© Rootsville.eu

Guy Verlinde & The Mighty Gators (B)
Blues - CD release party 'X'
De Minard Gent (27-01-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Minard

info band: Guy Verlinde

© Rootsville 2018


De kalender puilde uit van de evenementen op zaterdag 27 januari en dus werd het kiezen. 20 jaar als blues muzikant vieren en daarboven op nog eens 10 jaar met zijn band op het podium dus daar moesten we dan wel bij zijn. Als kers op de taart werd het album 'X' voorgesteld van 'Guy Verlinde & The Mighty Gators of mogen we nu nog eens één keer 'Lightin' Guy & The Mighty Gators' zeggen, want onder die naam is het allemaal begonnen. Voor deze gebeurtenis moesten we naar de statige schouwburg 'De Minard' in hartje Gent. Een primeur voor mezelf, niet de Guy maar de Minard hé ;-).

Aan het nu genoemde 'Romain Deconinckplein' opende de Gentse architect en vrijmetselaar François Louis Minard op 27 juni 1847 de deuren van deze 'Minardschouwburg'. Ook al was er toen nog geen sprake van 'de' blues toch kende dit klassiek 19e-eeuws lijsttheater al onmiddellijk een enorm succes waar vele toneelstukken werden opgevoerd. Wanneer we nu met lede ogen aanzien dat sommige gebouwen er in een verloederde toestand bijstaan kunnen we alleen maar toejuichen dat in 1988 de stad Gent deze locatie kocht om dit prachtige gebouw van de ondergang te redden. Door de geschiedenis heen werd dit in 'onze' tijd ook de thuis voor het gezelschap van acteur Romain Deconcinck. Het zal Guy'ke me dan wel niet kwalijk nemen dat we op zijn 'feestdag' dit statige gebouw ook even vermelden omdat een rijke geschiedenis als deze moet kunnen verder blijven bestaan...

Terug naar de orde van vandaag. Binnentreden in deze 'Minard' overvalt je uiteraard dadelijk de geschiedenis bij de pracht en praal en kunnen we Gent alleen maar dankbaar zijn om dit deze 'legacy' nog te kunnen beleven. Het verleden en dit huidige 'anniversary event' maken van deze 'X' voorstelling een uniek gegeven en daar komt dan weer de fijne neus van Guy Verlinde bij kijken. We waren er 10 jaar geleden ook al bij met Rootsville en zo hebben we bij het 'album report' van 'X' er ook nog eens het concert verslag van weleer in Nekkersdal aan toegevoegd. (album report) Het was in die periode dat ook Phillipe Verstraeten van Nekkersdal een fijne neus had voor aankomend talent. Of was het toen al de drive van Guy Verlinde?

De bezetting van 'The Mighty Gators' kende zoals bij vele bands gedurende een periode van 10 jaar wel enige verandering maar bassist Karl Zosel is al 8 jaar één van de 'fundamentals' van deze band. De Guy, die is er uiteraard al 10 jaar bij maar verder bestaan deze huidige 'Gators' nog uit Stijn Bervoets (gitaar) en Benoit Maddens (drums).

De Minard was op zaterdagavond enkel en alleen gevuld met de trouwe aanhang van 'Guy Verlinde' en die mochten nu eens allemaal 'Gator'kes' worden genoemd. Het waren niet enkel 'Stropkes' die hier aan aanwezig waren. Nee, vanuit 'Holland' waren ze bijna met een volle autocar afgezakt naar deze Oost-Vlaamse hoofdstad en dat kon je horen ;-). Naast Suzy en Werner en hun gevolg van 'Live @ The BBC' waren er ook trouwe fans uit Duitsland afgezakt naar Gent en daar tussen zat een volledige aanhang 'Die Hards'. Het begon allemaal met een applaus van Guy Verlinde en zijn Mighty Gators richting fans.

'Bon Ton Roulet' van de Creoolse accordeon virtuoos en Zydeco legende Clifton Chenier (1925-1987) is één van de weinige covers in het arsenaal van Guy Verlinde. Deze ambiancemaker werd veeleer gebruikt bij het afsluitende gedeelte van een concert maar sinds het uitgebrachte album 'X' en ook vanavond vormt dit nummer de aanzet voor een avond vol 'fun' en steengoede blues. Met het daaropvolgende 'Soul Jivin' krijgen we dan eentje dat niet op het album staat maar wel op het in 2016 uitgebrachte 'Rooted in the Blues'. Het is onwaarschijnlijk 'graaf' dat een blues muzikant van eigen bodem zich zo immens populair kan maken met eigen werk wat het talent van deze Guy Verlinde nog maar eens extra in de 'spotlights' komt te zetten.

Uit 'Better Days Ahead' (2015) krijgen we dan het intense 'Sacred Grounds', een nummer dat voor Guy Verlinde zoveel meer betekent dan zo maar een bluessong, so all is getting quiet on these grounds. Je voelt meteen ook dat dit niet zomaar een zoveelste concert is van deze 'Guy Verlinde & The Mighty Gators' maar dat er zoveel intimiteit in de lucht hangt en het wederzijds respect alom aanwezig is. Uit dit album is ook uiteraard een nummer gekozen om als sinle te worden uitgebracht en dus kan en mag 'Words are Overrated' niet ontbreken.

Of het nu de slide of harmonica spel is van Guy, de solide ritme sectie van Karl en Benoit of de funky rifs van Stijn, feit is dat hier een meer dan uitstekende blues band te horen is vanavond maar ook al zijn we allen 'Powered by the Blues' is dit ook helaas het einde van dit eerste gedeelte van dit 'Anniversary Concert'.

De 'Verlinde adepten', en dat zijn ze hier vanavond allemaal, weten uiteraard dat het beste nog moet komen en dus is het met de grootste verwachtingen dat iedereen terug de zaal in trekt en de 'bar' van deze Minard' in alle eenzaamheid achterlaten. Na nummers als 'Inhale My World' en 'Better Days Ahead' wordt de rock 'n roll in de ware betekenis van het woord een feit bij de aanzet van 'Rock 'n Roll on my Radio'. Ook al klinken alle 'originals' als klassiekers in de oren toch is het steeds weer wachten op die ene cover waarbij het arrangement van Guy Verlinde instaat voor een sing-a-long. Het gaat hier uiteraard over Bill Wither's 'Ain't No Sunshine' met dat heerlijke bruggetje naar Bob Marley. Gewoonweg 'de max'.

'Goin Down To Missy Sippy' is ook zo eentje dat onmisbaar aan het worden is op een concert van Guy Verlinde en dit nummer van Guy Verlinde en Tiny Legs Tim is hier stilaan in Gent een 'blues hymne' aan het worden en daar hoort dan ook het aankomend talent van Bluebird Matthijs bij. Nog een portie NOLA met de 'Gator Bop' met een singende Minard maar waar iedereen voor vreesde is dat er aan deze 'Release Party' ook een einde komt. Moesten ze het nu nog aandurven om geen 'bissers' te brengen zouden ze wel eens kunnen gelyncht worden en zo komt er ook een tweede gastoptreden aan vanavond. Na toegift 'Pursuit of Happiness' mag de vorige 'stringbender' van 'The Mighty Gators' aantreden en met de inbreng van Toon Vlerick op 'Winter Blues' is het helaas ook over en uit. Geen probleem hoor want deze 'Anniversary Tour' komt zonder fout ook wel in jou buurt dit jaar...for me it's catching the midnight train to Georgia.