyclus met nummers als ‘Alone Together’ en ‘Out Of Nowhere’ maar helaas gaat al dit moois te snel aan ons voorbij en zit de eerste set erop voor we het maar al te goed beseffen.

Met de aanvang van het tweede deel wijkt Jan Muës en zijn Quartet lichtjes af van het ouevre van Chet Baker en om een trouwe fan te behagen wordt Hank Mobley’s zijn ‘Funk In Deep Freeze’ eventjes de vreemde eend in de bijt. De bewondering stijgt plots terug met enkele graden bij het horen van ‘Let’s Get Lost’ en met deze titeltrack van Baker’s documentaire over diens turbulente  leven zitten we terug volop in het repertoire van Chet Baker.

We all gettin' sentimental… bij het beluisteren van nummers als ‘There Never Will Be Another You’ maar we weten maar al te goed dat mooie liedjes nooit lang blijven duren en met ‘Look For The Silver Lining’ dat Chet Baker reeds opnam in 1956 komt ook een einde aan deze ‘enchanted evening’. Helaas maar waar en zo kende de aftrap hier van het 3de seizoen JazzCafé in Den Egger te Scherpenheuvel een meer dan behoorlijke start en so…bye bye blackbird!!!

Op dinsdag 24 november zijn hier Les Tzigales te gast en dan is er weerom tijd voor een avond vol nostalgie met o.a. onze Django Reinhardt...

 

more pics on