© Rootsville.eu

Hugo Boogaerts & Moon Express (B)
Jazz - Funk
Jazzcafé Den Egger Scherpenheuvel (30-01-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Jazzcafé Den Egger

info band: Moon Express

© Rootsville 2018


Hugo Boogaerts en zijn funky Moon Express hadden ze hier in het Jazzcafé @ Den Egger nog niet mogen ontvangen en dus zullen de conservatieve jazz liefhebbers hier in de foyer van 'Den Egger' wel eventjes worden wakker geschud. Deze 'Hugo Boogaerts & Moon Express' gaan al een tijdje mee en verschenen ervoor op de affiche gewoonweg als 'HB Express'. Ook al huist er in Scherpenheuvel geen 'station' meer toch zal deze 'Moon Express' hier met zijn volledig arsenaal aan instrumentaria een swingende en groovy halte houden.

Met 'conducteur' Hugo Boogaerts krijgen we hier iemand die zowel saxofoon als dwarsfluit speelt. Ook staat Hugo bekend voor zijn eigen energiek en wervelende composities. Voor zijn eigen 'Moon Express' leven werd ingeblazen speelde en toerde hij jarenlang bij de vernieuwende formatie 'Wizards of Ooze'. Ook speelde hij in diverse pop, jazz en soulbands en was in 2000 de saxofonist bij 'Deep Purple in Concert'. Niet mis dus hier vanavond in het jazzcafé waar hij zich laat begeleiden door Stan Driesen op de keyboards, Joris Peeters aan de drums, Alain Verhiest aan de basgitaar. Verder krijgen we uiteraard ook nog Nico Schepers aan de trompet en bugel en Bart Van Caenegem laat zich vervangen door Mike Roelofs aan de onmisbare toetsen wanneer het funky grooves betreft, de Fender Rhodes.

Opmerkelijk hier vanavond is dat het niet enkel een 'American Songbook' nodig is om de 'foyer' van Den Egger te laten vollopen en daarmee wordt de populariteit van Hugo Boogaerts (met twee O's) en zijn Moon Express nog maar eens in de spotlights gezet. De 'die hard' fans van deze Hugo Boogaerts kennen het repertoire van deze bezetting uiteraard helemaal uit het hoofd en dus weten ze dat 'Rollin' er zit aan te komen als officiële opener voor wat een meer dan aangename jazz avond zou gaan worden.

Aanwezig ook een grote delegatie van 'Jazz in Thals' waar aanstaande Pinksterzondag naast zovele muzikanten ook deze Hugo Boogaert & Moon Express er hopelijk een zwoele avond zullen van gaan maken. Voor de volledige affiche verwijs ik u naar de website van 'Jazz in Thals'. Ook een behoorlijk aantal collega muzikanten zoals saxofonist Marc Van Steenbergen en bassist Marc 'Rosso' Van Puyenbroeck, om er maar een paar te noemen. Maar zeker ook het voltallige combo 'Les Fournisseurs de Bonheur' uit Tienen en omgeving die met saxofonist Peter Vankerkhoven op 4 mei eens eindelijk uit de kast gaan komen en aan hun bekenbaarheid gaan werken door in het OC Genadendal te Kessel-Lo een weergaloos concert te zullen gaan geven.

Hugo Boogaerts & Moon Express brachten in het najaar van 2016 het album 'Platform 5.5' op de markt en dus kan dit volle jazzcafé vanavond daar getuige van zijn hoe jazz, funk en soul in elkaar weten te vloeien, so let's funk it up. Met 'Real' gaat de stoom er even uit om Nico relaxerend te horen soleren en waarbij Hugo zijn tenorsax omruilt voor een dwarsfluit, and yes it's real what we feel. Ondanks meestal eigen werk klinkt 'de funk' van deze Moon Express wel vertrouwd in de oren en zelfs met 'De Sjruur' krijgen we al meteen een hoogstandje, een nummer dat trouwens is opgedragen aan de patron van de gelijknamige jazzclub in Maaseik, Renee Meuris.

Een emotioneel moment krijgen we met 'Tempes Fugit'. Een nummer dat Hugo geschreven heeft mijn zijn moeder zaliger in gedachte, en ook een nummer waar de jazz het haalt op de funk. Back on track wordt het met 'Go With The Flow' of when de 'Cisko Kid meets Parker. De avond verloopt verder in een mix van ophitsende funk en stomende jazz met nummers als 'Little Revolution' en 'Bamm Bamm' en daarmee reist deze 'Moon Express' richting eindbestemming en hebben we allemaal hier weerom een fijne avond achter de rug. Een avond waar de klank eens als optimaal kan worden beschreven. Als extra mogen alle leden van 'Moon Express' hun talenten nog eens extra etaleren in 'Night Fall' en is het daarna haasten om de trein richting Genk te halen...THX Hugo Boogaerts & Moon Express voor een avondje jazz met een ziel. (voor meer foto's verwijs ik u graag naar de Technische staf van Den Egger, so don't shoot the messenger)