© Rootsville.eu

Big Dave & Stanson (B/NL)
Blues
Loodscafé Aarschot (14-01-2018)
reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Big Dave
booking 'Big Dave & Jokke Schreurs' duo: Lut Vansant (mail)
info club: Loodscafé Aarschot


© Rootsville 2018


Doordat de clubs waar we onze geliefde blues 'live' kunnen beleven als sneeuw voor de zon lijken te verdwijnen ging het dus op zondag 14 januari in zeven haasten richting 'Loodscafé' te Aarschot. Hier in dit etablissement van 'Den Tesse' zijn het de JJ's die hier de plak zwaaien en de beslissingen nemen wie er hun podium zal komen te bezetten. Vandaag is er het opmerkelijk duo met 'Big Dave & Stanson' dat hier van jetje komt geven.In eerste instantie stond er op de affiche 'Big Dave & Jokke Schreurs' maar door onvoorziene omstandigheden moest jazzman Jokke Schreurs verstek laten gaan. Op zondagmorgen overleed Jokke's moeder en langs deze weg willen we dan ook ons diepste medeleven betuigen aan Jokke en zijn familie.

De harde realiteit van de 'show must go on' bestond er in dat Big Dave op zoek moest voor een andere compagnon. Die vond hij in de persoon van Stan Aarts aka Stanson. Voor Big Dave is de collaboratie met deze Stanson helemaal geen unicum want beiden treden ook als duo op in het Antwerpse en kennen mekaar ook van bij de formatie '44 Rave'. Dus van enige repetitie op een zondagmorgen was hoegenaamd geen sprake.

Deze namiddag een mix van Delta en country blues en daarvoor zijn er weer talrijke blues liefhebbers naar deze juke joint voor afgezakt. MC van dienst is zoals gewoonlijk de Jokke en zo kon hij nog eerst de aanwezigen het beste wensen voor 2018. De geplogenheden achter de rug konden Big Dave en Stanson er aan beginnen, en dat deden ze met 'On Top Of The World' van Chester Burnett aka Howlin' Wolf. Vervolgens kwamen deze 'copains' aanzetten met Sony Boy Williamson zijn 'Help Me' en we hebben het dus hier over 'den tweede', al zijn de meningen nog altijd verdeeld welke Sony Boy Williamson nu het meeste invloed heeft gehad tijdens de geschiedenis van de blues.

Zowel Big Dave als Stanson leefden zich volledig in als peformers van de blues en zo werd her hier ook bevestigd van 'white boys, they can play the blues. Beiden lieten de vocals ook met regelmaat aan elkaar over en bleef dit concert iedereen boeien tot de laatste noot. Na een streepje Kim Wilson ging het met het country bluesje 'Shake Your Boogie' van JLH richting pauze en kon 'den hoed' een eerste keer rondgaan.

Ook tijdens het tweede gedeelte gingen deze twee bluesbro's verder op hun elan rn na eentje van Big Walter Horton kwam Slim Harpo in beeld met de klassieker 'Hip Shake' aka 'Shake Your Hips'. Met 'Den Huibbe' in 'da house' dachten er sommigen aan plagiaat ;-), anderen vonden dan weer de danspasjes ten tijde van Chilly Willy beter. Punt was wel dat iedereen zich hier thuis voelde. Na nummers als 'Baby You Don't Have To Go' brachten 'Big Dave & Stanson' er al rockend nog wat extra schwung in en werd het publiek plots ook iets levendiger. Tegen het einde van deze passage van dee 'two bad boys' hier in het Loodscafé raakte Big Dave nog in trance alsof er voodoo mee gemoeid was maar gelukkig bleek het allemaal 'good mojo' te zijn.

Daar ik ook het duo 'Big Dave & Jokke Schreurs' aan het werk heb gezien werd het uiteraard wat vergelijken al is dit natuurlijk moeilijk. Wanneer ik een verschil zou moeten vaststellen is dat dit uitstekende 'front porch blues' was en dat met de andere bezetting we dieper de 'cottonfields' waren ingetrokken en dus miste ik wel het rauwere ervan met nummers als Son House zijn 'Grinning in your Face'...desalniettemin was het dik in orde :-)