© Rootsville.eu

'Big Monti' Amundson (US)
Blues
De Djoelen Oud-Turnhout (Goezot)(25-01-2018)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Monti Amundson
info club: Goezot


© Rootsville 2018


We hadden hem hier op onze podia een tijdje moeten missen maar sinds vorig jaar is Monti Amundson 'alive and kickin''. Laat het nu juist hier bij 'Goezot in 't Hofke' zijn dat we 'Big Monti' terug in België mochten verwelkomen. Hier op den hof van Goezot liet hij de blues liefhebbers op 4 juni 2017 duidelijk verstaan dat de tijd van kommer en kwel duidelijk voorbij was. De uit Portland afkomstige bluesman liet zich beïnvloeden door iconen als B.B. King en SRV, maar ook door rocklegendes als Jimi Hendrix en Jeff Beck. Zijn stijl herbergt diverse soorten van onze geliefde blues en ook 'live' is hij meer dan de moeite waard. Met 15 albums op zijn conto is 'Darling For a Rope' uit 2014 in die categorie het laaste wapenfeit.

Alle logica volgend hing bij 'Goezot' het bordje 'Sold Out' aan de deur en daar konden ze alleen maar fier op zijn. Toen het bericht binnen sijpelde dat 'Big Monti' op Scheldeblues zou aantreden waren Peter en Marc van Goezot er als de kippen bij om die klepper van vorige zomer nog eens met de Kempen te laten kennismaken. Zodoende konden ze door het concert van Monti Amundson uit hun winterslaap ontwaken en samen de neus richting 'Hofke' zetten, en het zal daar op 1,2 en 3 juni weer een feestje geven met op vrijdag de aftrap met de 'vernieuwde' Scabs. De rest van het programma volgt later en daardoor houden ze ons nog een beetje in spanning :-(...Feit is wel dat het daar in de 'Hof van Chantraine' weer de aanzet zal zijn voor een 'hete' zomer.

'Big Monti' heeft voor dit blits bezoek aan de Lage Landen bassist Bart Kamp bij 'The Visionairs' even gaan wegkapen en de andere helft van zijn ritme sectie bestaat uit drummer Henk Punten waarmee hij al sinds 1993 bevriend is. Een stevige Portland rocker en een solide Nederlandse ritme sectie dus dat kan hier vanavond niet meer fout gaan.

Monti Amundson staat uiteraard bekend voor zijn stevige Texas blues maar we weten allemaal dat hij een meer dan behoorlijke diversiteit aan de dag kan leggen en dat zal hij hier vanavond in 'De Djoelen' dan ook nog eens etaleren. Openen met 'King Bee' is meteen de aanzet voor een fantastische avond hier in Oud-Turnhout waar zowaar de ganse ploeg van 'Goezotters' is gemobiliseerd, incluis Swa Telenet ;-). Daarna is het tijd voor een Texaanse shuffle om Big Monti's blues te horen. Na de aanzet gaat het dadelijk richting rumba bluesje waarna het tijd is voor een portie rock 'n roll met 'Over My Head'

We zijn hier nog maar aan het begin van dit optreden en 'Big Monti' heeft zowaar al een gans arsenaal aan stijlen laten horen en zo kan en moet deze volle zaal niet anders dan tevreden zijn. Het trio op het podium heeft er duidelijk zin in en met 'Continental Breakfast' is het tijd voor een slowbluesje. Na een dosis rockende blues à la Monti met is er nog James Cotton's 'Prove Me Wong' en kan de tapkraan volledig open.

Save the best for last en dat deed ook 'Big Monti' hier vanavond en al meteen bij de eerste noot van het tweede gedeelte werden de sigaretten onmiddellijk uitgedaan en ging het in alle zeven haasten terug richting zaal. Tijd ook om de decibels de hoogte in te laten gaan met ouwe getrouwe Texas bluesrock. 'Live a Good Life' is een van die nummers die Monti nu wel goed aan het hart zullen liggen en dit laat hij overduidelijk horen. Geruggesteund door Bart en Henk lijkt het duidelijk dat dit een meer dan geoliede machine is.

'Hat Back Blues' en 'Looking Back' komen uit de klassiekers van deze Monti Amundson en daarmee is de tijd dat we hem moesten missen al volledig doorgespoeld en komt met 'Killing Time' zowaar een einde aan zijn 2de passage hier in 2 jaar hier bij 'Goezot'. Knap werk van de organisatie en dus nu in rechte lijn richting 'hofke'...tot het eerste weekend van juni, tot Goezot!!!