© Rootsville.eu

Jenny Van West (US)
tiltle: Happiness To Burn
music: singer-songwriter - country
year: 2018
label: independent
info artist: Jenny Van West
promotion: JohThema Promotions

© Rootsville 2018


Deze 'Jenny Van West' is een singer-songwriter afkomstig van Portland. Voor mij een totaal onbekende maar al vanaf 'note one' kreeg ze mijn volle aandacht. In 2015 bracht ze haar debuutalbum 'Something Real' en het jaar daarop volgde er de EP 'Honey & Hive'. Nu is er met deze 'Happiness To Burn' een opvolger uit. Een album waar ze als producer koos voor singer-songwriter Shane Alexander, en zo werd het album ook opgenomen in diens Buddhaland Studio’s in Los Angeles. De begeleidingsband voor de opnamen bestond uit muzikanten van topkwaliteit zoals Jesse Siebenberg (lap steel, pedal steel, dobro), Carl Byron (piano, orgel en accordion), Ted Russell Kamp (bas en zang) en Austin Beede (drums). Deze 'Happiness To Burn' betreft hier een album met 10 originals van haar hand. Haar stijl kan variëren van country, folk tot en met jazzy blues.

De titeltrack Happiness to Burn' is zoals wij stellen er meteen 'boenk' op. Haar zachte stemintonatie komt hier op dit jazzy bluesje akelig dicht bij deze van Madeleine Peyroux. En wanneer je als ik een grote fan bent van deze Amerikaanse jazz-zangeres ben je meteen ook fan van Jenny Van West. Meteen vanaf het horen van het tweede nummer 'Live In A New Way' voel je dat er iets magisch aan het gebeuren is. Haar karaktervolle stem samen met de organ grooves van Carl Byron en de rest van de harmonieuze klanken maken dat we haast meteen superlatieven moeten gaan gebruiken. Wat een heerlijke sound!

Daarna neemt deze Jenny Van West ons mee op een trip doorheen het rootsy muzikale landschap van haar land. Met 'Live In A New Way' belanden we mede door het twang geluid bij country muziek. Een must voor liefhebbers van deze tak maar ook voor 'not believers' is dit heerlijk om luisteren, American at his best! De helderheid van haar stem maken dat ieder nummer 'crystal clear' tot je kan doordringen. Na de ballad 'Never Alone' schakelt Jenny Van West over naar het country rokende '45', hell yeah we like it...

Met 'Where I Stand' en 'Empty Bowl' brengt deze Jenny Van West ons dan weer twee betoverend mooie ballads en ook hier krijgen we een stukje 'Suprême Twang' in verweven. Met Kansas City on here mind krijgen we dan met 'Twenty Seven Dollars' een stukje onvervalste country waarna ze met 'Embers', voor zover het nog niet is gebeurd, je adem volledig af komt te snijden. Hoe mooi en intens is dit.

'Happiness To Burn'een album dat zelfs de donkerste gedacht bij je doet wegebben. Gewoon KLASSE!

tracks:

01. Happiness to Burn
02. Live In A New Way
03. Never Alone
04. 45
05. Where I Stand
06. Empty Bowl
07. Twenty Seven Dollars
08. Thresholds
09. Can’t Have You Now
10. Embers

musicians:

Jenny Van West: vocals, acoustic guitar
Shane Alexander: guitars, backing vocals
Ted Russel Kamp: bass
Austin Beede: drums
Jesse Siebenberg: lapsteel, percussion, guitars
Carl Byron: piano, organ, accordeon
Justin Bennett: backing vocals
Mike Mullins: mandolin
Jospeph August: claps
Josh Grolemund: tambourine
Michael Gehring: percussion