© Rootsville.eu

Luc Van Steenbergen Trio (B)
Fusion - Jazzrock
Café Brigand Herentals (24-01-2018)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Luc Van Steenbergen
info club: Café Den Brigand


© Rootsville 2018


Woensdagavond en we trekken voor een avondje jazz richting 'Jazz Mekka' van Her'ntals en dan bedoelen we 'Café Brigand'. Het hier in wat we kunnen noemen de 'Living van Leo' waar er maandelijks wel een paar 'live' concerten plaatsvinden valt eentje daarvan steevast onder de noemer jazz. Leo zit ook mee in de organisatie van 'Jazz in Thals' die sinds vorig jaar ook met sessie concerten zijn begonnen. Als eerstvolgende 'Jazz Session' krijgen we op 9 februari met niemand minder dan 'Jeff Neve' met zijn 'Spirit Controm Tour' en op 4 maart 'Black Mango', waarna de organisatie zich volledig kan beginnen toeleggen op 'Pinksterzondag' voor hun waanzinnige jazz-kroegentocht waardoor deze plaats in de Kempen die dag de naam van 'City of Jazz' meekrijgt.

De 'live' concerten hier in 'Café Brigand' staan los van dit alles en zijn een persoonlijk initiatief van 'Brigand Leo' die uiteraard tijdens die avonden ook oog heeft voor andere muziekstijlen. Zo komt er op woensdag 31 januari de Amerikaanse formatie 'The All Togethers' hier van 'jetje' geven met een blend van Hillbilliy jazz, skiffle en bluegrass. Ik zou zeggen be there!

Vandaag houden ze het hier wat korter bij huis en staat er op de affiche wat m'n kan noemen 'local heros'. Luc Van Steenbergen komt uit Turnhout en heeft al wat op zijn palmares staan. Zo viel hij met de funky-soul rockband 'Sticks'n Stones' al in de prijzen en volgde 'stages' all over the world. Met zijn 'trio' dat vanavond bestaat uit de 24 jarige Zjef Van Steenbergen, aan de double en electric bass, en als drummer is er nog zo iemand van uit de 'Kempen', batteur Dirk Dergent. Ja, het zijn hier allemaal kennissen en dus is dit etablissement aardig volgelopen met jazz en andere liefhebbers. Ik zou zeggen keuken en snaveltjes dicht voor het 'Luc Van Steenbergen Trio'...

Aan den hoek van de contoir kreeg ik uiteraard het gezelschap van Jan 'Jazz in Thals' Goosens en zou later Andres 'Jazz in Thals' Liefsoens zich nog bij ons voegen. We kregen ook het gezelschap van een andere jazz adept die luisterde naar de naam Jef en zo dacht ik het makkelijk te krijgen woor de herkenning van de stukken voor vanavond. Na opener 'So What' van Miles Davis kregen we een streepje Latin met Jobim's 'So Danço Samba' uit 1962, en zover waren we nog mee. Met het daaropvolgend 'Red Baron' gokten we zowat allemaal verkeerd want tijdens de pauze kregen we van Luc himself te horen dat het hier niet eentje van John Scofield betrof maar dat de credits voor dit stukje gaat naar fusion drummer Billy Cobham uit diens album van 1973.

Tijdens de million seller 'Take Five' van het 'Dave Brubeck Quartet' kroop Dirk Dergent even in de huid van Joe Morello voor een copy van diens legendarische drumsolo en met Jeff Beck's 'Cause We've Ended As Lovers' kwamen zowel Luc en Zjef van de stamboom 'Van Steenbergen' meer in hun sas, en was ik voor de hulp van mijn medetooghangers eraan voor de moeite om voorzien te worden van 'titels'. Cal Tjader kenner Andres wist nog 'Autumn Leaves' mee te geven maar na 'Footprints' ging ik dan maar wijselijk de setlist wegpikken.

Ondertussen was het al over 'half elf' en na het verdwijnen van de 'babbelende madammen' restte er nog diegenen die voor het 'Luc Van Steenbergen Trio' waren gekomen. Na 'Blue Bossa' kwamen ook de leden van dit 'trio' in hun element en na enkele originals als 'The Day I Met Buddha' en 'Blanka's High Jump' werd het aspect van 'Jazz rock' meer levendiger en kwamen wij niet 'Buddha' te ontmoeten maar meer 'blondjes' die luisterden naar de namen Stella en Duvel. Luc kwam ook meer in zijn element en aangestuurd door zijn jeugdige maar op 'electric bass' excellente Zjef krijgen we een uitstekende mix van funk en rock in een jazzy jasje. Enkele 'die hards' van dit 'Luc Van Steenbergen Trio' hadden zelfs moeite om te blijven stilstaan en eerlijk wij 'ouwe rotten' deinden ook zelfs mee op nummers als 'Bag's Groove' en 'So What Funk'. Gedaan? maar nee, spelen tot de 'polis' komt! alzo sprach Jan Thals...

Een eerste kennismaking met dit 'Café Brigand' was het niet voor mij want telkens ik in Her'ntals verzeild raak voel ik deze kroeg van Leo aan als een beetje thuiskomen. De 'Jazz in Thals' bro's liet ik voor wat ze waren en buiten stelde ik vast dat er hier enkel in 'Café Brigand' nog leven was...CU op 31 januari...en nog dank aan patron Leo voor het naar beneden laten van de zonneblinden, het was trouwens toch een winterse avond, en ook dank aan de sanseverias ;-)