© Rootsville.eu

Tiny Legs Tim + Steven Troch Band (B)
Double Bill Concert - Blues
Theater Ootello Mol-Ezaart (20-01-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Ootello

info band: Tiny Legs Tim - Steven Troch

© Rootsville 2018


Bij de organisatie van 'Theater Ootello' in Mol-Ezaart is het bijna de gewoonte geworden om van de affiche een 'Double Bill Concert' te maken en ook voor het eerste concert van 2018 is dit niet anders. De inzet om hier in Mol de 'blues' terug nieuw leven in te blazen begint hier duidelijk vruchten af te werpen want zo goed als alle zitjes waren op voorhand gereserveerd voor vanavond. De bakermat voor de blues concerten ligt hier maar een eindje verder en dan hebben we het helaas over het verdwenen 'Bugaboos' bluesfest en het nog wat later verdwenen Café Meulenberg en het Gompelhof.

Voor het seizoen 2017-2018 krijgen we hier op 21 april nog de sublieme tribute aan Peter Green van 'Greenwood' en zullen ze wervelend afsluiten op 26 mei met 'The Nights' en 'Doghouse Sam & His Magnatones'. Maar eerst uiteraard tot de orde van de dag en dat is het dubbel concert met 'Tiny Legs Tim' en de 'Steven Troch Band'. Beiden hoeven helemaal geen introductie meer in onze blues scène en ook als duo werken ze al een behoorlijke tijd samen. Een bezegeling van deze collaboratie kregen we vorig jaar toen 'Tiny Legs Tim' zijn album 'Melodium Rag' uitbracht, een album met daarop Steven Troch aan de Mississippi saxofoon.

De eerste 'grote' stappen van 'Tiny Legs Tim' in de blues kwamen er na veel kommer en kwel. Zowat tien jaar geleden pakte hij de koe bij de horens en toen in 2009 deze Tiny Legs Tim als 'busker' kwam op te treden tijdens het 'Chicago Blues Festival' van de Banana Peel schudde hij zelfs namen als Zac Harmon en Diunna Geenleaf wakker. Sindsdien ging het enkel crescendo voor Tiny Legs Tim en recent zagen we hem nog op de 'Zevende Dag', wat als Belgische blues man ook niet niks is. Smoelschuiver Steven Troch kennen we zels al veel langer en we moeten de blues adepten zelfs niet gaan vertellen in welke groep hij toen speelde. 'Fried Bourbon' stond gekend als een blues band met een 'plus'. Beiden hebben de dag vandaag hun eigen band en Tiny Legs Tim heeft zelfs zijn eigen platenlabel waar nog maar pas 'Live at Sint-Jacobs' op werd uitgebracht. Steven Troch brengt binnen enkele weken zelfs zijn 2de album 'Rhymes for Mellow Minds' op de markt. Dus toch al wat geschiedenis hier vanavond op het podium van theater 'Ootello' waar hun inzet voor de blues vanavond duidelijk wordt beloond, een inzet die hier in Mol-Ezaart zowaar blijkt te helpen...

De aanzet voor vanavond wordt gegeven door 'Tiny Legs Tim' en daarmee bevinden we ons 'way down south' bij de bakermat van Delta en country blues. Gewapend met enkel zijn akoestische gitaar en één enkele micro geeft Tim aan dat ook zijn album 'Melodium Rag' zo werd opgenomen...of was het misschien zijn manier om tegen de volle zaal te zeggen van stttt :-) 'Religions Serve The Devil Well' is de opener op deze plaat en tevens ook van dit concert en meteen is hier iedereen mee.

Het kan ook 'straffe kost' worden genoemd dat iedereen zich hier dadelijk verbonden voelt met de blues waardoor Tim's skills als songwriter hier mee in de spotlights komt te staan. Nee, bij 'Tiny Legs Tim' zo goed als geen covers maar originals die zonder meer naast de klassiekers van weleer kunnen postvatten. Opmerkelijk is ook dat deze 'Tiny Legs Tim' de nummers die hij met zijn band brengt ook moeiteloos kan transformeren tot akoestische pareltjes zoals de titeltrack 'Steppin' Up' uit het gelijknamige album. Toch ook tijd voor een cover tussendoor met Lightning Hopkin's versie van 'Going Down Slow', een nummer dat als 'blues standard' wordt aanzien en in 1941 werd geschreven door James Burk Oden aka 'St. Louis Jimmy', en daarmee wordt het wel heel stil in de zaal. Een nummer waarmee Tiny Legs Tim iedereen in de zaal mee weet te beroeren.

Na een mix van werk uit zijn akoestische album alsook uit de albums met band is het ook tijd om een nieuwtje te laten horen. 'Love and Kind' werd nog niet digitaal geregistreerd en komt hoogstwaarschijnlijk op Tim's nieuwe album dat zal uitkomen op...? Tijd ook om daarna zijn 'blues bro' Steven Troch erbij te halen waarmee ze met 'Evil' alle kwaad willen beweren. Helaas ook het einde van een stukje blues waarvan iedereen heeft genoten...volgend seizoen hier te zien met zijn voltallige band en dus ook met Steven Troch. Blues zoals blues hoort te klinken!!!

Na een klein intermezzo is het tijd voor het tweede gedeelte van deze 'double bill'. Naast Steven Troch bestaat deze formatie ook nog uit stringblender 'Steven van der Nat aka Little Steve die hier op 22 april van vorig jaar de tent nog op stelten kwam te zetten, dit samen met zijn 'Big Beat'. De ritme sectie bestaat uit de bassiste Liesbeth Sprangers en drummer Eric Heirman aka king Berik. Helaas moeten we op de fysieke versie van het nieuwe album 'Rhymes for Mellow Minds' nog een paar weekjes geduld hebben maar een greep uit de nummers ervan krijgen we hier vanavond al zeker te horen.

Met het instrumentale en swingende 'Alligator Fryolator' van zijn album 'Nice 'n Greasy' trapt deze 'Steven Troch Band' hier vanavond het tweede gedeelte op gang. Een avond die achteraf hier bij de beste van de concerten hier in 'Theater Ootello' mag worden aanzien. Een opener waarop ook meteen de chromatische smoelschuif ter hand wordt genomen. Steven Troch had het reeds aangemeld, het optreden zal bestaan uit het werk uit zijn vorig album optimaal gemixt met werk uit zijn nieuwe album.

Na 'Been Lookin' krijgen we er dus enkelen waarvan we alleszins hopen ze terug te horen op 'Rhymes for Mellow Minds'. 'Short End' herbergt een vleugje rhyhtm 'n blues mede door de gitaarrifs van 'Little Steve' en het rumba bluesje 'Bad Taste' daar lusten we hier allemaal wel pap van. 'Saturday Night' behoort dan al tot het oudere werk van Steven Troch maar dit twistin' bluesje werkt hier in Mol-Ezaart bijzonder aanstekelijk. Tijd voor de Steven Troch Band om het een ietwat 'jazzy swing' gaan op te vatten met '15 Minutes' en het daaropvolgende 'Mister Jones', geen familie van Mrs Jones.

Ook tijdens dit gedeelte van deze dubbel concert is er een wisselwerking tussen Steven en Tim en dus kan 'Tiny Legs Tim' hier nu zijn bisser brengen die hij wegens tijdsgebrek ervoor niet kon brengen. Met 'I've Got a Good Time Last Night' brengen Tim en Steven een heerlijke gitaar conversatie en wordt dit blues nummer zowaar een van de vele hoogtepunten van deze avond. Een heerlijke blues night die aan zijn einde komt al krijgt Steven Troch met 'Extra Extra' de zaal aan het swingen. Uiteraard komen er een paar bissers en eentje is zowaar een shuffle. Met het allerlaatste nummer van deze Steven Troch Band tonen ook wij ons diepste respect wanneer ze met enig New Orleans gevoel een ode brengen aan de vorig jaar overleden legende Fats Domino. Please don't leave me, please don't go zouden we wat graag meezingen maar helaas het is gedaan, c'est fini, it's the end.

Bedankt aan 'Theater Ootello' maar zeker ook aan Tiny Legs Tim en de Steven Troch Band voor wat hier vanavond als een 'live' promotie kon worden aanzien voor de Belgische blues en daar moeten we fier op zijn. RESPECT!

bye bye...