© Rootsville.eu

Hannah Williams and the Affirmations (UK)
Soul
AB Brussel (16-01-2018)

reporter: Steven Kauffmann - photo credits: Anja Cleemput

info artiest: Hannah Williams
info club: AB


© Rootsville 2018


De jonge Engelse soulzangeres Hannah Williams debuteerde in 2012 met ‘Hill Of Feathers’. In 2016 bracht ze samen met haar band The Affirmations de felbejubelde plaat ‘Late Nights & Heartbreak’ uit, die thans potten breekt in de UK en daarbuiten.

Haar veelzijdige stem kan zowel de uptempo soulswingers aan als de diepe soulballads en ze wordt nu al de redding van de Engelse soul genoemd. Haar optreden in de AB-Club in het kader van haar Europese promotour betekent meteen de Belgische vuurdoop en met een maar liefst achtkoppige band (compleet met 2 blazers en 2 backing vocals) komt ze iets voor negen blootvoets het podium opgewandeld.

Met “Tame in the Water” wordt meteen duidelijk dat onze vurige rosse over een dito portie branie en vocale power beschikt. In de ballad “Fool” komt haar stemgeluid – ergens te situeren tussen Mavis Staples en Etta James – mooi uitgepuurd tot zijn recht. De soulgensters spatten van het podium en de perfect musicerende band schakelt moeiteloos over van een wall of sound met toeters en bellen naar een meer spaarzame begeleiding wanneer de teneur dit vereist, ook de vocale harmonieën van de backings zijn top.

Dit komt prachtig naar boven in het epische en driestemmig gebrachte  “Your Luck Can Change” en de sobere ballad “ In Your Arms”.In opvolging van het huidige hitalbum is er reeds een opvolger in de maak en hieruit krijgen we al enkele gloednieuwe songs in avant première zoals het gloedvolle “What Can We Do?”(van de hand van een van de achtergrondzangeressen).

Haar cover van Led Zeppelin “Dazed and Confused” is mooi uitgebeend en boenk erop en na het uitbundige “Freedom” krijgen we haar door Jay Z gesamplede hit “Late Nights and Heartbreak” geserveerd, de zaal is dan al lang over het kookpunt heen en volledig verkocht door het enthousiasme en de bezieling van Hannah Williams & the Affirmations. Dit is duidelijk een groepsproject en de band komt ook live over als een hechte vriendenclub.

Een bis kon dan ook niet uitblijven in een compositie van toetsenist James Graham (piano, orgel en wurlitzer) met het breekbare “Let me go there”, afspraak op Couleur Cafe 2018 ?

Setlist

Intro
Tame in the Water
Callin Me Back
Fool
Fighting Your Shadows
Your Luck Can Change
In Your Arms
Jap Garden
Another Sunrise
What Can We Do?
Dazed and Confused
Women Got Soul
Freedom
Late Nights and Heartbreak
Bis
Let Me Go There

The Affirmations bestaan uit:

James Graham (piano, orgel en wurlitzer), Adam Holgate (gitaar), Adam Newton (basgitaar), Liam Treasure (trombone), John Pratt (bariton saxofoon), Nicholas Malcolm (trompet), Hannah Nicholson (vocals), Victoria Klewin (vocals) en Jai W. Jones (drums).